Idegenvezetőre mindig szükség lesz

Második alkalommal tartották meg a Cityrama Idegenvezető Akadémiát (CIA), március 21-én, csütörtökön, az Urban Betyár Étteremben.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly volt az első idegenvezetői konferencia, ami egy egész napos képzés a legjobb kollégák számára. 2018-ban az eseményre érkezők kaptak egy Cityrama túrákat összefoglaló kiadványt, melyben szerepeltek az útvonalak, látogatnivalók, a kötelező tartalmi elemek és sztenderdek. Idén erre a területre is betört a digitalizáció: az idegenvezetők saját kódjukkal a honlapon érhetik el ezeket az információkat.

Erdei Bálint köszöntőjében beszélt a nemzetközi turizmus fejlődéséről: említette, hogy a vendégérkezések száma 2018-ban 1,4 milliárd volt, az UNWTO néhány évvel ezelőtt 2030-ra 1,8 milliárdot jósolt, az Euromonitor International kutatása azonban 2,4 milliárddal számol. Hozzátette: az erőteljes növekedés Magyarországon különösen érezhető. a Cityrama ügyvezetője kitért arra, hogy bár más munkakörökben a digitalizáció munkahelyeket szüntet meg, az biztos, hogy idegenvezetőre mindig szükség lesz. Szó esett tavalyi kutatási eredményekről is: például, hogy a globális trend szerint egyre többen utaznak utazási irodával, és az Y generáció adja a luxusutazások felét. Erdei Bálint szerint Magyarországon ez az arány még nem állja meg a helyét, de ezek a kutatások azt igazolják, hogy lesz fizetőképes kereslet a jövőben is.

Szabó Krisztián, a Cityrama másik ügyvezető igazgatója elmondta, 2018 - ban jó évet zárt az utazási iroda, és bizakodóak 2019-el kapcsolatban, annak ellenére, hogy a télen egy árnyalatnyival enyhébb volt az érdeklődés, mint a tavalyi évben. Beszámolt arról, hogy Sightseeing részleg átkerült az új irodába a Báthory utca 19-be (a 22-vel majdnen szembe), ahol egy sokkal ügyfélbarátabb fogadótér várja az utazókat. Említette a fiatal gépkocsipark elemeit, majd hozzátette, pénteken érkezik egy új 20 fős Mercedes Sprinter a flottába.

A szoros szakmai tények után felüdülésképp Ungváry Krisztián tartott előadást "ahogy még nem láttam a várost - ismeretlen fotók Budapest 1944/45-ös ostromáról" címmel. A visszajelzések alapján az idegenvezetők számára ez igen hasznosnak bizonyult, többen olyan információkkal lettek gazdagabbak, amelyeket később idegenvezetéseik során felhasználhatnak. 

A Cityrama folyamatosan monitorizza azt a rengeteg értékelést, amit a különböző felületeken, például Google-on,vagy Tripadvisoron kapnak. Papp Dániel volt az az idegenvezető, aki 2018-ban a legtöbb pozitív visszajelzést kapta, ezt díjazta is a Cityrama.

Mézinger Enikő elmondta, a vendégektől sok pozitív visszajelzés érkezik, ezek közül néhányat fel is sorolt. Hozzátette, hogy ez nagy részben az idegenvezetőknek köszönhető - persze világos, hogy kell mögé egy jó szervezés.

Mogyorósi Tünde, a Csoportos Beutaztatási részleg vezetője az egyes nemzetek eltérő utazási szokásaira hívta fel a figyelmet. (Az eltérő utazási szokásokról hamarosan bővebben is olvashat a turizmusonline.hu hasábjain.)

A gépkocsivezető és idegenvezető közöti kommunikációt érintve kiderült: a vendégvisszajelzésekből látszik, amikor megvan a harmónia kettejük között, de az is, amikor nincs - az idegenvezetők tanácsokat kaptak a súrlódások kezeléséről és elkerüléséről is.

Manek Fanni (sales representative) bemutatta a vendégvisszajelzéseket, elmondta, ezek alapján miben jó és miben érdemes fejlődnie a Cityramanak. Ehhez kapcsolódott a következő előadás, amiben Tóthné Márton Gabriella coach elmondta, hogyan nyújtsunk folyamatosan magas teljesítményt lelkesedésünk megőrzése mellett.

Az előadásokat egy finom ebéd követte az Urban Betyárban, majd a házbejárás után kezdődött az Open forum, ahol az idegenvezetők jelezhették a javaslataikat, ötleteiket. "A kollégák visszajelzései közül egyre többet igyekszünk figyelembe venni, például ezek alapján állítottuk össze a konferencia programját"- mondta el Erdei Bálint.


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.