A hungarikumok a témája az európai gasztronómusok pécsi kongresszusának

(MTI) - A hungarikumoknak az európai gasztronómiában betöltött szerepével és a magyar ételekkel, borokkal foglalkozik az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének (CEUCO) szombaton, Pécsett kezdődő 11. kongresszusa.

A nyolc országból érkező mintegy 200 gasztronómus, borász a Kodály Központban mások mellett Tiffán Zsolt borásztól, fideszes országgyűlési képviselőtől és Birinyi Józseftől, a Hungarikum Szövetség elnökétől hallhat előadást a témában, majd a szervezet szakmai díjainak átadása után minőségi termékekből összeállított "európai lakomán" vehet részt. A kongresszus vasárnap egy belvárosi felvonulással és közös ebéddel zárul.
A szakemberek a kétnapos rendezvény felvezetéseként szerdán Tata és Neszmély, csütörtökön Pécs nevezetességeivel ismerkedtek, pénteken pedig Villányba látogatnak. A résztvevők a programok során elsősorban magyar ételeket és borokat kóstolnak.
D. Carlos Martin Cosme, a CEUCO spanyol elnöke csütörtökön Pécsen, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón világszínvonalúnak nevezte a magyar borokat, s reményét fejezte ki, hogy a magyar gasztronómia népszerűsége nemzetközi szinten nőni fog.
Háber Tamásné, a CEUCO alelnöke utalt rá: a jelenleg kilenc ország gasztronómiai egyesületeit tömörítő szövetség 2003-ban alakult a különböző népek, régiók sajátos történelmi örökségének ápolására, a turizmus fejlesztésére és az étkezési hagyományok, a bor- és a gasztronómiai örökség eltűnésének megakadályozására.
A tájékoztatóhoz kapcsolódó sajtóanyagban szerepel, hogy a szervezet nagy hangsúlyt fektet a konyhaművészetre, a hagyományos ételek népszerűsítésére, agrár-, illetve élelmiszeripari termékek előállításának ösztönzésére szorgalmazza e produktumok földrajzi eredetmegjelölését.
A CEUCO-nak Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Észtország, Magyarország, Görögország, Belgium és Makaó a tagja.


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?