Csökkentek a szobaárak egész Európában

Megjelent a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének a nemzetközi és hazai szállodaipar 2013 I. negyedéves teljesítményét elemző trendriportja.

2013 I. negyedévében nemzetközi viszonylatban a legjobb teljesítményt az elmúlt évhez hasonlóan Közel-Kelet, Ausztrália & Óceánia és Délkelet-Ázsia szállodái érték el. Az év első három hónapjában Európában bár a szobafoglaltság kissé javult, a szállodai árak csökkenése következtében a szállodai REVPAR mutató átlagosan 0,3%-kal romlott. Kelet–Európában hasonló tendencia volt megfigyelhető. A magyarországi szállodák teljesítménye Közép-Kelet Európában – a vizsgált 5 ország között - 2013 január-március hónapokban továbbra is a leggyengébb volt.

Idén január–márciusban az STR riportban szereplő 31 város között Budapest szállodái szobafoglaltságban a 29. – Athént és Vilniust megelőzve - , nettó átlag szobaárban a 30. – Vilniust megelőzve - , nettó REVPAR-ban ugyancsak a 30. - Vilniust megelőzve - helyen végeztek.

2013 márciusában a magyarországi szállodai kapacitás, a szobák száma (52.128) országos szinten 3,1%-kal nagyobb volt a múlt évhez képest. Budapesten 2,7%-os, a Balatoni régióban 2,2%-os növekedés mutatkozott.

A KSH adatai szerint Magyarországon idén az I. negyedévben a hazai szállodák átlagos foglaltsága 38,4% - a bázisnál 2 százalékponttal magasabb -, a bruttó átlag szobaár 13.783 Ft (bázis i. 101,3%), a bruttó REVPAR 5.288 Ft (bázis i. 106,8%) volt.

Feltűnő, hogy bár a vendégéjszakák száma a budapesti szállodákban az év első három hónapjában az országos növekedés mértékét meghaladta, s az átlagos szobafoglaltság is nagyobb mértékben nőtt annál, ennek ellenére a fővárosi hotelek bruttó átlag szobaára 1,6%-kal alacsonyabb volt a bázisnál.

Budapesten tovább folytatódott a Malév 2012 februári csődje következtében kialakult tendencia, ami a vendégösszetételben bekövetkezett változás – a szabadidős, kevesebbet költő turisták részarányának növekedése – következtében az alacsonyabb kategóriájú szállodák iránti kereslet erősödésével, a felső kategóriás szállodák iránti kereslet csökkenésével jár. Ezt igazolja, hogy a fővárosban a 3* szállodák szobafoglaltsága 2013 márciusában kiugróan javult a múlt évhez képest. Ez ebben a hónapban országos szinten 38%, Budapesten 44,2% lett, a bázist 8,1, illetve 12,3 százalékponttal múlta felül. Emellett a REVPAR mutató a 3* szállodáknál 2013 márciusában országos szinten 14,6%-kal, Budapesten 33,6%-kal volt magasabb a múlt évinél. 

A külföldi szállodai vendégéjszakák számának idei márciusi kiemelkedő – országos szinten +19,5%-os, Budapesten +22%-os – növekedésében nagy szerepe volt az un. bázis hatásnak. Azaz a MALÉV 2012 februári csődje után annak a beutazás szempontjából negatív hatásai rövid távon jelentkeztek, a 2012 márciusi hónapot érintették első sorban.

2013 január–márciusban a magyarországi szállodák összes bruttó szoba árbevétele 23,8 milliárd Ft volt, ami 7%-kal nagyobb a 2012 évinél, s 8,8%-kal múlja felül az 5 évvel korábbi, 2008 évi bevételeket. Meg kell jegyezni, hogy 2008 és 2013 között a szállodai szobaszám kb. 19%-kal nőtt, s az infláció meghaladta a 25%-ot.

Budapesten 2013 I. negyedévében a szállodák összes szoba árbevétele 11.9 milliárd Ft volt. Ez a bázist 6,5%-kal múlja felül, de 2,5%-kal elmarad a 2008-as bevételtől. A szállodai kapacitás 2008-2013 között kb. 17%-kal nőtt.

A Balatoni régióban idén január–március hónapokban a szállodák bruttó szoba árbevétele 2,6 milliárd Ft volt, a tavalyinál 4,8%-kal nagyobb, de 0,6%-kal kisebb a 2008 évinél. A szállodai szobák száma 2008–2013 között 3%-kal nőtt.

A belföldi kereslet szempontjából nagyon fontos SZÉP kártya forgalom a hazai szállodákban 2013 I. negyedévében összesen 1.900 ezer millió Ft tett ki, ami 2012 év hasonló időszakában elért 169 millió Ft–nál kb. 11–szer nagyobb.

2013 első három hónapjában a hazai szállodákban lakó magyar vendégek összesen 8.499 millió Ft-ot fordítottak szállásdíjra. Ennek 22,4%-át egyenlítették ki SZÉP kártyával. Ha figyelembe vesszük, hogy 2012 első három hónapjában az ÜCS forgalom a szállodákban 1.190 millió, a SZÉP kártya forgalom 169 millió, a kettő együtt 1.359 millió Ft–ot tett ki, akkor az látható, hogy a 2013-as SZÉP kártya forgalom a 2012 január–március havi ÜCS+SZÉP kártya forgalmat 39,8%-kal haladta meg.

A beutazás szempontjából meghatározó 10 legfontosabb piacunk közül Nagy Britannia, Oroszország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Csehország, az Egyesült Államok Ausztria esetében növekedés, míg Németország és Románia esetében csökkenés történt.

2013 január–március hónapokban a kereskedelmi szálláshelyeken megjelenő vendégéjszakák száma Budapesten 15,2%-kal, a Észak–Magyarországon 12,2%-kal, a Balatonon 5,5%-kal, Észak- Alföldön 4,1%-kal nőtt. Ezzel szemben Dél–Alföldön 4,3%-os, a Tisza tónál 2,7%-os Közép–Dunántúlon 6,6%-os, Dél–Dunántúlon 3%-os, Nyugat–Magyarországon 2,3%-os visszaesés volt tapasztalható a múlt évhez képest.

A teljes Trendriport letölthető innen >>>


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.