Budapest vezetéssel

A város, amely 2000 évnyi történelemről mesél, rengeteg felfedeznivalót kínál még saját lakosainak is – derült ki a BKIK és a BFTK által közösen szervezett túrán az Idegenvezetők Világnapján, amely a belvároson keresztül Óbudáig kalauzolt végig korokon és történeteken.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az immár hagyományosan február végén megrendezett eseményen a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) szervezésében Óbuda-Békásmegyer nevezetességeit látogattuk végig, miközben számos érdekességet megtudtunk a főváros további titkairól.

A Hungexpóról induló túra során kiderült például, hogy a rómaiak nem csupán Budán vetették meg lábukat, hanem a Kerepesi út mentén is számos erődöt építettek. És egykoron itt járt a gödöllői HÉV is, egészen a Keleti Pályaudvarig, amelynek vonalát aztán a 2-es metró vette át. Az Aréna Plaza előtt a hajdani Ügető bejárata mellett haladunk el, a pályaudvarnál lévő Park Szálló pedig kezdetben azoknak adott éjszakai menedéket, akik lemaradtak az akkor még igen ritkán közlekedő vonatokról. A Rákóczi-út nevét pedig arról kapta, hogy II. Rákóczi Ferenc hamvait ezen az úton vitték végig 1906-ban, a II. János Pál Pápa tér hajdanán a lóvásároknak, míg az Erzsébet tér a marhavásároknak adott otthont. A Nagykörút gondolata 1872-ben fogalmazódott meg, hogy Dunától Dunáig 4 kilométeres útvonalat biztosítson, és ezidőtájt kezdődött meg az Andrássy út fejlesztése is – miközben a párhuzamos, mostani Király utcán még villamos járt, egészen a húszas évekig.

Az egykoron négy szigetből álló Margit-sziget mellett elhaladva a Margit híd budai hídfőjénél a Przemysl emlékmű az I. világháború fontos csatájának helyszínére emlékeztet. A Kolosy téren pedig a Csodák Palotája és a közeli Puskás-szobor mellett érdemes kipróbálni az innen induló buszokat a budai barlangrendszerbe.

Szőlők, rómaiak, műemlék gyárak

A III. kerületbe dél felől érkezve az első római emlékmű az Amfiteátrum, amely egykoron a Római Birodalom 7. legnagyobb ilyen építményeként 12 ezer nézőt fogadott, és pódiuma vízzel feltöltve akár tengeri csaták „újrajátszását” is lehetővé tette.

A Szőlő utca neve a 19. században itt húzódó szőlővidékre utal, amelynek a filoxéravész vetett véget. Ám az utca Flórián tér felőli végén találjuk Magyarország legnagyobb lakóházát, a Faluháznak nevezett egybefüggő tömböt, amelyben nagyjából háromezren élnek. A téren pedig szintén számos érdekességet találunk – például a közlekedési balesetben elhunytak emlékművét, az alujáróban pedig római kori leleteket bemutató szabadtéri tárlatot. A Duna felé haladva feltűnik a Pestis Emlékmű, a Krúdy-negyed és Kós Károly paplakja, a Hotel Aquincum mellett Magyarország egyetlen klasszicista stílusú zsinagógája. A Goldberger gyár kékfestő üzeme ma textilipari gyűjteménynek ad helyet, kicsit messzebb a Selyemgombolyító immár rendezvényházként mesél arról, miként is készült itt egykoron az eperfa levelével etetett hernyók segítségével a nemes anyag.

A Szentlélek tér környéki panelházak jelenleg épp komoly külső átalakuláson mennek keresztül, és van, amelyik oldalán már hatalmas római figurák idézik meg a középkor előtti időket. A Fő tér pedig hosszas időzést is megérdemel, és érdemes a házfalak mögé belesve kutatni a múltat – ebben az itt működő Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont munkatársai szívesen segítenek szóban vagy különböző kiadványokkal. Az Esernyős azonban emellett hangulatos kávézónak és galériának is otthont ad, bejáratánál pedig Szindbád szobra fogad.

Aquincumban a rómaiak az i.sz. elsőtől a negyedik századig éltek, és a 20 ezer lakosú település korának számos vívmányát felvonultatta, a kövezett utcáktól kezdve a csatornázásig. (A mostani főváros első ismert lakói azonban a kelták voltak, akik a Gellért-hegyen építettek közösséget.) A rómaiak vízvezetékei ma is láthatóak a Szentendrei út mentén, a város első HÉV-vonalával párhuzamosan, alaposabb ismerkedésre pedig az Aquincumi Múzeum kiváló helyszín. És érdemes betervezni még a látogatásba az Óbudai Gázgyárat és környékét, például a hajdanán itt dolgozó munkások lakótelepét. 

 


Átadták a “Live Communication Awards” 2023 díjait

Átadták a “Live Communication Awards” 2023 díjait 

A díjra a 2023-ban megrendezésre került rendezvényekkel lehetett pályázni.
Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.