hirdetés
hirdetés

Felújításra szorul a Siklósi Vár?

A siklósi önkormányzat követeket küld a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterhez - adta hírül a siklosihirek.hu. Bártfai-Mager Andreához dr. Marenics János polgármester fordult a kéréssel, hogy fogadja a küldötteket, és átbeszélhessék a vár, mint nemzeti vagyon jövőbeni helyzetét.

hirdetés

A siklósi vár hazánknak fontos történelmi nevezetessége. Erődjének első falait még a 13. században, 1260 körül rakták le. Az első írásos emlék 1294-ből való és a pécsi káptalanság irattárában megtalálható. 

A siklósi vár a magyar állam tulajdona, a nemzeti örökség része, a város 1998-ban nyerte el a vagyonkezelésének jogát. Az elmúlt években megújításra került a múzeumi szárny, a Dorottya kert, ezek mellett a kápolna valamint a barbakán – gyilokjárók és a felhajtóhíd – kapott új formát, 2013 és 2015 között pedig a homlokzatot és az északi teraszt újították fel.

A felújítások sora ezt követően megtorpant: nem érkezett több forrás, és a Nemzeti Kastély és Várprogramba sem került be a Siklósi Vár. Mindenesetre egy várkertet fejlesztő TOP pályázat 350 milliójából hamarosan rendbe rakják a történelmi épület külső környezetét, ám a több évtizede elhanyagolt falak és omladozó tornyok nem érintettek ebben.

Szintén elhagyatottan, kihasználatlanul áll a nyugati szárny, ahol szálloda és étterem működött hajdanán. Az önkormányzat ezekre a fejlesztésekre vagy a szolgáltatások bővítésére nem rendelkezik elegendő forrással, pályázati lehetőség pedig nincs rá.

Szentgyörgyváry Péter várkapitány legutóbb közel 20 millió forintos igényt jelölt meg a gyilokjáró felújítására, ám a város ezt a kérést nem tudta teljesíteni. A városvezetők akkor abban maradtak, hogy a nemzeti vagyon helyzetéről és lehetőségeiről az illetékes miniszterrel kezdeményeznek párbeszédet.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai