hirdetés
hirdetés

A Karib-tenger harcosai

A szénsavasvíz-készítő gépeiről ismert SodaStream radikális lépést tett a mikroműanyag-szennyezéssel szemben. A „Plastic Fighters’ elnevezésű akció keretében a Karib-tengeren található, Roatán-sziget partjait tisztította meg a PET-palackoktól.

hirdetés

„A SodaStream akciójában 45 országból, összesen 150 SodaStream vezető vett részt, de a kezdeményezéshez nemzetközi környezetvédő aktivisták, a Plastic Soup Foundation szakértői, valamint több száz általános iskolás gyermek is csatlakozott” - hangsúlyozta Széll-Szőke Krisztina, a cég magyarországi termékmenedzsere.

A nyílt tenger megtisztítását egy speciális, „Holy Turtle” –nek nevezetett eszközzel hajtották végre. Az ezer láb (kb. 305 méter) hosszú szerkezet két hajó közé kapcsolva gyűjtötte össze a tengervíz felszínén úszó PET-palackokat és műanyag hulladékokat.  

A tervek szerint  az összegyűjtött műanyag hulladékot felhasználják egy ismeretterjesztő kiállításhoz, melynek célja, hogy bemutassa a fogyasztóknak, milyen veszélyt jelentenek a Földre az egyszer használatos műanyagok. „Mihamarabb szükség van ezek használatának csökkentésére, legyen szó a műanyag poharakról, szívószálakról, szatyrokról, vagy PET-palackokról” – hívta fel a figyelmet Daniel Birnbaum, a SodaStream ügyvezető igazgatója.

A Karib-tenger egy részének megtisztítása mellett, a cég csapata Honduras partjainál négynapos szemétszedési akciót hajtott végre. Ezen hét, helyi iskolai diákjai is részt vettek, akiknek környezetvédelmi szakértők interaktív workshopokat is tartottak. A foglalkozások célja az volt, hogy a helyi közösségeken belül is legyenek olyan nagykövetek, akik figyelmet fordítanak a környezetvédelemre. A meghívott előadók között volt Maria Westerbos, a Plastic Soup Foundation alapítója, Chris Jordan természet fotós, az Elpusztult albatrosz szerzője, valamint Elena Gonzales, a BICCU társalapítója.

„Több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba minden évben. Ez nem fog csak úgy magától eltűnni. A műanyag hulladék apró darabokra hullik, veszélyezteti a tengeri élővilágot, végeredményben pedig bekerülhet a táplálék láncba, ami már az embert is fenyegeti, hiszen a feldolgozott élelmiszerekben is feltűnhetnek a mikro műanyagok. Sőt, már édesvízi folyóinkban, például a Tiszában is kimutattak az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikro műanyagot” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina. Hozzátette: Hétköznapi emberként csökkentenünk kell műanyaghulladékainkat! Kerüljük a felesleges csomagolásokat, a PET palackokat, részesítsük előnyben a tartós, természetes anyagokból készült termékeket, a keletkezett hulladékokat pedig szelektáljuk. Legyünk tudatosak életünkben, hiszen a saját hulladékainkkal tesszük tönkre környezetünket és egészségünket.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai