Differenciált helyjegyárak a vonatokon

Februártól a kedvezmények igénybevételekor már nem elég felmutatni, hanem át is kell adni a kedvezményre jogosító igazolványt a jegyvizsgálatkor. Az egy és száz km közötti távolságra kiadott menetjegy csak a rajta feltüntetett naptári napon érvényes. Ugyanerre a távolságra a visszaútra nem menettérti jegyet ad a vasúttársaság, hanem különálló, egy útra szóló jegyet. Megszűnik a menetjegy-visszatérítésnél a kezelési költség levonásakor alkalmazott ezer forintos felső határ. Márciustól a szolgáltatások kiegyenlítettebb igénybevételére ösztönző, differenciált helyjegyárakat vezet be a vasúttársaság a kapacitások hatékonyabb tervezése érdekében. A 2010 februárja óta lényegében változatlan alaptarifák továbbra sem emelkednek a vasúti közlekedésben.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Február elsejétől több ponton változik a személyszállító vasúttársaság üzletszabályzata, így módosulnak a vasúti utazások feltételei. Az egyik legfontosabb változás a kedvezményes vasúti utazás igénybevételekor lép életbe, ekkor – a jegyvizsgálat alkalmával – az utasnak nemcsak a menetjegyét, hanem a kedvezményre jogosító igazolványát is át kell adni a jegyvizsgálónak, az eddigi felmutatás helyett. Amennyiben az utas nem tudja vagy nem kívánja átadni az iratot, úgy nyolcezer forint mértékű pótdíj megfizetésére vagy az adatainak hitelt érdemlő megadására köteles.

Változik az egy útra szóló menetjegyek érvénytartama a távolságtól függően, a módosítás csak az egy és száz km közötti távolságra kiadott menetjegyeket érintik. Ennek értelmében a száz km vagy az az alatti távolságra kiállított menetjegyek csak a jegyen feltüntetett naptári napon érvényesek. Az érvénytartamon belül megkezdett utazás másnap hajnali 03:00 óráig befejezhető. A menetjegyek akár hatvan napos elővételben továbbra is megvásárolhatók. A hosszabb távolságra kiadott menetjegyek érvénytartama nem változik, marad a távolságtól függően két, három vagy négy nap.

Szintén a száz km-es és az az alatti menetjegyeket érinti egy további, kisebb, technikai jellegű módosítás. Ennek értelmében menettérti jegyet csak száz km feletti távolságra ad ki a vasúttársaság. Amennyiben az utas a száz km alatti utazásához a visszaútra is meg kívánja vásárolni a jegyét, abban az esetben a pénztáros két darab egy útra szóló jegyet ad.

Megszűnik a menetjegyek visszatérítésénél, a húsz százalékos kezelési költség levonásakor alkalmazott ezer forintos felső határ. A pénztári tapasztalatok alapján a felső határnak jellemzően nem volt jelentősége, a levont kezelési költségek mértéke általában pár száz forintos nagyságrendű, így módosítás elenyésző mértékben érinti az utazásról részben vagy teljes mértékben lemondókat. Ha a menetjegy árának visszatérítésére vasúthiba miatt kerül sor, kezelési költség természetesen nem kerül felszámításra.

Nemzetközi modell a helyjegyárakban

Évek óta jól működő, bevált nemzetközi példákat is alapul véve március elsejétől változás lép életbe a feláras vonatok helyjegyáraiban. Így a vasúti helyjegyek ára 150 forintról 180 forintra nő, az utazás napján megváltott helyjegyért azonban 300 forintot kell majd fizetni. Az eltérő árak az elővételben történő jegyvásárlásra ösztönöznek, ezzel lehetővé teszik, hogy a vasúttársaság a valós igényekhez mérten akár új kocsikat állítson be az utasok színvonalasabb kiszolgálása érdekében.

Idén tavasztól a pénteken és vasárnap 12 órától üzemzárásig vonatozók a vásárlás időpontjától függetlenül 300 forintért válthatnak helyjegyet. Az intézkedés várt hatásaként az elhalasztható vagy előbbre hozható utazások elterelődésével a hétvége e szakaszaiban kiegyenlítettebbé válik az utasforgalom. A vasúttársaság így csúcsidőben is kényelmesebb körülményeket biztosíthat az utasai számára. Ezen felül a MÁV-START folyamatosan fejleszti a szolgáltatásait a feláras vonatokon, már a tarifaváltozással egyidejűleg ingyenes fedélzeti internetelérést is biztosít az InterCity szerelvények egy részén, nyolc hónapon belül pedig az összes IC-kocsiban.

A vasúttársaság a helyjegyárakból származó várható többletbevételt az elmúlt évben már megkezdett járműfelújítási program folytatására is kívánja fordítani, amelynek keretében a legkevésbé komfortos elővárosi és távolsági kocsik megújítását tűzte ki célul.

A megrendelői engedély alapján a helyjegyekre nyújtott üzletpolitikai kedvezmények a továbbiakban is megmaradnak. Az alaptarifák a legutóbbi átfogó áremelés, a 2010. februári 10-15 százalékos növekedés óta lényegében változatlanok a vasúti személyszállításban.

Az intézkedéssel folytatódik a helyközi közösségi közlekedési tarifarendszer megkezdett átalakítása. A tavaly őszi első ütemben egyebek mellett az emelt szintű szolgáltatások pótjegy árainak utazási távolsággal arányos megállapítása és a minőségi autóbuszos felár növekedése hozott a vasút versenyképességét javító előrelépést.

A személyszállítási közszolgáltatási szerződés új helyjegyárakat rögzítő, véglegesítés alatt álló módosítása 2013. március elsejével léphet életbe.


Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.
Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között

Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között  

Elsősorban üzleti utasokra számítanak.
Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton

Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton 

A 3. ütem várhatóan április 15-én kezdődik és április 20-ig tart.
Egyre többen repülnek Svájcba

Egyre többen repülnek Svájcba 

Élen a Budapest-Bázel útvonal a Kiwi.com svájci foglalási listáján.
A világ legnépszerűbb repülős útvonalai

A világ legnépszerűbb repülős útvonalai 

2024-ben az előrejelzések szerint rekordszámú, 4,7 milliárd ember utazik légi úton.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.