Indiai szélerőmű semlegesíti a gyomaendrődi TDM ökolábnyomát

Karbon-semlegessé vált a gyomaendrődi TDM-szervezet: 13 tonna CO2-kibocsátást közömbösítettek karbonkredit felhasználásával.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Békés megyei Gyomaendrődön működő GYÜSZ-TE (Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület) vezetői megvizsgáltatták az egyesület működésének környezetterhelését. Az elvégzett audit eredményeképpen kimutatott károsanyag-kibocsátást ellentételezték, így karbon-semlegessé minősítették a Gyomaendrődi TDM szervezetet.

A szervezet vezetőinek elkötelezett célja, hogy működésüket a természettel összhangban folytassák és ügyfeleiknek, partnereiknek is felhívják a figyelmét a környezetvédelem fontosságára, a klíma katasztrófa megelőzésére. Ma már szinte minden termelő és alkotó tevékenység velejárója a környezetszennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ezt államközi szinten a széndioxid kvóták kereskedelmének szabályozásával igyekszenek kordában tartani. De a magánvállalkozások is tehetnek lépéseket, hogy csökkentsék tevékenységük karbon-lábnyomát.

Ehhez nyújt segítséget az önkéntes karbon kredit piac, mely a kötelező piactól függetlenül működik. Létrejöttével a környezettudatos magánszemélyek és vállalatok egy olyan eszközt kapnak a kezükbe károsanyag-kibocsátásuk ellentételezésére, mellyel támogatni tudják a károsanyag-kibocsátással járó energiatermelés visszaszorítását, a megújuló energiatermelés támogatásán keresztül. A karbon krediteket nemzetközileg elismert, környezetbarát energiát előállító hitelesített projektek állítják elő a tényleges megtakarításuk alapján.

Egy karbon kredit 1 tonna CO2 kibocsátásnak felel meg. Vagyis aki ezt megvásárolja, ennyi zöld energia előállításához járul hozzá, így semlegesíti az általa használt erőforrások által kibocsátott üvegházhatású gázokat. A GYÜSZ-TE vezetői az egyesület karbon-semlegesítése mellett, hogy teljes legyen a kép a www.gyomaendre.hu weboldalt is ellensúlyozták. A világ internet hálózatának működéséhez hatalmas energia szükséges. Annyira nagy ez az energiaigény, hogy a világ CO2 kibocsátásának 5%-áért az internet a felelős. Ez hasonlatosan nagy szám, mint a személyautók által keletkező légszennyezés.

„Mivel számunkra nagyon fontos a környezetvédelem és az energiatakarékosság, ezért az Arttree Production segítségével a Gyomaendrődi TDM szervezetünket (GYÜSZ-TE) és honlapunk működésének energiaszükségletét is 100%-ban karbon-semlegesítettük!” Az elvégzett audit alapján a Szervezet és weboldalának karbon-lábnyoma az elmúlt egy évben összességében 13 tonna CO2 volt.

„Ennek a 13 tonna kibocsátásnak az ellentételezését 13 darab karbon kredit felhasználásával (azaz nyugdíjaztatásával) értük el, így 13 tonnányi kredit megvásárlásával járultunk hozzá a Föld széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez.” A GYÜSZTE életében az elkövetkezendő időszakban még sok terv vár megvalósításra a természettel és környezetünkkel szoros összhangban.

A környezetvédelmi tanúsítvány alapját a Bureau Veritas hitelesített auditja képezte, majd a TDM Szervezet teljes karbon-semlegesítését az Arttree Production Kft. és az Oxiglobe Ltd. végezte és igazolta. Ez által a Világon elsőként lett valóban 100%-ban hitelesített carbon-neutral a Gyomaendrődi TDM Szervezet. 2 SAJTÓINFORMÁCIÓ További információ: Gyomaendrődi TDM Szervezetről: A GYÜSZ-TE Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület, mint helyi TDM fő célkitűzése az, hogy Gyomaendrőd turisztikai desztinációját pozícionálja a nemzetközi és hazai turisztikai piacon.

Mindezt úgy, hogy szervezeti összefogás mellett az önkormányzattal karöltve egy megalapozott, újszerű marketingstratégiát kialakítva, erre a célra igényelhető állami támogatások segítségével, konzekvens Brand építő lépéseket tartalmazó tervezet alapján a látogatók/vendégéjszakák számát növeljék és motivációjukat maximalizálják, ezzel elérve, hogy városuk és vidéke turisztikailag frekventált lehessen.

Továbbá fontos feladatai közé tartozik a fenntartható turizmus kialakítása, megőrzése és fejlesztése Gyomaendrődön. A turizmus esetében a fenntarthatóság a természeti, a kulturális és az épített környezeti elemek okos felhasználását, fejlesztését és egyben védelmét jelenti, minek következtében a turizmusban részt vevők érdekei, elvárásai egyszerre teljesülnek, a gazdasági előnyökből egyszerre részesülnek - közölte lapunkkkal Varga Dorottya TDM-manager.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.