A turizmus lehet a jövő a szőlőoltványok fővárosában

A következő évek minden bizonnyal a turizmusról szólnak majd Abasáron – mondta lapunknak Misi Norbert, a község önkormányzatának településfejlesztési referense. A több mint kétezer éves múltra visszatekintő faluban fontos fejlesztéseket valósítanak meg.

A Mátraalján, a Sárhegy és a Bene-patak völgyében található Abasár elsősorban a szőlőiről, a borairól és a szőlőoltványairól híres. A családok nagy része ma is ezekből talál jövedelmet. A falut sokan a szőlőoltványok fővárosaként is emlegetik, mert évente több tízezer szaporítóanyagot készítenek és értékesítenek. Az önkormányzat nemrég a Leader-program keretében pályázati támogatást nyert el az oltványtermelés történetét technikáját feldolgozó és bemutató könyv elkészítésére. Bíznak abban, hogy ez a reprezentatív kiadvány még inkább elviszi majd az abasáriak hírét.

A Kapás Ház és a díjazott borászok

Ehhez az alapokat dr. Hanák Kolos jogász teremtette meg, aki egykor Abasáron lakott, és a Mátra turizmusa mellett az oltványtermelés elindítása is a nevéhez fűződik. A községházán emléktábla hirdeti a munkásságát. Az abasári látványosságok közül kiemelkedik a műemlék jellegű Kapás Ház, amelyben helytörténeti múzeum működik. A falu Fő terén pedig harmadik királyunk, a névadó Aba Sámuel szobra emelkedik.

A vendéglátó abasáriak a jó borokban és a gasztronómiában is élen járnak. Hosszú ideje már, hogy a falu zászlósbora az olaszrizling. A helyi termelők – más fajtákkal együtt – az elmúlt években hazai és nemzetközi versenyeken szereztek díjakat. A legjobb termelők hozták létre az Abasári Olaszrizling Borbaráti Egyletet, melynek tagjai kiváló minőséget garantálnak.

A turisták érdeklődését több rendezvénnyel igyekeznek felkelteni. Április utolsó szombatján tartották a Szőlő rügyfakadás ünnepét, amikor kinyitották a történelmi pincéket és a pályázati támogatásból vásárolt kemencében túrós rétest sütöttek a helybéli háziasszonyok. Ezt meg is kóstolták a vendégek, melyhez borokat szolgáltak fel.

Május közepén csaknem háromezer vendég volt kíváncsi az idén immár 20. alkalommal megrendezett, országhírű katona- és bordal fesztivált. A programban százan léptek fel, miközben borokat kínáltak a vendégeknek és kézműves vásárt is tartottak.

Feltárják Aba Sámuel palotáját

Misi Norbert arról is tájékoztatott, hogy Gyöngyöstől Pásztóig a mátrai településeken tevékenykedő önkormányzatok szövetséget hoztak létre – melynek elnöke dr. Lénártné Benei Anikó, Abasár polgármestere –, és elhatározták, hogy közösen pályáznak uniós támogatásért a turisztikai együttműködésre, a közös stratégia kidolgozására. Egyébként Abasáron jelenleg két vendégház működik, és csaknem tíz magánszálláshelyen is fogadják a vendégeket. Ezek számát tovább szeretnék növelni.

A faluban a szőlő-, az oltvány- és a borkultúra mellett a turizmusban látják a jövőt. A következő években az ágazat fejlesztésére több elképzelést valósítanak meg. Abasáron, az úgynevezett bolttetőn jelenleg is folytatnak régészeti munkákat, és a néhai Aba Sámuel palotáját tárják fel. Az eddigi eredmények biztatóak, hiszen az egykori épület másfél méter magas oszlopai épségben maradtak meg. Emellett csontvázakat és érméket is találtak. A feltárásra félmilliárd forint értékű pályázatot nyújtottak be.

Látogató- és konferenciaközpontot építenek

A jelzett területen fedett romkerttel turisztikai látogatóközpontot hoznak létre. A palota alatti pincerendszerben pedig konferenciaközpontot létesítenek. Céljuk, hogy ezzel a látványossággal még több vendéget csalogassanak a faluba. Olyanokat, akik a környező települések nevezetességeit, így például a kisnánai várat, a detki falumúzeumot vagy a gyöngyösi Ferences műemlék könyvtárat is szívesen meglátogatják.

Emellett a fejlesztés mellett várhatóan 2020-ig – ugyancsak pályázati támogatással – kívánják megteremteni annak a feltételeit, hogy bemutathassák Abasár középkori emlékeit. Ezeket részben a falu határában, Pálosvörösmart előtt található Petermál-kápolna közelében feltárt sírok, használati eszközök, érmék jelentik. Ugyanakkor a település katolikus templomának altemplomában talált sírokat is láthatóvá teszik. A felsorolt fejlesztésekkel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a következő években még több abasári vendéglátó juthasson bevételhez. Az önkormányzatnak jelenleg tizenöt benyújtott pályázata van, és az azokban szereplő várható támogatásokkal igyekeznek elősegíteni Abasár további fejlődését.


Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.