hirdetés
hirdetés

A 116. ECTAA-közgyűlés a „világ legszebb városában”

„Isten hozta önöket a világ legszebb városában!” — üdvözölte dr. Erdei Bálint MUISZ-elnök az ECTAA, Európai Utazási Irodai Szövetségek Szervezetének 116. közgyűlésének nyitóestjén a budapesti Európa hajón megjelenteket. Bár odakint már a naptárnak megfelelően a tél igyekezett megmutatni magát, a szakemberek az utazási irodákat érintő forró témáknak mentek neki háromnapos budapesti tanácskozásukon. A részletekről az eseménynek helyszínt adó budapesti Continental szállóban tájékoztatott a szövetség.

hirdetés

Finisében a 2018 januárjában záruló package irányelv évek óta tartó kidolgozása. A direktíva ugyanez év júliusában lép hatályba. A jogszabály végleges szövege csak nehezen áll össze, mivel egyebek mellett új helyzetek sorát teremti a permanens digitális forradalom, valamint a folyamatosan változó geopolitikai környezet, ezzel összefüggően az ágazat egészének fejlődését befolyásoló biztonság. Utóbbi ügyében az ECTAA a szintén tag Izrael idegenforgalomért felelős miniszteréhez fordult némi „best practice-ért”. Az közel-keleti szakember előadásában teljeskörű biztonsági eljárások kidolgozását javasolta európai kollégáinak.

Egy másik mumus az utóbbi egy-két évig tökéletesen működő légitársaság-GDS-ügynök együttműködés felborulása. Az ECTAA szerint nem üdvös, hogy a legnagyobb európai légitársaságok — Lufthansa, British Airways, Air France-KLM — külön díjat számolnak fel a GDS-en keresztül érkező foglalásokra. A légitársaságok több fantáziát látnak a különdíjakkal nem terhelt közvetlen értékesítésben. Erre tesz rá még egy lapáttal, hogy a IATA NDC-rendszere is csak a direkt platformok kiegészítő értékesítéseit segíti. Persze az ECTAA sem rest a IATA-nak néhány nehéz pillanatot szerezni. A két fél perben áll a Malév jegyek, a csődöt követően a IATA rendszerében ragadt 12 millió dollárjának visszatérítése miatt. Az ügy tárgyalása jövőre holland bíróságon folytatódik. A helyszínválasztással egyebek mellett a jelzálog jogán az összegre szintén igényt tartó Vnyesekonombank miatt van szükség; inkább fordulnak egy, az ügyben független ország törvényszékéhez. AZ ECTAA borúlátása szerint hasonlóra készülhet a szakma a nemrég bedőlt airberlin és Monarch esetében is. Előbbi esetében csak Németországban 200 ezer, a rendszerben ragadt jegyről beszélünk. Michel de Blust főtitkár szerint ideje lenne a jogalkotóknak azt a hiányzó linket pótolni, ami légitársasági csőd esetén garantáltan visszatéríti a jegyek árát.

Fejtörést okoz a kilépési tárgyalások újabb fordulójában tartó Brexit is. Az ECTAA üdvözölné ha megmaradna a Nagy Britanniába történő ki- és belépés szabadsága. „Csupán” az évi 53 millió brit turista 25%-át, valamint az odaérkező EU-s utazókat érinti ennek sikeres kimenetele.

„És mit gondolnak a fenntartható turizmusról?” — szegeztük az ECTAA képviselőinek a kérdést. A válasz szerint mintegy évtizede foglalkoznak a kérdéssel a szövetségben. Szerintük sok múlik az egyes desztinációkon. De ha az érkezések egy részére nemet mondanak, veszteség éri őket. Christina Russe, főtitkárhelyettes úgy látja: kevésbé a túlterheltség a veszélyes, mint a rosszul irányított turizmus. Orvosolhatja az egyes úti célok leterheltségét a turisták kevésbé frekventált térségekbe irányítása. Ezen segíthet, hogy a turisták nem olyan helyre szeretnének menni, ahol turisták vannak. Korábban a szállodai kapacitások és az árak határozták meg a szezonalitást, míg ma a sharing economy és a fapados légitársaságok egész éves desztinációvá tesznek szinte mindent — mondta de Blust.

Mit gondolnak az NTS-ről? — tette fel a kérdést a közgyűlés Budapestre hozásáért sokat tevő Hajdú Attila, a MUISZ nemzetközi bizottságának vezetője. De Blust méltatta a hosszabb távú tervezést, míg Merike Hallik ECTAA-elnök finoman óvatosságra intett, mikor megjegyezte, hogy reméli, megfelelően felbecsülték a turisták számát, és a fejlesztéseket hozzájuk is igazították.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai