A világ legbizarrabb éttermei

A világot járva számtalan furcsa, meghökkentő étteremre, bárra, bisztróra bukkanhatunk. A szokásostól való eltérés sok esetben üzleti sikert jelent. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mielőtt belemegyünk a bizarr éttermek bemutatásába, néhány bekezdésben szeretnénk ismertetni a vendéglátás mai helyzetét Magyarországon. A Nielsen piackutató vállalat legújabb felmérése szerint immáron negyedik éve, ha csak kis mértékben is, de csökkent a vendéglátóhelyek száma – jelenleg Magyarországon összesen 34 ezer 393 vendéglátóipari üzlet működik.

• 9 191 db étkezőhely (étterem, vendéglő, kávéház, cukrászda)
• 4 745 db italhely (söröző, borozó, pub)
• 2 373 db szálláshely szegmens (a szálláshelyeken található valamennyi étkezési pont)
• 1 645 db szabadidő és szórakozóhely (Diszkó, biliárd terem, night club, kaszinó, sportlétesítmények)
• 16 439 db volumenhely (kocsma, büfé, talponálló, munkahelyi büfé). 

Az adatok a szezonális vendéglátó helyeket nem veszik figyelembe.

Az idény jellegű üzletekről csak a tavaly nyári adatok állnak rendelkezésre, ekkor összesen 5 ezer 90 szezonális helyet regisztráltak, ami enyhe csökkenést jelez az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva.

Ezek után fussuk át a fogyasztói szokásokat is röviden. A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint az elmúlt egy évben reálértéken kevesebb pénzt költöttünk mi, magyarok vendéglátóhelyi étkezésre, mint 2009-ben.

Íme néhány érdekes adat:

• Legtöbben étteremben és gyorsétteremben jártunk.

• Hagyományos étteremben, vendéglőben, büfében és pizzériában 2.400, míg egy gyorséttermeben 1.200 forint volt az átlagos költés.

• A hagyományos étterem, vendéglő látogatók általában a 40-49 éves korosztályba tartoznak, az átlagnál magasabban kvalifikáltak voltak és ezzel együtt jellemzően magasabb volt a havi nettó jövedelmük is.

• A büféket és pizzériákat jellemzően inkább férfiak látogatták, míg a főzés továbbra is a nők elfoglaltságának számított.

Mindezek uták ki-ki döntse el maga, hogy hazánkban megalapozott-e a bisztrók, borbárok egyre növekvő száma, továbbá, hogy az alábban felsorolt éttermeknek itthon meglenne-e a maguk célcsoportja. MI biztos kipróbálnánk néhányat…Például rögtön az elsőt:

Princess Heart (Japan)

Vannak lányok, akik sosem növik ki gyermokkori hercegnői vágyálmaikat, hát ha valami, akkor ez az étterem igazán nekik való. Az étteremben óriási tükrök várják a lányokat, ahol még akár arra is választ kaphatnak „ki a legszebb a vidéken”. A sok rózsaszín csipke, fodor és székként funkcionáló trón között pedig nem kétséges, hogy minden lány a mennyekben érzi majd magát.

Wizard of the Opera (Tokió)

Ki ne ismerné Andrew Lloyd Webber elhíresült musicaljét, az Operaház fantomját?! Ez a különleges hangulatú étterem ennek a darabnak emel oltárt. A sok pazar vörös bársony, a hangszórókból áradó zene egy egészen különleges világba repít minket. Az exkluzív design-hoz pedig minőségi étel dukál, mint például a füstölt lazacból formázott rózsabimbó, vagy éppen a képen is látható csokoládéból megformázott zongora.

Mars Restaurant (New York)

Érdekel az érzés, hogy milyen lehet megebédelni a Marson? Nem kell már többé mélázni ezen! Irány a New Yorki Time Square, ahol ez a különleges étterem elrepít miket, hogy hová? Hát egyenesen a Marsra! Amint megérkezünk barátságos marslakók sietnek segísüégünkre, és kalauzolnak el bennünket a forró és száraz vörös bolygón. És, hogy mi a marslakók kedvenc eledele? Ki hitte volna – MI biztos, hogy nem - de a menü alapján nem más, mint a tenger gyümölcsei! Érdekes ellentmondás. Ezek szerint a Marson is van tenger!

Condom Restaurant (Thaiföld)

A Népesség és Közösségi Fejlesztési Szövetség által létrehozott étterem igen speciális módon hívja fel figyelmünket a védekezésre. A védekezés ily egyszerű eszköze számtalan módon jelenik meg az étteremben;a falon, képeken, a szőnyegen és magán a felszolgáló fején is. És, hogy egy jól sikerült vacsora után is biztosan gondoljunk az óvatlan szeretkezés következményeire, a számla mellé minden vendégnek ajándék óvszerrel kedveskednek.

Ninja (New York)

A Ninja Disneyland-nek nevezett étterem kialakítása során a kreatív szakemberek bizony sem az ötletekkel, sem az anyagi forrással nem fukarkodtak. A vendégeket egy titkos ösvényen vezetik a ninja harcosok a földalatti étkezőbe, ahol további ninják bújkálnak az árnyékban vészjósan leselkedve áldozataikra. A dungeon-szerű kamrában elhelyezett asztalok körül még mindig nem szusszanhatnak a vendégek, hiszen a ninja felszolgálók számos ügyes trükkel teszik feledhetetlenné étkezésünket.

Hardwired Host (Thaiföld)

Ez aztan az igazi 21. század. Minek küszködnénk az engedetlen, udvariatlan felszolgálókkal, fizetnénk utánuk a TB-t és sok egyéb kellemetlen járulékot, mikor lehetne olyan kollégánk is, aki egy palack olajjal csodákra képes, és egyéb igénye nincs is?! Bizony, ez már lehetséges! Íme egy élő példa Bangkokból, ahol a japán ételkülönlegességet nem mások, mint táncoló robotok szolgálnak fel számunkra.


The Long and Winding Road (Németország)

Az előbbi bangkoki étteremhez hasonlóan ebben a futurisztikus étteremben is a múlté a felszolgáló személyzet. Olyannyira, hogy a vendégek megrendeléseiket éritnő képernyős monitorokon adják le, majd az elkészült ételek egy hosszú, kanyargós csatornán keresztül érkeznek a vendégek elé. Azt már csak remélni tudjuk, hogy az ízekről hús-vér emberek gondoskodnak.

Bisztró kultúra kontra a világ legbizarrabb, legfurcsább éttermei

Borbisztró és Fröccsliget, Lacipecsenye Bistro - Bar, Spíler Bistropub, Budapest Bisztró, BagolyVár Bisztró – hogy csak néhányat említsünk az elmúlt hónapokban Budapesten megnyílt, vagy éppen nyíló gasztronómiai egységek közül. Bisztó, borbisztró… ez lenne most a nemzetközi trend, vagy mi magyarok vagyunk csak ennyire ötlettelenek?! Utána jártunk…

A bisztró szó eredeti jelentése: kiszolgálás a pult mellől, rongyrázás nélkül, gyorsan, otthonosan. A műfaj francia, kisvendéglőt takar, a szó eredetileg szláv. Az utóbbi időben ez a puritán eleganciát hordozó életérzés egyre népszerűbb, elsősorban Budapesten, de lassan vidékre is bekúszik. A bisztró kifejezés ma már alapvetően a franciás életérzéshez kötődik, trendi, ezért felső kategóriás, látszólag spontán, valójában gondosan kitalált, felépített gépezet. Minek köszönhető ez az új trend? A válság hozta magával? Vagy ez csak a látszat?

A válsággal együtt kétségtelenül előtérbe került, mind az építészetben, belsőépítészetben, mind a vendéglátásban a fenntarthatóság, valamint ugyanannak a minőségnek az előállítása olcsóbban, közösségi módszerekkel.

Ugyanakkor a bisztró érzés talán leköveti a digitális világ változásait is, így az éttermek is neutrálissá, semlegessé, személytelenné váltak, megjelentek a minimál, high tech belső kialakítások.

Ha jól megfigyeljük Budapesten a gomba módra szaporodó bisztrókat, jól látható, hogy vannak állandó, visszatérő belsőépítészeti elemek, ilyen például a kézírás megjelenése, a krétás táblák, vagy akár az újrahasznosított, újragondolt tárgyak (mint például a varrógép étkezőasztalként való felhasználása).

Lazaság. Ez jellemzi talán leginkább ezt az új trendet. Hiszen az értékrendek, is, amelyeket az emberek manapság a magukévá tesznek a formálisból az informálissá csapnak át. Szeretik az emberek magukat, komfortosan, lazán, otthonosan érezni, így sok bisztró feelingje éppen az otthon érzetbe van átültetve. Összeségében megállapítható, hogy a bisztrók alapvetőcélja: optimalizáltan jót adni, azaz hatékonyan, gyorsan, rövid idő alatt, koncentrált élményhez juttatni a vendégeket.

„A legjobb bisztrók népszerűsége elsősorban sokoldalúságukból fakad, hiszen jóval többet kínálnak az étlapon és itallapon fellelhető finomságoknál” – így nyilatkozott minap egyik kedvenc blogunk (http://welovebudapest.com/hu/ettermek-bisztrok/cikkek/2012/10/12/a-belvaros-legjobb-bisztroi)

Mi vitatkoznánk ezzel. Úgy gondoljuk, hogy itthon a bisztró elsősorban egy hangulat. Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy nem a név határozza meg a minőséget. Attól, hogy kiírjuk a cégérre, hogy bisztró, még nem fog dübörögni a business. Volt már nálunk „pub” őrület, mikor minden kiskocsma pub-bá lett, volt mikor mindenki mediterrán étterem szeretett volna lenni, most úgy tűnik a bisztró a sikk…

Íme egy kis nemzetközi kitekintés… Amíg mi egymást koppintjuk, addig mások így csinálják…

Calico Cat Café (Tokyo)

Nem-nem senki ne gondoljon semmi rosszra! Ebben az étteremben nem macskákat szolgálnak fel és nem is macskák szolgálnak ki bennünket. Az étterem a felelős állattartás jegyében arra alapozz, hogy nem mindenki tud, és nem mindenkinek ajánlott állatot tartania otthon, bármennyire is szeretne. Így az étterem lehetőséget biztosít egy jó csésze kávé mellett arra, hogy felelősség nélkül élvezzük az állattartást legalább egy rövid időre. Számtalan cica vesz körül minket az étterembe, akiket speciális macskaeledellel tudunk magunkhoz édesgetni ott-tartózkodásunk alatt.

Devil Island Prison Restaurant (Kína)

Ennek az igazán bizarr étteremnek a tulajdonosa állítólag úgy akarja távol tartani az embereket a bűnözéstől, hogy demonstrálja számukra milyen durva is az a bizonyos börtönélet. Az étteremben mi magunk a rozsdás börtönrácsokkal határolt asztalunkhoz vagyunk bilincselve, és fekete-fehér ruhás smasszer forma felszolgálók többek között koporsó formájú kenyeret szolgálnak fel számunkra.

A380 In-Flight (Tajpej)

Fedélzeti kaja! Nyami-nyami! Ha csakis azért utazunk repülőgépen, mert rajongásig szeretjük a fedélzeti konyhát, hát itt a helyünk! Az étterem belső design-ja egy az egyben megfelel egy repülőgép belső kialakításának. Ovális alakú ablakok, kézipoggyász tárolók, repülőgépülések, légi utas kísérőnek öltözött személyzet. Két dologban mégis különbözik egy valódi gépmadártól: nem száll fel, és az „utasok” több mint kétféle étel közül választhatnak.

Underwater Restaurant (Maldív-szigetek)

Ez a gyönyörű víz alatti étterem 5 méterrel a tengerszínt alatt, a Maldív-szigeteki Hilton Makdives Resort & Spa Rangalifinolhu szállodában vár ránk. Az exkluzív étterem kapacitása összesen 14 fő, és átlátszó akril tetőn keresztül biztosít lélegzetelállítóan szép, 270°-os panorámát.

Dinner in the Sky (Belgium)

Még ha nem is szenvedünk tériszonytól, nem biztos, hogy jóízűen tudnánk elkölteni ebédünket annak tudatában, hogy 150 méterrel a föld felett egy daru tart minket. A Sky Belgium étteremben székeinkhez szíjazva élvezhetjük mind a panorámát, mind a gondosan kiválogatott gasztronómiai fogásaokat.

Toilet Restaurant (Tajvan)

Ennek a kreatív étteremnek a belsőépítészetét, sőt, még a konyhaművészetét is a WC csésze ihlette. Az asztalokat kádak, míg a székeket maguk a kiszuperált wc csészék alkotják. És ha mindez még mindig nem lenne elég, a tányérok, tálak, amelyekben a különleges alapanyagokból készült finomságok szervírozásra kerülnek mind-mind a szaniterek világába kalauzolnak bennünket.

Dinner in a Hospital (Taipei)

Tajpej birtokolja a legtöbb bizarr éttermet a világon. Íme egy újabb gyöngyszem. Vagy inkább keserű pirula? Amint belépünk az étterembe – férfiak figyelem – nővérke ruhába öltözött személyzet fogad bennünket. A lányok nem tétlenkednek, azon nyomban beültetnek minket egy tolószékbe, amellyel elfuvaroznak bennünket asztalunkhoz. A kiszáradás megelőzése végett azonnali ital-infúzióra kötnek, vagy éppen óriás fecskendőjükkel tesznek dehidratációnk ellen.

Yellow Treehouse Café (Új-Zéland)

A Yellow Treehose kávézó egy egy vörösfenyőfa köré lett kialakítva, és minden vadregényes álmunkat felüémúlja. Az a lány aki ebben a különleges környezetben elkölt egy vacsorát párjával egészen biztosan Jane-nek fogja érezni magát az ő Tarzanja mellett.


Források:

http://oddstuffmagazine.com/20-weird-and-unusual-restaurants-around-the-world.html http://www.horecapartner.hu/hirek/0/37/negyedik_eve_csokken_a_vendeglato_helyek_szama_magyarorszagon http://www.horecapartner.hu/hirek/0/36/ugyanannyit_jarnak_ettermekbe__de_kevesebbet_koltenek_a_magyarok
http://oddstuffmagazine.com/20-weird-and-unusual-restaurants-around-the-world.html KorTárs, 2012. május 30. (http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/05/31/11/KorTars_2012_majus_30_.aspx)

marketingidolls.com


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.