Csak szeptember végén indul a pálinkaszezon

Mintegy másfél hónappal elcsúszott az idén a pálinkafőzés szezonja, ugyanis senki sem akar szeptember 27-e előtt bérfőzdébe menni. Igaza van, hiszen meg lehet spórolni a literenkénti 705 forintos szeszadót, ami nem kevés a mai világban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Így aztán a kifőzdékben dolgozók lógatják a lábukat és arra várnak, hogy életbe lépjen az új pálinkatörvény, amely kimondja: háztartásonként 86 liter 50 fokos pálinkát bárki otthon is kifőzhet a cefréből, illetve kifőzethet bérfőzdében is, adómentesen - írja a bama.hu.

Kovács Árpád pécsi szeszfőzde tulajdonos a portálnak elmondta: náluk sem indult még be a szezon, miközben a főzetők sora meglehetősen nagy, hiszen jelenleg legkorábban november végére, december elejére tudnak időpontot adni. A kérdés csupán az, hogy addig megőrzi-e a cefre a minőségét? A szakember szerint rendszeresen érdeklődnek náluk, hogy tényleg igaz-e a hír, sokan tőlük hallják először a kedvező jogszabályváltozást. A leggyakrabban felmerülő kérdés azonban az, hogy vajon megéri-e a saját lepárló megvásárlása, kell-e engedély a lepárló beszerzéséhez, s hogy eladhatják-e a kifőzött italt? És természetesen arra is sokan kíváncsiak, hogy hogyan fog ellenőrizni a hatóság.

Hajgató Zoltán, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának megbízott vezetője a bama.hu-nak elmondta, hogy a pálinkafőzéssel kapcsolatos kérdésekkel bárki fordulhat hozzájuk, segítenek, tanácsot adnak. A pénzügyőr alezredes leszögezte egyúttal, hogy az új rendelkezés kapcsán nem elsődleges feladatuk a lakosság zaklatása, „nem fő csapás” a magánfőzések ellenőrzése. De bejelentésre, ha például egy háznál zárjegy nélküli pálinkát árulnak, kötelességük kivizsgálni az ügyet és feltárni a tényállást.

Amennyiben az adómegállapítás tekintetében a magánfőző valótlan nyilatkozatot tesz, adatokat eltitkol, legalább 20 ezer forint összegű, de legfeljebb 200 ezer forintig terjedő jövedéki bírsággal büntetendő. Ráadásul a hatóság lefoglalja a drága lepárlóberendezését, ami akkor is így van, ha valaki több pálinkát főz a megengedettnél, feketén árulja az italt, netán nem pálinkát, hanem valamiféle egyéb szeszt, alkoholterméket állít elő a lepárló segítségével.

Szinte lehetetlennek tűnik az ellenőrzés, de mégsem az. A vámhatóság emberei természetesen kivizsgálják a közérdekű bejelentéseket, ám a sokkal gyakrabban várható közúti ellenőrzéseik során bukhat elő az illegálisan főzött, adómentes pálinka, és minden bizonnyal megkérdik, hogy honnan viszi a sofőr és hová. Vizsgálódnak továbbá közterületeken, kocsmákban, és olyan kereskedelmi egységekben, vendéglátó üzletekben, ahol párlat illegális forgalmazása feltételezhető, bevetve az alkoholvizsgáló mobil laboratóriumot. (bama.hu)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.