hirdetés
hirdetés

A turizmus mindenkié!

„A turizmus dinamikusan fejlődik” — állapította meg Erdei Bálint, a MUISZ elnöke csütörtökön a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) tartott közös sajtótájékoztatón. A dinamikából infrastruktúra híján (is) ki-kimarad egy népes csoport, a mozgásukban korlátozott embertársaink. Érdekükben kíván közösen lobbizni a két szervezet.

hirdetés

A címbéli axiómára a sajtótájékoztató apropóján Kovács Ágnes a MEOSZ elnöke hívta fel a figyelmet a Parlament alatti rakparton, annál a lépcsőnél, aminek közelében — a Parlament környékén ma egyetlen legális helyszínként — a turistabuszok meg tudnak állni és leszállítani utasaikat.

A lépcső tetején négy kerekesszékes embertársunk néz a mélybe, mellettük éppen két idős külföldi házaspár biceg lefele. Ez az a lépcső, ami mellé a MEOSZ szerint elfért volna — és a Kossuth tér felújításának, illetve a parlamenti látogatóközpont megépítésének költségeit sem dobja meg jelentősen — egy lift. Erdei Bálint szerint másik megoldás lehet, ha a két éve az V. kerület részeként a buszforgalom elől elzárt Alkotmány utcába, amennyiben a Parlementhez érkeznek, továbbra is engedély nélkül behajthatnának a buszok. A sajtótájékoztató helyszíne jelkép. Jelképe annak, amit Kovács Ágnes ekképp írt körül: „Uniós és hazai forrásokat használnak fel úgy, hogy az eredmény mégsem mindenki számára használható.” De ha létezik is a megfelelő infrastruktúra, kívánni valót hagy maga után sokszor „a turizmusban dolgozók tájékozatlansága, félénksége vagy rosszabb esetben közönyössége”, ami „kellő hozzáállással és nyitottsággal ugyanis a legtöbb fizikai akadály áthidalható” — közölték ezt még tavaly az akadálymentes turizmust zászlójára tűző 2016-os Turizmus Világnapja apropóján a turizmusirányításért felelős kormánybiztos sajtóosztályán.

Kovács Ágnes szerint „jogszabályokkal jól állunk, de a megvalósításban még messze vagyunk attól, amiket a jogszabályok előírnak”. Vagyis papíron az esélyegyenlőség mindenki számra nyitva áll. Ilyen „papír” egyebek mellett a 653/2015. kormányhatározat, ami az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásának 2015–2018. évekre vonatkozó Intézkedési Tervét megtámogatva kimondja: „Aktualizálni kell a 2009-ben készített, fogyatékos emberek szabadidős utazási szokásaira vonatkozó éves kutatást, így a vendégkör sajátos turisztikai szolgáltatási igényeinek ismeretében lehetőség nyílik az egyes fogyatékosságtípusok szerinti elvárások alapján akadálymentesnek minősülő turisztikai szolgáltatások azonosítására és a nemzeti turisztikai marketing szervezet online adatbázisában hozzáférhetővé tételére. A fogyatékos turisták magas színvonalú kiszolgálása érdekében bővíteni kell a turisztikai szolgáltatók akadálymentes turizmussal kapcsolatos ismereteit, és szemléletformáló programokkal kell támogatni őket.” A kormányhatározat szerint ezt 2018-ig kellene elérni. A 2016-os Turizmus Világnap alkalmából a MEOSZ javaslatcsomaggal egészítette ki a készülő turizmus stratégiát. Javaslataikkal az azóta szakértelmét már a vizes sportok terén kamatoztató Bienerth Gusztáv, akkori turizmusirányításért felelős kormánybiztost is megkeresték.

Tavaly 582 930 látogatót regisztráltak a Parlament látogatóközpontjában 974 milliós bevétel mellett. Csak idén májusig, a látogatószám kétszámjegyű növekedésével 378 milliót kasszíroztak. A MEOSZ szerint a kérdéses lfitet megközelítőleg 15-20 millió forintból ki lehetne alkítani. De hogy igazából kinek a feladata ennek rendezése? Információink szerint régi magyar szokásnak megfelelően zajlik az egymásra mutogatás.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai