A pulykaágazat sikertörténet Magyarországon

A Baromfi Termék Tanács tagszövetsége a Magyar Pulykaszövetség a csütörtökön, az USA-beli Hálaadás ünnepén szakmai konferenciát tartott.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya a rendszerváltás óta eltelt időben sikerágazattá vált: az egy főre jutó éves pulykahús fogyasztás az 1990-es 2 kg-ról 15 év alatt több mint megháromszorozódott. Bár az EU csatlakozás óta az ágazat teljesítménye csökkent, a hazai fogyasztás még mindig a világ élvonalához tartozik, s exportunk is jelentős. A Magyar Pulykaszövetség úgy látja: a kedvező eredmények megtartásához az ágazat helyzetének könnyítésére van szükség.

A hazai pulykaágazat teljesítménye európai összehasonlításban is kiemelkedő, hiszen a 20%-ban exportra termelő iparág munkájának eredménye, hogy az egy főre eső magyarországi pulykahús fogyasztás az évi 5,5 kg-os értékével Európában élenjáró, a világon pedig csak az USA-ban és Izraelben magasabb az egy főre jutó pulykahús fogyasztás. Mindezt annak ellenére érte el az ágazat, hogy a rendszerváltás óta a hazai állattenyésztés nagy mértékben visszaesett.

A hazánkban a mintegy 60 ezer embert foglalkoztató baromfiágazat fejlődése a fogyasztói igények változásának is köszönhető: a húsfogyasztáson belül a baromfihús fogyasztásának növekedése a legdinamikusabb. Napjainkban az egészséges táplálkozás térnyerésével egyre inkább a fehérjében gazdag, könnyen emészthető húsok iránt mutatkozik nagy érdeklődés. Ugyanakkor a könnyű feldolgozhatóság, a feldolgozott termékek széles skálája a termelői oldalon fontos szempont, amelyeket összességében a baromfifélék közül a pulykahús tökéletesen kielégít.

A pulykaágazat az elmúlt húsz évben látványosan fejlődött. A feldolgozott pulykahús mintegy felét – ennek nagy része mellfilé – exportáljuk. A pulykahús, a mellfilé és a belőle készült számos konyhakész termék a hazai fogyasztásban is jelentős szerepet játszik. A hazai pulykakeltető, pulyka előnevelő, pulykahizlaló és pulykafeldolgozó vállalkozásokat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Pulykaszövetség úgy látja, hogy a hazai termelés színvonala a közepesnél jobb, de azt mielőbb fejleszteni szükséges. A költségek folyamatos emelkedését csak technikai, technológiai fejlesztésekkel lehet ellensúlyozni.

Ennek egyik feltétele ugyanakkor a romló jövedelemtermelő képesség helyreállítása. „A magyar pulykaágazat versenyképességének megőrzése és lehetőség szerinti növelése nemzetgazdasági szempontból is kulcsfontosságú kell, hogy legyen” – hívta fel a figyelmet Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.

Erdélyi István hozzátette, hogy „a kormányzatnak több lehetősége is van erre, például egy meghatározott méret felett lehetővé kell tenni a geotermikus energiához való hozzáférést, ennek kihasználtsága ma Magyarországon 4%-os, holott környezetvédelmi szempontból is fontos lenne az élelmiszeriparnak kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. Emellett a jelenlegi 27%-os áfa csökkentése 5%-ra ugyancsak segítené az ágazatot, amely révén a legális vállalkozások erősödhetnének”.

Napjainkban Magyarország a világ pulykahús termelésének a 2%-át állítja elő, míg a világ pulykahús exportjából mintegy 4-5%-kal részesedik. A partnerek döntően európai uniós országok, de az elmúlt években szállítottunk Svájcba, Oroszországba és Hongkongba is. Egy főre jutó fogyasztásunk – ami volt 7 kg is – most 5-5,5 kg évente. Európában mintegy 200-300 olyan élelmiszeripari termék van forgalomban, amit pulykahúsból készítenek.

A mai korszerű hibridek vágósúlya több mint háromszorosa a hagyományos bronzpulykáénak, ugyanakkor 5-6-szor akkora szín mellhús tömeget produkálnak. A mai hibridek 1 kg csont és bőr nélküli mellhús előállításához 60%-kal kevesebb takarmányt, és ugyanennyivel kevesebb ivóvizet használnak fel, ami a genetikai munka kivételes előre haladásának következménye.

Érdekességek a pulykáról

● A nagy ünnepeken tradíció a pulykahús fogyasztása.

Az Egyesült Államok Pulykaszövetségének adatai alapján az ország összes pulykahús fogyasztásának közel egyharmada kötődik a hálaadási, valamint a karácsonyi és húsvéti ünnepekhez. Néhány évvel ezelőtt a megkérdezett amerikaiak 91 %-a nyilatkozott úgy, hogy fogyaszt pulykahúst Hálaadás Napján.

● Kik fogyasztanak a világon a legtöbb pulykahúst?

Egy lakosra vetítve évente a legtöbb pulykahúst (mintegy 13 kg-t) Izraelben fogyasztják. Ezt követi az USA, ahol 8-8,2 kg/fő/év.

● 2012-ben a világ pulykahús termelése meghaladta az 5,498 millió tonnát, melynek 49%-át az Egyesült Államok, 37%-át pedig az Európai Unió állította elő. Az amerikai származású pulyka ma a világon mindenhol megtalálható, de az állományok zömét Amerikában és Európában tartják.

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.