hirdetés

Egyre ismertebb a hungarikum mozgalom

A tavalyi év meghatározó volt a hungarikum mozgalom számára, hiszen megkezdődhetett a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtése - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a hungarikumokról szóló szakmai rendezvényen.

hirdetés

Kardeván Endre az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának kiállítással egybekötött konferenciáján kiemelte: a gyűjtőmunka megkezdését lehetővé tette, hogy tavaly megalakult a Hungarikum Bizottság, elkészült a hungarikum törvény végrehajtási rendelete és megkezdhették működésüket az Értéktár Bizottságok.

A Hungarikum Bizottság fontos célkitűzése, hogy nemzeti értékeinket és a hungarikumokat a magyar és a nemzetközi nyilvánosság minél szélesebb körben megismerje, hiszen ezen értékek a magyar hagyományok és kultúra megtestesítői – fogalmazott Kardeván Endre. Hozzátette, hogy a helyi értékek összegyűjtése, és az ennek nyomán elinduló települési, megyei vagy akár országos szintű kezdeményezések, rendezvények a nemzeti egység erősítését, a magyarság összefogását szolgálják, amire nagy szükség van.

A Hungarikum Bizottság e folyamatok ösztönzésére a múlt évben és az idén is pályázati felhívásokat tett közzé, amelyek iránt nagy volt az érdeklődés. A tavaly erre a célra létrehozott elektronikus felületen több mint 1000 pályázatot zártak le. A pályázók közül 135-tel szerződést is kötöttek ez év elején. A nyertesek támogatására eredetileg 145 millió forint állt rendelkezésre, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium további 100 millió forinttal egészített ki saját forrásból.

Gyaraky Zoltán, a VM főosztályvezetője, a Hungarikum Bizottság titkára elmondta, hogy a testület működtetésére tavaly 500 millió forint állt rendelkezésre, és az idén is hasonló összegből gazdálkodnak.

(forrás: Élelmiszer Online/MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol az idei Utazás kiállításról?

Kiadónk társoldalai