hirdetés
hirdetés

Ikonok és kozákok nyomában Kijevben

Kijev igazi metropolisz, tele történelmi emlékekkel, különleges látnivalókkal, pezsgő éjszakai élettel, ráadásul csupán másfél órás repülésre Budapesttől.

hirdetés

Az európai turizmus egyik leggyorsabban fejlődő ága a városlátogatások piaca. Amszterdam, Róma, Barcelona, London és Párizs nagy népszerűségnek örvend a hazai turisták körében is. Kelet felé már kevesebben merészkednek, pedig például Kijev ideális célpontja lehet egy 2-4 napos hosszú hétvégének.

Az ukrán főváros bemutatására szervezett Kijevbe tanulmányutat a napokban az ukrán AeroSvit légitársaság és az 1000 út utazási iroda. A résztvevők másfél órás repülőút után érkeztek meg a hivatalosan 2,3 millió, egyébként inkább ötmillió lakosú nagyvárosba, amely már a jövő évi Labdarúgó Európa -bajnokság lázában ég.

A Budapest-Kijev útvonalon az AeroSvittel légi szövetségben működő Dniproavia Embraer-145-ös típusú kényelmes repülőgépe közlekedik. A repülőtér új terminálját gőzerővel építik, a város pedig igazi, modern, tiszta metropolisz képét mutatja. Ukrajnába magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak, így a határon a beléptetés gyorsan megtörtént.

A reptérről kétszer négysávos autópályán jutottunk be a belvárosba, ahol széles a szállodai kínálat. Jó választás lehet a város főutcájának számító Krescsatik utcán található háromcsillagos Hotel Krescsatik, amelynek szolgáltatásai megütik a négycsillagos színvonalat.

 

A csapat
A csapat

A csapat tagjai: Márk Emese (AeroSvit), Ermilov Oleg (1000út), Bajna Gábor (Car-Tour), Pikola Éva (Tensi), Balogh Csaba (IBUSZ), Geri Károly (Start-Utazás), Fucskó Hajnalka (Turizmus Panoráma), Végh Balázs (Quaestor), Erdős Vera (MTI-Eco), Horváth Vilmos (Kisalföld Volántourist), Végh Ferenc és Várszegi Róbert (RTL Klub / Menetrend), Posztós János (Az Utazó), Kiss Róbert Richard (Inforádió).

E hosszú hétvége során Ilonától, kárpátaljai származású idegenvezetőnktől egyebek mellett megtudtuk, hogy a legalább 1500 év óta lakott Kijevben a XII. században többen éltek, mint Párizsban, és egyedül Konstantinápoly vehette fel vele a versenyt fényben és gazdagságban. Várfal-maradványok mellett elsősorban templomok és kolostorok maradtak ránk a fénykorból, ezért akit érdekel az ortodox vallás, az akár több napot is el tud tölteni Kijev templomainak - Szent Szófia-székesegyház, Szent Mihály-székesegyház, Szent András-templom, Szent Vlagyimir-székesegyház - felfedezésével.

A Szent Szófia-katedrális
A Szent Szófia-katedrális

A pecserszki Barlangtemplomnál a szerkezetesek egykori cellái mellett egy miniatűröket bemutató kiállítást és egy kincstárat is megtekinthetünk. Az utóbbiban egyebek mellett olyan páratlan értékű szkíta és szarmata arany- és ezüstleleteket láthatunk, amelyektől valóban eláll a lélegzetünk.

Érdemes felkeresni a város valamelyik piacát, például a Krescsatik Hoteltől nem messze fekvő Besszarabszkijt, ahol a volt Szovjetunió minden részéből származó különleges csemegék közül válogathatunk: van itt sáfrány és szárított sárgadinnye Üzbegisztánból, fekete füge és óriásszemű szőlő a Krím-félszigetről, tucatnyi féle kaviár a Kaszpi-tengerből, erdei bogyók, füstölt és szárított halak.

A várost átszelő Dnyeper folyón érdemes egy hajókirándulást tenni, aki pedig kíváncsi arra, hogyan éltek egykor a kozákok, megnézheti a város skanzenjében.

Oleg Ermilov, az 1000 út igazgatója bízik abban, hogy a magyarok népszerű kelet-európai úti céljai közé, Moszkva és Szentpétervár mellé előbb-utóbb bekerül Kijev is. Hamarosan új, 2-3 éjszakás hétvégi csomagtúrákkal rukkol elő a tíz évvel ezelőtt, két nálunk tanult orosz diák által alapított társaság, amely Budapesten kívül Hévízen, Moszkvában, Tyumenben, Jekatyerinburgban és Tyumenben rendelkezik irodával.

Márk Emese, az AeroSvit légitársaság sales menedzsere kiemelte, hogy a légitársaság az ukrán fuvarozók között a leggyorsabb ütemben növekvő cég, nemzetközi és belföldi menetrendszerinti járatok széles skáláját kínálja. 35 ország - Európán kívül a FÁK országok, India, Kína, Thaiföld, Egyesült Arab Emirátusok, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok - több mint 70 úti céljára szállítja utasait. 2011. őszétől pedig a folyamatosan bővülő útvonalhálózat két legújabb célállomása Saigon és Colombo lesz.

Kijevi beszámolónkat a Turizmus Trend novemberi számában olvashatják.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai