A dégi Festetics-kastély sem ússza meg

A kastély a 39 műemléket - 20 kastélyt és 19 várat - magában foglaló Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram, valamint a GINOP7.1.1.-15-2015-00006 projekt keretében 1,5 milliárd forint Európai Uniós forrásból újul meg. Az összeget a kormány további 1 228 155 716 forintos hazai támogatással egészíti ki - közölte a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A dégi Festetics-kastély ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a keretében születik újjá. Az egykori főnemesi rezidencia hazánk egyik legszebb, 1815 és 1818 között felépített klasszicista kastélya, amelyet Magyarország egyik legnagyobb történeti kertje övez. A rezidencia építtetője Festetics Antal, tervezője Pollack Mihály volt. Napjainkban a kastélyt és számos kerti építményét 27,4 hektár területű angolpark, valamint több kilométer hosszú tórendszer övezi, utóbbi egyik szigetén áll a festői szépségű Hollandi-ház. A kastély volt a fő helyszíne az utóbbi idők egyik legmagasabb nézettséget elért magyar filmje, a Kincsem forgatásának is

A projekt keretében a következő fejlesztési és rekonstrukciós elemek valósulnak meg:

• a kastély homlokzatának helyreállítása, lábazatának szigetelése, csatlakozó támfalainak újjáépítése, tetőfedés teljes cseréje
• a kastély alagsorában annak részleges helyreállítása után vizesblokk kerül kialakításra, itt kap helyet az új gépészet, és az elektromos hálózat központja is
• a kastély földszintjén tematikus kiállítások, a korabeli szalont idéző kávézó, valamint ajándékbolt és rendezvénytér kap helyet
• felújításra kerül a Hollandi-ház és környezete
• parkoló és beléptető rendszer kerül kiépítésre
• az épületegyüttes jelentős közműfejlesztésen esik át, a beruházás keretében kiépül az új víz-, gáz- és csatornabekötés, emellett megvalósul az elektromos rendszer korszerűsítése

A kastélypark területén bemutatásra kerül a kis gótizáló szivattyúház, megújul a rózsakert, elkészül az antik forrás gépészeti rendszere, és újra csobog majd a víz az oroszlánfejes vízköpőből. Használhatóvá válik a hajdani teniszpálya is annak érdekében, hogy a park – felelevenítve a Festetics család sportszeretetét – nosztalgia sportversenyek, valamint csapatépítő tréningek helyszíne lehessen.

A vonzerőfejlesztéshez kapcsolódó turisztikai koncepció a Festetics család dégi grófi ágára épül. A Festeticsek kiváló példáját jelentik az egykori magyar arisztokrácia azon rétegének, akik több generáción keresztül nemcsak részesei voltak, de aktív alakítói is voltak koruk művészeti, tudományos, és társasági életének. A Nemzeti Kastélyprogram fejlesztéseinek köszönhetően a megújuló kiállítótermekben tartalmas, ugyanakkor izgalmas, interaktív tárlatok kapnak helyet.

A földszinti kiállításon megelevenedik a Festetics család története, mindennapi élete, hobbijai, szórakozási, sportolási szokásai. A reprezentatív, egybenyíló térsorban sokszínű, minden célcsoport számára izgalmas témák kerülnek bemutatásra oly módon, hogy az egyes mozaikok mégis egységes, komplex képet adjanak a családról, és a kastély történetét is meghatározó történelmi és művészettörténeti korszakokról. A kiállítás kiemelt tematikái lesz a családtörténet, botanika, könyvtár – tudományok, Klasszicizmus – Pollack Mihály, a kastély építője, Díszterem – bálok, Kert és kastély elválaszthatatlan egységben, az egykori háló és fürdő: a klasszicista kastélyok berendezése, kastélyélet a XIX. században és a XX. század első felében.

A felső szinten megtekinthető különleges témájú kiállítás feladatának tekinti, hogy hitelesen, történeti dokumentumok és levéltári kutatások alapján, ugyanakkor 21. századi kiállítás-tervezési technika segítségével bemutassa a kastély építtetőjének, Festetics Antalnak a szabadkőművességhez való viszonyát, valamint az eszmei áramlat nemzetközi és hazai vonatkozásait. A látogató megismerkedhet a szabadkőművesség használati tárgyaival, az avatási szertartás folyamatával. A kiállítás legfőbb célja a legfrissebb kutatások eredményei alapján a tisztánlátás megteremtése a szabadkőművesség magyarországi történetére vonatkozóan.

A kastélyegyüttes emblematikus épületében, a Hollandi-házban is helyet kap egy, az épület eredeti funkcióját idéző kiállítás. Hajdan a földszinten tehénistállót alakítottak ki, az emeleten pedig egy tüdőbeteg grófnő gyógyult az ammóniagőzben, a kor orvostudománya javallatának megfelelően. Ehhez kapcsolódóan bemutatásra kerül a hollandi ház és a svájci ház, mint építéstörténeti jelenség, az emeleten pedig az egykori szalon megidézése mellett a korabeli gyógymódokat is megismerheti a látogató.

A tervezett kiállítások során a tematika megismerését modern és hagyományos megoldásokkal tesszük élvezetessé, a kiállítás több termében speciálisan a gyermekek igényeire szabott bemutatási eszközök is helyet kapnak. A látogatók számára elérhető lesz visual guide: az applikációt letölthetik saját okos eszközeikre, vagy a pénztárnál kölcsönözhetnek táblagépet (tabletet), amelyen az applikációhoz képest is extra tartalmak lesznek hozzáférhetőek.

 


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.