Konferenciaközpont és nemzeti légitársaság?

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Budapesti régiós ülését kedden tartotta a Mercure Budapest City Centerben. 

A régió tavalyi és idei szállodai eredményeiről számolt be Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke a szép számban megjelent résztvevőknek. Hangsúlyozta, Budapest megfelelő mennyiségű és minőségű szállodai férőhellyel rendelkezik, és egyes mutatók alakulása (például a külföldi és belföldi vendégéjszakák száma) biztató képet mutat. Mivel a fővárosban a külföldi vendégek aránya domináns, növekedési potenciál a belföldi turisták megnyerésében lehet, emelte ki.

2012-höz képest a tavalyi évben a szobafoglaltság minden kategóriában pozitív irányban mozdult el, a legnagyobb nyertesek a háromcsillagos szállodák voltak, ahol 14%-os volt a növekedés. A másik fontos indikátor az ágazatban az átlagár, a minősített szállodák közül az ötcsillagosoknál csökkenés volt tapasztalható, a háromcsillagos házakban 8, a négycsillagosoknál 4 százalékos javulást mértek a tavalyi évben.

Figyelemre méltó teljesítmény, hogy a háromcsillagos szállodák esetében tavaly a Revpar mutató 40 százalékot javult. Az ágazat összbevétele és szobaárbevétele országos szinten 10 százalékkal nőtt 2012-höz képest, az országos átlagnál valamelyest jobban teljesítettek a főváros szállodái.

Javuló pozíciók a régiós versenyben

Az MSZÉSZ elnöke a régós versenytársainkkal összevetve is elemezte Budapest teljesítményét. Bécshez és Prágához képest 2013-ban a budapesti szállodák foglaltsága, Revpar mutatója egyaránt nagyobb ütemben javult. Összehasonlítva a három főváros adatait a tavalyi évben főként a téli időszakban volt tapasztalható a hazai szállodáknál lemaradás a foglaltságban. 2014. januárja viszont sikeres volt a fővárosi szállodákban: a KSH adatai szerint 4 és 3 csillagos minősített kategóriában 32 és 26 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Az átlagárak az 5 és 4 csillagos házakban emelkedtek, a 3 csillagos szegmensben minimálisan csökkentek idén januárban. STR riport alapján idén január-februárban a szobafoglaltság 4,8 százalékkal növekedett, a Revpar javulása pedig meghaladta a 12%-ot a tavalyi azonos időszakhoz képest a fővárosban. Forgalmi oldalról tehát a szállodák pozitívan teljesítettek. 

Jövőre változnak a Hotelstars Union követelményei

Niklai Ákos beszámolt a szövetség lobbitevékenységéről. Számos egyeztetés zajlott a pénztágépek témájában, a szövetségnek sikerült elérnie, hogy a szállodai adatszolgáltatási kötelezettséget előíró rendelet módosult, az adattovábbítási kötelezettség határideje jövő év január elsejére tolódott. Folyamatos téma az áfakérdés, most a MSZÉSZ a VIMOSZ-szal közösen egy tanulmányt készíttet, amelyben a szállodai mellett a vendéglátás és a közösségi étkezés áfájáról is készül kutatás. Folyamatosan napirenden van az idegenforgalmi adó kérdése is. A hungarikum törvény adta lehetőséggel élve ágazati értéktár jött létre, amelyben egy étterem és öt patinás budapesti szálloda szerepel. A szövetség elnöke zárásként arra hívta fel a figyelmet, hogy 2015 januárjától változni fognak a Hotelstars Union követelményei, az új kritériumokat várhatóan a HOTREC következő ülésén fogadják majd el. 

