hirdetés

GREET Vienna, május 19–20., Palais Niederoesterrich, Bécs, Ausztria

Érdemes-e ma Magyarországra hívni szállodai befektetőt?

Ausztria egyik legjelentősebb, a kelet-közép-európai térséget megcélzó befektetői konferenciáját tartották a volt császárváros szívében lévő elegáns, barokk palota termeiben, ahol a díszes épület előtt a monarchiabeli időket idézve szinte percenként hajtott el egy-egy lovas kocsi, bámészkodó turistákkal a hintó belsejében.

hirdetés

Térségünk adott helyzetére mi sem jellemző jobban: immár második éve „low cost”-tá zsugorodott a kétnapos konferencia, azaz a régebben „Real Vienna”-ként elhíresült, látványos nagyrendezvény alaposan összement. Idén 300 résztevővel számoltak a szervezők – ennek mintegy kétharmada lehetett jelen.

Magyarok? Csak megfigyelőként

Húsz ország szakmai képviselői találkoztak – sajnos magyar részről meglehetősen szűk számban voltunk jelen: mindössze a szomszédos utcában lévő nagykövetségünkről érkezett két megfigyelő, és a szakértői oldalról Dr. Kotai-Szarka Klára üzleti tanácsadó/business coach volt jelen. Pedig egy olyan konferencián, ahol azt értékelik és elemzik, hogy mennyire érdemes befektetniük kisebb és nagyobb volumenű befektetőknek, fejlesztőknek különböző idegenforgalmi és vendéglátást is érintő vállalkozásokba – ezt a lehetőséget hazai köreinkben elég nagy luxus kihagyni.

Feljövőben a lengyel gazdaság

Dr. Johannes Hahn, regionális politikáért felelős EU-biztos: „2014 és 2020 között régiós együttműködés, megfelelő versenyképesség szükséges a pályázatok elnyeréséhez, jó esély van a kedvező elbírálásra, hiszen az erre a célra felhasználható teljes EU-s keretösszegnek a 75 százalékát a kelet-közép-európai terület országaiban projektek fejlesztésére, illetve kialakítására szánják.” És bár a gazdasági fejlődés üteme az utóbbi években lelassult, egyre kedvezőbbek az előjelek, jók a kilátások, beleértve az ötcsillagos szállodák fejlesztéseit, az építéseket – vélte a szakértő, aki külön kiemelte a térségben Lengyelország látványos előretörését.

Ki kellene használni a helyzeti előnyt

A kávészünetben a hallottakat latolgatjuk. Kiderül, mostanában még óvatosak a nagybefektetők, inkább alaposan körülnéznek, mérlegelnek, mielőtt vállalkozásba kezdenének egy olyan térségben, amely számukra ismeretlen. A nagyobb léptékű ingatlanfejlesztésekkkel kivárnak, a kisebbek azonban már megindulhatnak a térségünkben, mert a megtérülési ráta elég kecsegtető számukra. Hiszen ne feledjük: a nyugat-európai befektetési piac abszolút telített, a dél-európai területek számukra nem megbízhatóak, ahol tehát még lehetőség maradt, az épp a kelet-közép-európai térség – az a terület, ahol hazánk is fekszik. Ráadásul az orosz–ukrán konfliktus miatt – ezt külön kihangsúlyozták az előadások alkalmával – e területek egyelőre kikerültek a befektetők szemszögéből, ezért a szűkülő lehetőségek körébe mi beleesnénk – főleg, ha lenne hajlandóság a magyarok oldaláról, aktivitás és kreatív ötletek, megoldási javaslatok a pénzügyi oldal felé. Ha azonban gyakorlatilag részt sem veszünk egy olyan komoly szakmai programon, amilyen a GREET Vienna, akkor versenytársaink – a lengyelek, csehek, szlovének, szlovákok, horvátok – olyan előnyre tesznek szert, amely nehezen behozható.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint lesznek újabb bértámogatási intézkedések?

Kiadónk társoldalai