100-150 ezer forint a vendéglátós frissdiplomások fizetése

A kereskedelmi és vendéglátóiparban a vállalatok 92%-a foglalkoztat frissdiplomásokat, akiket átlagosan 100-150 ezer forint nettó bérrel vesznek fel a munkáltatók. A legtöbb vállalatnál a végzettségnek megfelelő munkakörben kezdik a pályát a fiatal szakemberek, akiktől biztos idegennyelv-ismeretet, jó kommunikációkészséget, talpraesettséget és pozitív kisugárzást várnak el – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola Karrier Napján kiállító 26 nagynevű vállalat részvételével végzett kutatásból.

Karrier Napján 26 hazai, főként kereskedelmi és vendéglátó-ipari vállalat bevonásával folytatott kutatást a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGF KVIK), hogy feltérképezze milyen mértékű szakértelmet, tudást, gyakorlatot és kompetenciát várnak el a munkáltatók a frissen diplomázott pályakezdő munkavállalóktól.

A vállalatok 92 százaléka foglalkoztat pályakezdőt

Frissdiplomás munkaerőt a megkérdezettek körében két vállalat kivételével minden cég foglalkoztat: 37% tíznél több pályakezdőt vesz fel évente, míg 29% 6-10 pályakezdőt, 17% 4-5 frissdiplomást, 13% pedig 2-3 frissen végzett munkavállalót alkalmaz évente.

A frissdiplomások többsége végzettségének megfelelő munkakörben kezd.
A megkérdezett vállalatok 92%-ánál a diplomás pályakezdő fiatalok a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. A megkérdezett cégek többsége (69%) szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 8% ezt elengedhetetlennek is tartja.

Idegennyelv-ismeret és jó beszédkészség társuljon a pozitív kisugárzással

A BGF KVIK karrier napján adott vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül a Top5-be – az alábbi sorrendben – ezek kerültek:

  1. idegennyelv-ismeret 
  2. jó kommunikációs készség
  3. határozottság, önállóság
  4. pozitív kisugárzás
  5. rugalmasság

A frissdiplomások többsége 100-150 ezer forint nettó kezdőbérre számíthat

A kutatásban részt vevő vállalatok többsége, 61% a frissdiplomások nettó átlagkeresetét 100-150 ezer forint között határozta meg, 22% 150-200 ezer forint között. A vendéglátó és kereskedelmi iparban a cégek 8%-nál kereshet a pályakezdő 200 ezer forint felett. Ugyanakkor 100 ezer forintnál kevesebb kezdőbért csupán a vállalatok 9%-a jelölt meg.

A szakmai gyakorlat szükséges

A szakmai gyakorlatot kifejezetten támogatták a megkérdezett munkaadók: két kivétellel minden cég pozitívan nyilatkozott erről a képzési formáról. Visszajelzéseik szerint a pályakezdő fiatalok és a vállalatok számára egyaránt előnnyel jár a gyakorlati képzés. A válaszadók szerint a gyakorlat során a hallgatók felkészülnek a munka világára, megismerkednek a munkahelyi viszonyokkal, a vállalati kultúrával, valamint szakmai tapasztalatszerzésre is lehetőséget ad a gyakorlati képzés.

A kutatásban részt vett vállalatok
Tanétterem Kft., Amathus Hotels (Ciprus), Aquaworld Zrt., Boscolo Hotels Hungary Kft., Bron-Y-Aur Oktatásszervező Központ/Edu Travel, CCUSA Hungary Kft., Corinthia Hotel Budapest, Decathlon, Dispomedicor Zrt., EU-Diákok Iskolaszövetkezet, Európa Rendezvényiroda Kft., ExxonMobil, Generali-Providencia Biztosító Zrt., Gundel Kft., InterContinental Budapest, Invia.hu, Marriott Hotel, Mamaison Hotel & Residences Budapest, Mellow Mood Hotels, Morton's Légi Utazási Iroda Kft., NCSSZI-Fiatalok Lendületben Programiroda, NUR Neckermann Utazási Szolgáltató Kft., Salzgitter Mannesmann Kft., Shortcut Communications

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.