Kongresszusi központ a Müpa mellett

Dr. Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos a jelenlegi ciklus által már megvalósított, vagy hamarosan átadásra kerülő fővárosi fejlesztések bemutatásával kezdte prezentációját. Ilyen például a ferencvárosi labdarugó stadion, ahol 1200 nm-es 8 méter belmagasságú rendezvényterem, és 3 szintes mélygarázs áll a vendégek rendelkezésre, ezt augusztusban adják át. Műemléki helyreállítással és modern oktatási terekkel újult meg a hónap végén átadásra kerülő Ludovika Campus az Orczy-kertben, ahol 600 fő befogadására alkalmas konferenciaterem is létesül. Épül a Várbazár, elkészült az Erkel Színház, a Zeneakadémia, javarészt elkészült a Kossuth tér. A hó végén adják át az Erzsébet teret, ahol a 10 éve befejezetlen és kihasználatlan színházterem és további közösségi terek is elkészültek most. A belváros rehabilitációjának egy újabb szakasza is lezárult és megszépült a Vigadó. A bemutatott fejlesztések fényében talán hihető az a terv, hogy a következő kormányzati ciklusban felépüljön a több mint 10 éve várt kongresszusi központ. Már állami tulajdonban van az a terület a Művészetek Palotája mellett, ahová a központot tervezik felépíteni. A cél: egy felhasználóbarát, hatékony, rugalmas, multifunkcionális, jól üzemeltethető, 4-5 ezer főt befogadó, 21. századi konferencia központ megépülése a Milleniumi városnegyedben, mondta el a kormánybiztos, amellyel néhány év alatt a Európában az első 3, a világon pedig az első 5 konferencia helyszíne közé kerülhetne Budapest.


Ez volt a kongresszusi központ eredeti terve

"A Színház, az ún. Kulturális tömb (a Nemzeti Filharmónia Hangversenyterme - Hagyományok háza - Modern Magyar Művészeti Múzeum) mellett az egész térségre legjobban kiható működésű és léptékű létesítmény a Stúdiónk által tervezett un. FŐÉPÜLET - azaz egy 5-6000 fős Kongresszusi Központ, Aquapark és Gasztronómiai Centrum, 10.000 m2-es Kaszinó és két - egyenként cca. 200 szobás Hotel lenne. A mintegy 1500 gépkocsi befogadására alkalmas, szint alatti garázsokkal együtt kb. 150.000 m2-es építmény nem csupán - és nem is elsősorban jelentős méreteivel - inkább igen karakteres megjelenésével meghatározó elem lesz a városrésznek - de az egész pesti parti beépítésnek is. A ház, amely az új Nemzeti Színház hátteréül is szolgál – igen bonyolult (és egymásra épülő, egymásba "bonyolódó") funkcióit racionális működési rendbe – s e rendet szolgáló térstruktúrába helyezi. A tervezés egyik meghatározó követelménye volt, hogy az együttes "legsúlyosabb" és legfrekventáltabb működésű elemét, a Kongresszusi Központot az ún. 8/c telekre kellett helyeznünk.

A két szálloda (az ötcsillagos hotel a Dunára nézően, a négycsillagos a Soroksári út felé, és a telek belső udvarára nézően) tájolt, s jobbára a 8/a telket foglalja el - míg az aquapark és gasztronómiai központ a 8/b telekre épül. A Kaszinó a 8/a - 8/b telek földszint - 1. emeletét tölti ki. A Kongresszusi Központ főbejáratát a Gregersen köröndre nyitottuk - az épület gazdasági és autóbusz megközelítése a Soroksári út felől biztosított. Az épület ezen részének földszint - 1. emelet - 2. emeleti terében helyeztük el az előcsarnok-kiállítási-étkezési-büfé - és a nagyobb volumenű szekciótermi funkciókat - míg a 3. emelet cca. 16 m-es magasságától indul a két galériaszinttel ellátott, s mobil falakkal három részre osztható 5-6000 férőhelyes NAGYTEREM. E terem igen sokféle feladatra vállalkozik - így a fő rendeltetését adó kongresszusi működésen túl egyéb performance-kulturális-sport-kiállítási-zenei stb. célokra is használható lesz. A nagy térből egy cca. 2500-3000 fős, centrálisabb karakterű (színház-hangversenyterem formájú) termet lehet lerekeszteni - úgy, hogy az 1. emeleti galéria széksorai összenőhetnek, egy emelt nézőteret alkothatnak a földszint hátsó nézőtér-szakaszával. A színpad mögötti építmény-zóna (a Soroksári úttal párhuzamosan kialakítva) a gazdasági-kiszolgáló-öltöző-gépészeti funkciók igényeit szolgálja" - írta Finta József építész a kongresszusi központ egykori terveiről 2002-ben. (Forrás: http://epiteszforum.hu/millenniumi-varoskozpont-foepulet)

A MICE vendégek fogadásához a szállodai kapacitás és a fővárosi infrastruktúra megfelelő, ami hiányzik, egy konferencia központ, és egy nemzeti légitársaság. Hogy a konferencia központ mikor nyithat meg, arról egyelőre felelősen nem lehet nyilatkozni míg a tervezési és közbeszerzési időszak nem zajlik le, de a következő ciklusban megvalósítható a kormánybiztos szerint.

