hirdetés
hirdetés

A pálmaház is megújult a turai kastélyban

A 2011-es óratorony felújítás után, 2012 májusában elkezdődhettek a kastély másik „ékkövének”, a pálmaháznak a felújítási munkái. 

hirdetés

A forrást részben a Nemzeti Kulturális Fejlesztési Alap Műemléki és Régészeti Szakmai Kollégiuma által veszélyeztetett helyzetű műemléképületek veszélyelhárításának, állagmegóvásának, részleges helyreállításának támogatására kiírt pályázata biztosította.

Ebben az ütemben lehetőség adódott a pálmaház koronázó párkánya feletti épületrész (palafedésű kupola, a 4 darab körablakot tartalmazó díszvakolatos lanterna, horganylemez fedésű felső kiskupola, csúcsdísz) felújítására.

Az épületrész jellege és kialakítása miatt ebbe a fedélszéki részbe régóta nem tette be senki a lábát, a feltárások során kisebb-nagyobb meglepetések érték a felújításokkal foglalkozó szakembereket. Így például a kupola ácsszerkezete az vártnál lényegesen jobb állapotban volt, egyes részeket mai faanyaggal sem lehetett jobban, illetve „egészségesebben” kialakítani. A lanterna és a felső csúcsdíszes kiskupola teljes tömege két-két egymásra merőlegesen elhelyezett I 300 mm-es acélgerendára van ültetve. Ezt a szerkezeti megoldást senki sem feltételezte, az épületszerkezet állapota pedig gyakorlatilag sérülésmentes, több mint 125 évvel a megépülése után.

A felújítás 2012 júliusában fejeződött be; augusztus 26 – tól újra látogatható a kastély.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai