A világ legbiztonságosabb országai

Az opentravel. com összeállított a világ legbiztonságosabbnak tekinthetett országainak listáját; kis hazánk még nincs a listán.

Az itt szereplő államok többségét a laikusok is valószínűleg békés helynek tekintik, de az összeállítást leközlő honlapon hozzászólók hiányolják a listáról Ausztriát, Máltát és Skóciát, Új-Zélandról pedig két helybeli is megjegyzi, hogy nem igaz az állítás, hogy „teljesen ismeretlen a szigeten az erőszak”, már csak a néha-néha előforduló cápatámadások miatt is.

Némi óvatosság igényeltetik tehát az alábbi adatok olvasásakor, de azt biztosan állíthatjuk, hogy sokak szemében az alábbi országok tűnnek a legbiztonságosabbnak.

Ciprus

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetén garantáltan biztonságban érezheti magát mindenki. Az ország 1970-es évek óta tartó kettéosztottsága ellenére ez Európa egyik legbiztonságosabb helye. Annyira minimális a bűnözés, hogy még éjszakára sem kell az ajtókat bezárni.

Dánia

Dániában csupán 0,88 gyilkosság esik 100.000 lakosra, és zsebtolvajokból is kevés akad. Állatok támadásától, természeti katasztrófáktól nem kell tartani. Ideális kerékpáros úti cél, ahol a biciklilopástól sem kell tartani.

Izland

Kevés az ember, a gyilkossági arány pedig általában 0.00. A világon itt a legalacsonyabb a bűnesetek száma is, így egyértelműen ez a világ legbiztonságosabb országa. 700 rendőr dolgozik az országban, de nem viselnek fegyvert. A börtönökben összesen 130 rabot őriznek, ünnepnapokon ők is hazamehetnek.

Írország

Európában itt az egyik legalacsonyabb az egy lakosra jutó gyilkosságok száma: 0.32 per 100,000 fő. Dublin sokkal veszélytelenebb, mint Japán, Ausztrália vagy Kanada nagyvárosai.

Japán

Japánban 0.44 gyilkosság esik csupán 100,000 lakosra évente, így Szingapúr mellett ez Ázsia másik legbiztonságosabb országa. Itt még talált tárgyak szolgáltatást is mindenfelé találunk.

Luxemburg

A Mercer felmérés szerint Luxemburg a világ legbiztonságosabb országa. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy az itteniekről úgy tartják, hogy elégedettek az életükkel, ami nem is csoda, hiszen az egyik legmagasabb egy főre jutó nemzeti össztermékkel rendelkeznek.

Új-Zéland

Nincs politikai bizonytalanság, a gazdaság pedig stabil, a gyilkossági ráta 2.0. Nem élnek veszélyes kígyók és pókok a szigeten és a trópusi ciklonok is elkerülik.

Norvégia

A gyilkossági ráta 0.71 per 100,000 fő, nincs politikai bizonytalanság, nincsenek természeti katasztrófák. Ideális üdülőhely, csak ne lenne annyira drága!

Szingapúr

Hiába lakják kínaiak, malájok, indiaiak és arabok, még sincsenek konfliktusok a kultúrák között. A gyilkossági ráta csupán 0.38 per 100 000 lakos. Összehasonlításképpen Venezuelában és Hondurasban 58, illetve 52 szándékos emberölés jut 100,000 lakosra!

Svájc

A Mercer felmérés szerint Genf, Bern és Zürich a világ legbiztonságosabb nagyvárosai közé tartozik, a gyilkossági ráta 2.2 per 100,000 fő.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.