Győr, Szolnok, Szécsény, Pécs, Nyíregyháza. Mi a közös bennük?

Európa-díjas Széchenyi tér, RepTár interaktív repülőmúzeum, egy megújult, történelmi városmag, a Zsolnay Kulturális Negyed és Sóstógyógyfürdő. Ez az 5 helyszín olyan beruházások terepe volt, amely városrészeket változtatott meg.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország a 2014–2020-as uniós ciklus alatt 1300 milliárd forintnyi uniós forrást fordít település-és területfejlesztésre, melyből 800 milliárd forintnyi forrás jut a megyéknek, 400-500 milliárd forintot pedig a megyei jogú városok fejlesztésére fordítanak. A támogatás célja élhetőbb városrészek létrehozása, elhanyagolt területek fellendítése, hiszen a városok a gazdaság motorjai. Valamennyi alábbi uniós támogatásban részesült projekt hozzájárult egy-egy város, városrész fellendítéséhez, és rövid idő alatt a látogatók kedvencévé vált.  

Az Európa-díjas Széchenyi tér – Győr

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 896,5 millió forintos támogatásából nem csupán a győri Széchenyi tér, hanem annak környékén számos további helyszín (a Füles Bástya, a Lloyd Palota, a Bencés Rendház Műemlék Patika stb.) is megújulhatott. A fejlesztés valósággal felrázta a várost, így az említett tér újra a győriek találkozóhelyévé vált, kávézói, éttermei megteltek élettel. Nem csoda, hogy a barokk stílusú főtér megannyi szépségével a rekonstrukciót követően szinte azonnal elnyerte a műemlékvédelmi Európa-díjat.

Az interaktív repülőmúzeum, a RepTár – Szolnok

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum 2016-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és még ugyanabban az évben elnyerte „Az év turisztikai attrakciója” címet. A 2,6 milliárd forint uniós támogatásból megújult látványosság igazi földi paradicsoma a repülés szerelmeseinek: 60 ezer négyzetméteres területén számos gépritkaságot lehet megismerni, kipróbálni. A tematikus park, repülőgépgyűjtemény és a magyar katonai repülés évszázados történetét bemutató, interaktív szakkiállítás vonzza a látogatókat. 

Megújult városmag a történelmi magyar településen – Szécsény

A település neve sokaknak csupán az 1705-ös országgyűlésről ismerős, holott falai között számos történelmi alak, köztük Mátyás király, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György is megfordult. Szécsényről, az Észak-Magyarországi régió nagyjából 6300 fős városkájáról van szó, ahol több mint 780 millió forintnyi uniós támogatást költöttek városrehabilitációra. A városháza és a művelődési ház felújításával megszépült az utcakép, a főtér, és helyreállították az egykori városfalakat és bástyákat is. Szécsény hangulatos történelmi városmagjával méltón őrzi évszázados örökségét, miközben változatos programjaival (lovas nap, Két Híd Futás, Szécsény Feszt stb.) a jelen emberét is megszólítja.

 

A város gyöngyszeme, a Zsolnay Kulturális Negyed – Pécs

2007 és 2013 között egy városképet és a város kulturális életét is alapvetően meghatározó fejlesztési projekt valósult meg Pécsett. A világhírű Zsolnay porcelán- és kerámiagyár területén uniós támogatás segítségével létrejött egy 800 férőhelyes multifunkciós rendezvénytér, egy 1000 négyzetméteres kiállítótér, egy galéria és egy kétszintes parkolóház is. És a sor nem is áll meg itt, hiszen egy 11 ezer négyzetméteres – őshonos fáknak otthont adó – park, egy kedves macskaköves tér, valamint a gyermekek legnagyobb örömére néhány játszótér is épült. A projekt amellett, hogy munkahelyeket teremtett, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Pécs 2010-ben sikeresen mutatkozhatott be Európa akkori kulturális fővárosaként. A várost és természetesen a Zsolnay Negyedet is évente százezernél is több turista zárja szívébe.

A tüdőként emlegetett Sóstógyógyfürdő – Nyíregyháza

Az 1820-as években még csupán négy káddal működő fürdőház állt a Nyíregyháza vonzáskörzetében található Sóstón, ám vizének gyógyhatása hamar olyannyira népszerűvé tette, hogy még Blaha Lujza, Karinthy Frigyes és Krúdy Gyula is ott áztatta magát. A híres fürdő mára már sokkal inkább fürdőkomplexumnak tekinthető: a vizes kikapcsolódásra vágyók rendelkezésére áll jelenleg a Tófürdő homokos strandja, az Aquarius Élményfürdő csúszdái és vízi attrakciói, míg a Parkfürdő a klasszikus városi strandot testesíti meg úszó- és gyógymedencékkel, napozóágyakkal. Utóbbi 570 millió forintnyi uniós támogatásból szépülhetett meg a helyiek által város tüdejének emlegetett, erdőkkel körülvett területen, ahol a fürdő vendégei pihenés közben is élvezhetik a jó levegőt. 


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.