A vendéget is minőségre kell tanítani

13 szálláshely és 3 vendéglátóhely nyerte el 2016-is teljesítménye alapján a Magyar Turizmus Minőségi díjat, amely — mint azt dr. Gajda Tibor, a díjat odaítélő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese elmondta — „a legszerteágazóbb működési vizsgálat a résztvevők szerint”.

Nem csak azért — magyarázta Gajda —, mert felmérik egy-egy szolgáltató pillanatnyi állapotát, hanem mert a vizsgálatokból levonják a konzekvenciákat, átbeszélik a fejlesztendő területeket. Minőség az, amit az ügyfél annak tart” — hangsúlyozta Gajda Tibor, aki korábban maga is a díjazottak között szerepelt. Az azonban, hogy az ügyfél mit lát annak, múlik az ügyfél minőségtudatán. Utóbbi, a szolgáltatókhoz hasonlóan szintén pallérozást kíván. Egy kiforrott piacon könnyebb dolga van a minőségi okítást magukra vállalóknak, mint nálunk, ahol Gajda szerint egy teljes generáció kényszerűen kimaradt a minőségi turizmusból.

A minőségi turizmus intézményi hátterét kívánják megteremteni szeptemberben induló munkájukkal az MTÜ szakemberei. A teljes védjegyrendszer átalakítására, illetve hiányzó védjegyek bevezetésére készülnek — árulta el Gajda Tibor. Egyik kiemelt céljuk a „családbarát vízió érvényre juttatása” — fogalmazott. Hangsúlyozta: a családbarátság nem egyenlő a gyerekbarátsággal. Olyan szolgáltatásokat szeretnének, ahol korosztályok pihenhetnek együtt — tette hozzá.

A szót Gajda Tibortól átvevő Könnyid László, MSZÉSZ-elnök úgy véli, a Hotelstars Union minősítés egyben a Magyar Turizmus Minőségi díj előszobája is. Szerinte a kiemelt turisztikai térségekben induló vidéki szállásfejlesztési, Kisfaludy program során megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően még többen adhatják be pályázatukat a küllemében megváltozott, aranyozott szalagból elegáns Q-betűt formáló Magyar Turizmus Minőségi Díjra. Az idei díjazásra a pályázatok 2017. augusztus végéig adhatók be az MTÜ-höz a www.minosegidij.itthon.hu oldalon. Addig is 2016. díjazottai:

Éttermek:

Kopár Csárda, Pilisvörösvár
Bock Óbor Étterem, Villány
Pannónia Gasztrohajó, Budapest

Szállodák:

Bo33 Hotel Family & Suites, Budapest
Bock Ermitage Hotel, Villány
Continental Hotel, Budapest
Elixír Medical Wellness Hotel, Mórahalom
Hotel Hungária City Center, Budapest
Novotel Budapest Centrum, Budapest
Prestige Hotel Budapest, Budapest
Tisza Balneum Hotel, Tiszafüred

Megújító pályázatok:

Hotel Atlantis, Hajdúszoboszló
Bo18 Hotel, Budapest
La Contessa Kastélyhotel és Rendezvényközpont, Szilvásvárad
Nimród Bioszálloda és Bioétterem, Karcag
NH Budapest City Hotel, Budapest


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.