A bulinegyed és a Liget Projekt

Erzsébetvárosi civilek, az Új7 2019 Facebook csoport szervezett egy eseményt, amely során olyan Terézvárost és Erzsébetvárost érintő kérdések is szóba kerültek, melyre a törvénykezés szintjén lehet hatni, ezért aktuális a választások előtt. A „Bulinegyed” országgyűlési képviselőjelöltjeinek vitája az Erőművház dísztermében zajlott. A meghívást elfogadta Dr. Bokros Lajos (MOMA), Döme Zsuzsanna (MKKP) Moldován László (LMP),  Soproni Tamás (Momentum), Dr. Oláh Lajos (DK). Nem kívánt élni a lehetőséggel Stummer János (Jobbik). Dr. Bajkai István (Fidesz-KDNP), Nyiri Gábor (Együtt) pedig nem jelzett vissza.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindegyik politikus bemutatta a programját, majd válaszoltak előre beküldött- és a közönség kérdéseire is. Több dolgot érintettek – például az oktatást vagy az egészségügyet -, mi azonban csak a turizmus számára releváns információkról írunk.

 

Elsőként Dr. Bokros Lajos kapott szót. A MOME képviselőjelöltje főleg az egész országot, gazdaságot érintő kérdésekről beszélt, valamint elmondta, hogy leállítaná a liget projektet és a stadionépítést is.

Döme Zsuzsanna (MKKP) megígérte, hogyha nyer, felveszi az Erzsébet és a Terézia nevet. Beszélt arról is, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a kampányra felhasználható pénz nagy részét, 155 millió forintot, a Rózsa Sándor pénztékozló alapon keresztül olyan projektekre költi, amelyek jobbá, élhetőbbé tehetik a környezetet, közösséget. A kátyúmentesítési programjukrapéldául 12 millió forintot fordítanak. Támogatnak továbbá faültetéseket, és játszótéren kertészeti foglalkozásokra alkalmas eszközök elhelyezését.

A parkolás problémájára megoldásként a parkolástól megforduló fát kínálnák: hogyha odaáll a parkoló autó az adott helyre, akkor a fa lemegy a föld alá, amikor elgurul az autó, akkor ismét fa van a helyén. A Liget teljes, zöld betonnal történő lebetonozását tudnák támogatni.

Bulinegyed kapcsán elmondta, elég sok szakértő állt ki amellett, hogy az idős fákat is ki lehet emelni, és áttelepíteni máshova. Ugyanígy Erzsébetváros lakosait is át lehet telepíteni máshova. Másik megoldásként a kvótarendszert említette: egy előre meghatározott kvóta szerint osztanánk szét a turistákat az országban vagy akár Budapest egyéb kerületeiben. Minden nemzetből 1-1 pár továbbra is bulizhatna a 7. kerületben, de az ugyanabból a nemzetből a többi turistát szétosztanánk. Amennyiben a turisták nem hajlandóak elmenni a számukra kijelölt helyre, akkor minden lehetséges módon összezavarnák őket: Döme Zsuzsanna még a dezinformációs turistatérképektől sem riadna vissza. Vagy olyan táblák kihelyezésétől, ami Csepel vagy Érd felé irányítaná a bulizni vágyókat.

Moldován László (LMP) visszavonná a kiemelt beruházásokkal kapcsolatos törvényt, amely lehetővé teszi a liget projektet, amit leállítana. A bulinegyeddel kapcsolatban módosítaná a kereskedelmi törvényt illetve a társasházi törvényt. Ennek következtében a lakóknak nagyobb beleszólása lenne abba, hogy az ő házukba milyen üzletek nyithassanak meg. A Terézvárosban és Erzsébetvárosban termelődött bevételből többet irányítana vissza a kerületbe. A felügyeleti díjat adószerűen szedné be: jelenleg 13 millió forint felügyeleti díj folyik be egy évben, miközben szerinte 150 milliónak kéne lennie.

Beszélt arról, hogy a légszennyezettséget radikálisan csökkenteni kell az adott kerületekben. Pályázatok kiírását támogatná parkosításra, növényesítésre, például tűzfal növényesítésre, közösségi kertek létrehozására. Korlátozná a légszennyező gépjárművek forgalmát és az átmenő forgalmat; az elektromos, közösségi és kerékpáros közlekedést viszont támogatná. Forgalomtechnikai korlátozásokat vagy behajtási díjat vezetne be, növelné a forgalomcsökkentett illetve az autómentes utcák számá.

Soproni Tamás a Momentum jelöltje elmondta: hazai és külföldi minták alapján működő megoldásokat keresnek. Hisznek abban, hogy egy kátyút be lehet tömni a parlamenten kívül is. Egy játszótér rendbe tételéhez nem jobb és baloldali megoldások kellenek, hanem „csak” gyakorlatias megoldások.

A parkolás problémájának megoldására a foghíjtelkek bevonásán túl az irodaépületek parkolóját említette, amikben elképzelésük szerint este 5-6 után a helyiek igénybe vehetnék az ott talált helyeket.

A bulinegyed kapcsán elmondta, hogy egy együttműködést kezdeményeznének, melybe bevonnák a szervezeteket, vállalkozásokat, és a lakókat. Ennek egyik elemeként például lehetővé tennék, hogy a szórakozóhelyeken belül legyen egy kialakított dohányzó rész, így a bulizók nem zavarnák a füsttel és hangoskodással a helyiek nyugalmát. Hozzátette: csökkentenék a vállalkozások adminisztratív terheit és az áfát.

Soproni Tamás az MKKP-vel egyetért abban, hogy az áthelyezés megoldást jelenthet a terület problémájára. A Momentum azonban nem az embereknek keresne új otthont, hanem a vállalkozásoknak. Működő portugál mintára, a bulinegyednek helyszínt biztosítana egy másik területen, például a Csepel sziget északi részén, azzal, hogy vonzóvá tenné azt a környéket a szórakozóhelyek kialakítására. Szintén portugál mintára turisztikai adó bevezetése is szóba került: ott a a beérkezéskor a turisták egy eurós költséggel járulnak hozzá a turizmus által leginkább lerombolt környékek helyreállításához, helyszínek takarításához és a rendfenntartáshoz.

A Liget projektet szintén leállítanák.

A DK jelöltje, Dr. Oláh Lajos kiemelte, hogy 2011-ben szűnt meg társasházak hozzájárulási joga, hogy eldönthesse, egy könyvtárból kocsma lehessen. Ezt a jogot visszaadná nekik. A képviselő a belső dohányzóterek kialakításával egyetért, sőt, be is adták a javaslatot erre vonatkozóan, azonban az nem került szavazásra. Véleménye szerint a liget projektet le kell állítani.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.