A baden-württembergiek utaznak a legtöbbet külföldre

Az előző évekhez hasonlóan idén is a stuttgarti CMT-n ismertette a FUR (Forschungsinstitut für Urlaub und Reisen) a németek utazási hajlandóságát vizsgáló kutatásainak legújabb eredményeit, közölte lapunkkal a Magyar Turizmus Zrt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Martin Lohmann szerint a nyaralások szempontjából rekordévnek mondható 2012 után, amikor decemberben sikerült megdönteni a nemzetközi turistaérkezések számában mágikusnak számító egymilliárdot, a 2013-as esztendő még jobbnak ígérkezik Németországban. Bár a német gazdaság helyzete a megkérdezettek 47%-a szerint rosszabbodni fog (2012-ben 53% vélekedett így),és csak 12%-uk számol javulással (2012-ben 11%), a saját gazdasági helyzet megítélésében sokan továbbra is optimisták. A decemberi megkérdezések alapján, ugyanis a lakosság több mint háromnegyede (77%) már tervezi a nyaralását és 36%-ra tehető azoknak a száma, akiknek pénzük, idejük és kedvük is lesz elutazni (2009-ben ez 28%, 2010-ben 31%, 2011-ben 33%, 2012-ben pedig 35% volt). A megkérdezettek 24%-a a tavalyi évhez hasonlóan 2013-ban is többször kíván nyaralni menni, míg 17% azoknak a száma akik kevesebbet tudnak utazni. A hangulat a kiadások tekintetében is pozitív maradt: 2013-ban a megkérdezettek 28%-a kíván többet költeni nyaralása során (2011: 26%, 2012: 29%), s a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is csak 18% mondta azt, hogy kevesebb pénzt tud majd kiadni a szabadsága alatt.

A német gazdaság helyzete és az utazási kedv

A FUR a tavalyelőtti és tavalyi megkérdezés után vizsgálataiban idén is kitért a német gazdasági helyzet megítélésére. A megkérdezettek közül a legtöbben úgy vélik (47%), hogy a világban tapasztalható sok bizonytalanság miatt a német gazdaság helyzete rosszabbodni fog. A megkérdezettek 41%-a szerint nem lesz jelentős változás, a javulásban viszont csak 12%-uk hisz. A személyes gazdasági helyzet megítélése ugyanakkor egyre optimistább: 23%-ról 24%-ra emelkedett azoknak a száma, akik a helyzetük javulásával számolnak. A tavalyi 51% helyett idén 52% szerint nem történik változás, rosszabbat pedig 26% helyett már csak 24%-uk vár. Emellett az utazási kedv is növekszik: a tavalyi 76%-ról 76,2%-ra.

A felmérések szerint az utazási szakma is elégedett: bár 1990 óta 16 ezerről 10 ezerre csökkent a hagyományos utazási irodák száma, a foglalások nagy része továbbra is rajtuk keresztül realizálódik. Ennek köszönhetően a szakma az előző évek jó eredményeihez képest 2012-ben még több utassal és bevétellel számolhatott. Ezt a FUR következtetései is alátámasztják: az eddigi adatok alapján 2012-ben összesen 70 millió 5 napnál hosszabb utazás realizálódott (+1%), a kiadások pedig nagy valószínűséggel elérik majd a 62 milliárd eurót (+2%). Emellett 2012 első 10 hónapjában újabb 4%-kal 358 millióra emelkedett a Németországban eltöltött vendégéjszakák száma is, amiből 60 millió a külföldi vendégek (+8%), 298 millió pedig a belföldi turisták „számlájára írható” (+3%).

Divatos úti célok és nyaralási formák

A FUR kutatásai szerint az úti célok tekintetében idén sem várhatóak nagy változások. Azaz az előző évekhez hasonlóan, az utazások harmada idén is belföldön, harmada a Földközi-tengeri országokban realizálódik, a harmadik harmadon pedig a többi ország osztozik. A legfontosabb úti célok tekintetében Németország 2013-ban is 30%-kal áll az élen, majd Spanyolország, Olaszország, Törökország és Ausztria következik. A számítások szerint az utazások csaknem kétharmada ebbe az öt országba irányul. Bár a megkérdezések alapján 2013-ban a Földközi-tenger vidéke, Skandinávia és a tengeren túli célok rendelkeznek a legnagyobb növekedési potenciállal, a lehetőség valójában valamennyi ország számára adott. Ez azzal magyarázható, hogy Németországban a széles turisztikai kínálat révén egyre jobban kitágul a világ. Következésképpen az egy adott desztinációhoz hűséges utazót felváltja az új helyekre is kíváncsi német turista, azaz a “multiopcionális” vendég, aki egyszerre több országot is szívesen meglátogatna, és döntése jól befolyásolható az érdeklődését felkeltő ajánlatokkal. Ezért a FUR szerint, megfelelő marketinggel valamennyi országnak jó esélyei lehetnek a német piacon.

Az utazási motivációk tekintetében továbbra is a strandolás, a városlátogatás, a természetjárás vezetnek az aktív nyaralás, az egészségturizmus, a wellness és a kulturális utak előtt. Emellett továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a hajós utak, amelyek az elmúlt évben is 15%-os növekedést produkáltak, és a becslések szerint a fejlődés még koránt sem fejeződött be. A megkérdezések alapján 2013-ban tovább növekszik a kerékpáros utak és a wellness iránti kereslet is.

Baden-Württemberg lakosai utaznak a legtöbbet külföldre

A FUR vizsgálata a baden-württembergiek utazási szokásaira is kiterjedt. A megkérdezések alapján az itt élők szívesen és sokat utaznak, és a többi német tartománnyal összehasonlítva az utazások tekintetében az élen állnak. Az összes német nyaralás 12%-a ugyanis általuk realizálódik. Baden-Württemberg lakosságának 75%-a évente legalább egyszer egy 5 napnál hosszabb nyaraláson, 38%-uk pedig rövidebb, 2-4 napos üdülésen vesz részt. Az újdonságokat is kereső utazásaik keretében legszívesebben várost látogatnak, kulturális utakra vállalkoznak, vagy aktív nyaraláson vesznek részt. Külföldön eltöltött nyaralásaik aránya 75%, ami magasan meghaladja a német átlagot (69%). Legkedveltebb úti céljaik az európai déltengeri országok. Mindemellett szívesen maradnak hazájukban is, legtöbbször a saját tartományukban (30%). Általánosságban elmondható róluk, hogy nagyon nyitottak: sokféle nyaralási forma és úti cél iránt érdeklődnek. S mint ahogy az egy korábbi FUR vizsgálatból kiderült, egyúttal a legtöbb pénzt is ők költik nyaralásaik során.

Mit várhatunk 2013-tól?

Bár 2012 igazi rekordévnek számít a német turizmusban, a szakma 2013-ban még jobb turisztikai évvel, tovább emelkedő vendégszámmal és növekvő bevételekkel számol. Mindezt alátámasztja az is, hogy a németek életében az utazás igencsak előkelő helyet foglal el: a szabadságáról senki sem mond le szívesen. A kiszámíthatóbb gazdasági feltételeknek köszönhetően az utazási hajlandóság is nagyobb, mint az előző években, így továbbra is nagy keresletre lehet számítani az utazási piacon. Ugyanakkor meghatározóak lesznek az árak is. Az előrejelzések szerint a klasszikus utazási formák – strandolás, pihenés, természetjárás, családi nyaralás – maradnak továbbra is a legkeresettebbek. Növekedési potenciállal a wellness, a hajós és kerékpáros utak bírnak. Az úti célok tekintetében sem várhatóak nagy változások. Kisebb növekedéssel bárki számolhat, ám a legnagyobb esélyes a Földközi-tenger vidéke, a távoli országok és Skandinávia. Az utazók évről-évre egyre igényesebbek, tapasztaltabbak, nyitottabbak és rugalmasabbak. A régi, megszokott célok helyett szívesen választanak újakat, egyre nagyobb kihívást jelentve az utazási szakma számára. A FUR véleménye szerint az egyre erősödő konkurenciaharcban a vevők konzekvens megcélzása, az egyes célcsoportok profi megszólítása és igényes kiszolgálása, valamint a differenciált termékek jelenthetik a siker kulcsát.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.