Javuló piaci környezet, problémás jövedelmezőség

A Budapesti régió stratégiájáról Kollin Gergely régióvezető számolt be, aki az új tagokat is köszöntötte. Habár a piaci környezet javulást mutat, a jövedelmezőségben még mindig komoly problémák tapasztalhatók, mondta el a szakember, aki beszélt a kommunikáció javításának fontosságáról, a szállodák imázsát építő CSR akciókról, a szakmai utánpótlás hiányának problematikájáról, az IFA körüli anomáliákról is. 

A főváros és a kormány együttműködése révén újult meg és kapott új lendületet az idei évben a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozata, mondta el Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ igazgatója. A kultúra és a turizmus szoros együttműködésének megvalósulására operatív testület jött létre, amelyben Bán Teodóra mellett Káel Csaba, a Művészetek Palotájának igazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese kapott helyet. A kultúra tartalmi értékeivel lehet a fővárosba csalogatni, és hosszabb időre itt tartani a vendégeket, legyen szó városlátogató vagy üzleti turistáról, emelte ki az igazgató. A közelmúltban átadott új helyszínekkel pedig más-más réteget szólíthatunk meg. Kitért arra is, hogy az idei évben közel 50 helyszínen zajlanak a BTF eseményei. 

Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketing igazgatója a kuturális turizmus területén megvalósítható együttműködésekkel folytatta az előző előadás gondolatmenetét. Az MT Zrt. látja el a kiemelt budapesti események külföldi kommunikációs feladatait. Célul tűzték ki, hogy Budapesetet egész éves kulturális desztinációként mutassák be külföldön, ne csak a kiemelt események promóciójakor. Olyan üzenetet kívánnak sugározni a külföld potenciális vendégeknek, hogy a főváros olyan hely, ahol a vendég az év bármely napján tud olyan kulturális élményt találni, ami számára érdekes. Egy olyan szolgáltatói kör bevonását is tervezi az MT Zrt., akik hasonlóan gondolkodnak, nyitottak az együttműködésre és kommunikációs platformot nyújthatnak az üzenet eljuttatásához. A tavaszi fesztivál programjainak népszerűsítésében 47 szálloda és 13 étterem segíti a Zrt.-t. 

Futball rajongóknak valószínűleg nem újdonság az UEFA tavaly év végi bejelentése, amely szerint a korábban megszokottaktól eltérően nem 1-2 országban, hanem 13 különböző városban rendezik meg a 2020-as Labdarugó Európa Bajnokság mérkőzéseit. Mérkőzés fogadására Budapest is nyújt be pályázatot, a szakemberek egy negyeddöntő elnyerésében bíznak. A pályázati anyaggal kapcsolatos tudnivalókat, illetve a szállodák kapcsolódási lehetőségeit, a főbb paramétereket és követelményeket a KPMG szakértője, Tóbiás Gábor ismertette a hallgatósággal.

Fontos elemek az új Ptk-ban

Az idei adózási környezet változásairól és a március 15-én érvénybe lépett Polgári törvénykönyv újdonságairól beszélt Antalóczy Györgyné, adószakértő. Felhívta a figyelmet, a lakáscélú hitel törlesztése új elemként lépett be az adómentes juttatások körébe. Szigorodott azonban a reprezentációs költségek elszámolása. Újdonságnak számít, hogy a cég vezető tisztségviselője saját vagyonával is felel egy esetleges károkozáskor. Kiemelte, érdemes átnézni a szálloda meglévő szerződéseit is, hogy azok megfelelnek-e az új szabályoknak. A kft.-kre vonatkozó tőkeemelési kötelezettség határideje 2016. márciusára tolódott. Ha minden foglalásnál nem is készül szerződés a szállodában, érdemes az általános szerződési feltételeket rögzíteni és közzétenni. Borravalót vagy hálapénzt pedig az alkalmazott akkor fogadhat el, ha a munkáltató erre feljogosítja.

A közgyűlést záró kerekasztal beszélgetések témája az OTA-k és direkt értékesítési csatornák közötti ideális egyensúly megtalálása és az idei szezon várható trendjei voltak.


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.