A hónap végén Föld órája!

A világ legnagyobb önkéntes civil akcióján, a WWF által indított Föld Óráján idén is emberek milliói fejezik ki szeretetüket és elkötelezettségüket bolygónk iránt. A több mint 10 éve tartó kezdeményezés 2019-ben mindenkit arra buzdít, hogy példát mutasson tetteivel. A hazai főszervező, a WWF Magyarország idén egy négy hétig tartó kihívássorozatot indít, melynek résztvevői amellett, hogy hozzájárulnak környezetük és a természet megóvásához, Lumenet energiatakarékos csomagot nyerhetnek.

Rekordév lesz az idei a Föld Órája szempontjából: 2019-ben több mint 180 ország vesz részt a kezdeményezésben, hogy felhívják a figyelmet a természet megóvásának és a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára, és mindenkit cselekvésre buzdítsanak. "Az akció eredetileg egy szimbólum köré épül, amelynek lényege, hogy 60 percre kihunynak a Föld fényei: lekapcsolnak az ikonikus épületek és elsötétülnek az otthonaink. Az akció valódi jelentősége azonban nem abban rejlik, hogy ebben az egy órában, március 30-án 20.30 és 21.30 között mit teszünk, hanem hogy a Föld Ünnepén túl milyen tettekkel óvjuk környezetünket. Kenyában például 2030-ig egymilliárd facsemete elültetésével vállalták, hogy helyreállítják az erdőborítást, Malajziában petíciót indítanak azért, hogy a tigrisek megóvása nemzeti szinten napirendre kerüljön" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Indonéziában 5 millió fiatalt szeretnének ösztönözni a zöld életmód elsajátítására, Ecuador fővárosában, Quitóban a műanyagmentességről szóló törvény bevezetését sürgetik, Finnország pedig az ország lakosságának több mint egynegyedénél kívánja elérni, hogy fenntarthatóan étkezzen. 2018 óta megújult a Föld Órája üzenete: "Kapcsolódj a Földhöz!", fókuszban pedig bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll.

Az elmúlt évtizedben milliók vettek részt az éghajlatváltozással és a természeti problémák megoldásával kapcsolatos kezdeményezésekben, figyelemfelhívó akciókban. A Föld Órája olyan eredményekhez járult hozzá, mint például egy 3,5 millió hektáros tengeri védett terület létrehozása Argentínában, egy 2700 hektáros "Föld Órája-erdő" kialakítása Ugandában vagy a tengerek és erdők védelmét célzó új jogszabályok bevezetése Oroszországban.

A WWF egyik felmérése szerint azonban - amelyet a világ tíz, biológiailag legsokszínűbb országában készített - az emberek csupán 40%-a lát összefüggést a természeti értékek és az olyan alapvető emberi szükségletek között, mint az élelem, az ivóvíz és a tiszta levegő. Fontos tehát hangsúlyoznunk, saját jövőnk függ attól, hogyan bánunk környezetünkkel.

Bárki példát mutathat

A WWF Magyarország idén szintet lép a 2018-ban indított kihívások terén. "Négy héten keresztül - március 5. és 31. között -, hetente más-más kategóriában teszünk közzé a természet megóvását és a fenntartható életmódot támogató mindennapi tippeket, és arra kérjük a lakosságot, hogy válasszák ki közülük azokat, amelyeket a leginkább be tudnak illeszteni életükbe. Így kis erőfeszítéssel, de mégis sokat tehetünk közvetlen környezetünkért és az egész bolygóért" - mondta Antal Alexa. Aki szeretne részt venni az akcióban, annak nincs más dolga, mint #földórája2019 hashtaggel nyilvános posztban feltölteni egy képet Facebook vagy Instagram oldalára arról, ahogy épp a kihívást teljesíti. Jöhetnek a fotók húsmentes ételekről, biciklizésről vagy akár arról, ahogy vászonzsákot használunk bevásárláskor nejlonzacskó helyett. Így tetteivel bárki példát mutathat barátainak, családtagjainak és a világnak. Az első héten a fenntartható étkezés kategóriájában választhatunk magunknak kihívást - vagy teljesíthetjük akár az összeset -, a második hét a fenntartható háztartásról fog szólni, a harmadik a hulladékcsökkentés témakörében ad tippeket, a negyedik héten pedig az energiatakarékosság lesz terítéken. A WWF Magyarország a kihívásokat a foldoraja.hu-n, valamint Facebook és Instagram oldalán teszi közzé.

Húsmentes napokat tart a Quimby frontembere

Az akcióban ismert emberek és a WWF Magyarország munkatársai is részt vesznek: a legelső kihívásban Varga Livius, a Quimby énekes-frontembere azt mutatja be, hogy hetente csupán két alkalommal fogyaszt húst, hozzájárulva ezzel a környezettudatos élethez. Tudtad? 1 kg marhahús előállításához átlagosan 15500 liter vízre van szükség, a baromfihús esetében pedig ez a szám 3900 liter. Alapvetően a hús előállításához rengeteg élelmiszerre van szükség, a világon megtermelt gabona felét ma az állatok etetésére használjuk. Kevesebb földterületet használ tehát - vagyis kisebb az ökológiai lábnyoma - egy húsmentes menünek, ezért érdemes húsfogyasztásunkat mérsékelni.

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?