hirdetés

A munkáért munkabér jár mindenkinek

Jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

hirdetés

Bonyolultsága miatt számos kritika érte a cafeteria-rendszert. A jelenlegi szisztéma jelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat a foglalkoztatottjaiknak, ezért - a vállalkozások kérésének engedve - jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem. Az egyszerűsítés mellett a kormány álláspontja az, hogy munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal - húzta alá Varga Mihály hozzátéve, hogy a lehető legnagyobb összegű béremelést számos adó- és munkajogi intézkedéssel segíti a kormány - így az MTI tudósítása.

A parlament honlapján elérhető törvénytervezet úgy fogalmaz, hogy a "2019. január 1-jétől a munkáltató által adott juttatások közül csak a SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak. A készpénz cafeteria megszűnése miatt hatályon kívül kerül az éves keretösszeget meghatározó rendelkezés. (...) Az éves rekreációs keretösszeg költségvetési szerv munkáltatók esetében 200 ezer forint, egyéb munkáltatók esetében 450 ezer forint."

"A cafetéria rendszer átalakításával összefüggésben a javaslat hatályon kívül helyezi a lakáscélú munkáltatói támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, a kockázati biztosítás más személy által megfizetett díjának, a diákhitel törlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás, a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok, a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességének kiegészítő, valamint a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének kiegészítő feltételeit meghatározó rendelkezést" - olvasható a tervezetben.

Az MTI beszámolója szerint elsőként a vegyipariak szakszervezete emelte fel a kezét, hogy hékás, ezt meg hogy? A szakszervezet közleményében arra reagált, hogy kedden a kormány által a parlamentnek benyújtott egyes adótörvények módosításáról szóló javaslat értelmében változik a cafeteria rendszer, a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteriaelem, és csak a három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak. Így például megszűnik az eddig készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezménye is.

A VDSZ kezdeményezte a javaslat visszavonását, mivel szerintük "a kormány ezzel kárt okoz a családoknak ahelyett, hogy segítené a fiatal munkavállalók elhelyezkedését, a lakhatás támogatását".

(forrás: MTI, Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai