hirdetés

A hungarikumok a magyar identitás részét képezik

Fazekas Sándor szerint a hungarikumok közös nevezője, hogy valamennyi a magyarság csúcsteljesítményét jeleníti meg és identitásunk fontos részét képezi.

hirdetés

A vidékfejlesztési miniszter a "Juhtartástól a hungarikumig" című nemzetközi konferencián pénteken Karcagon azt mondta: egy nép, egy ország kultúrája sok összetevőből áll, és fontos tudni, hogy ezek közül mi a megőrzésre, védelemre méltó érték. Ezt határozta meg néhány éve a hungarikum törvény, amelynek elfogadása a tárcavezető szerint "történelmi vitát zárt le Magyarországon".

Úgy vélte, a gyűjteménybe emelés szempontjaival kapcsolatban időről-időre megfogalmazódó kritikákkal ellentétben "a hungarikumokat nem kell és nem is lehet összehasonlítani". Fontosnak nevezte viszont, hogy az országban mindenki tisztában legyen vele, mi a hungarikum és a magyar értéktár és mi tartozik ezek körébe.

A miniszter szerint a jogszabály alapján kialakított intézményes keret megfelelő feltételrendszert nyújt nemzeti értékeink megóvására, gyarapítására és ápolására. "Ez egy alulról építkező rendszer, mely egy értékpiramissá áll össze" - mondta, hozzátéve, hogy a kiválasztás során meghatározó szerep jut az egyediségnek, a kimagasló minőségnek és a nemzeti jelentőségnek is.

Fazekas Sándor kitért arra is, hogy a döntéshozó szervezet elnökeként örömmel kísérte figyelemmel a karcagi birkapörkölt hungarikummá nyilvánításának folyamatát. "E gasztronómiai remekműben a helyi ízek évszázados hagyománya mellett a kun makacsság és generációk szorgalma is testet ölt" - mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a munkát a jövőben is folytatják annak érdekében, hogy a hungarikumok köre bővüljön és megbecsültségük, elfogadottságuk tovább növekedjen. Emlékeztetett: jelenleg 129 helyi, 19 megyei és 3 ágazati értéktár segíti ezt a munkát, melyeket fontos volna mielőbb a ma még hiányzó fővárosi létrehozásával gyarapítani.

(forrás: Élelmiszer Online/MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol az idei Utazás kiállításról?

Kiadónk társoldalai