Ismét nyitva a Szépművészeti

A több mint három évig tartó felújítási munkálatokat követően október legutolsó napjától látogatható a Szépművészeti Múzeum. A múzeum történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai során nem csupán a múzeumi épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újrarendezték. A felújított múzeum az új állandó tárlatok mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamara-kiállítással várja majd a látogatókat - tájékoztatott kedden az intézmény.

Ami a beutaztók és rendezvényszervezők számára mindeképpen fontos, hogy a múzeum honlapjának tanúsága szerint "a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum egytől-egyig egyedülálló rendezvénytereket kínál események megvalósítására legyen szó gálavacsoráról, állófogadásról, sajtótájékoztatóról, partnertalálkozóról, exkluzív magáneseményről, protokolláris fogadásról, díszebédről vagy koraesti koktélozásról."

Ami pedig többit illeti, érdemes szintén elolvasni egy reggeli kávé mellé! A Szépművészeti Múzeum Liget-projekt keretén belül megvalósuló, átfogó felújítása 14.000 négyzetmétert érintett, ami a múzeum alapterületének mintegy negyven százaléka. A rekonstrukció a nagyközönségtől 70 éve elzárt, a világháborúban súlyosan sérült Román Csarnok mellett érintette többek között a reneszánsz stílusú Michelangelo termet is, amely az elmúlt évtizedekben átalakítva, a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. A felújításnak köszönhetően csaknem 2000 négyzetméternyi korábbi kiállítótér nyeri vissza eredeti funkcióját és a műtárgy-raktáraknak is mintegy félezer négyzetméterrel több hely jut majd a megújult épületben. A múzeum leggazdagabban dekorált, román kori templombelsőt mintázó Román Csarnokban a felújításig a Régi Képtár festményeinek egy része mellett a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is tárolták. Utóbbiak a a felújítás alatt álló és jövőre megnyíló komáromi Csillagerődbe valamint a Szabolcs utcában megépülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek majd. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű étterem és kávézó is kialakításra került. 

Hosszú évtizedek után megtörtént a Szépművészeti Múzeum épületének csaknem teljes műszaki modernizációja is, többek között kazánostul lecserélték a hetvenes évekből való gőzfűtést és a régi, zajos klímaberendezéseket. A tetőre napelemek és napkollektorok kerülnek, gazdaságosabbá téve a múzeum üzemeltetését, és ezen túl megtörtént az épület utólagos, talajnedvesség elleni szigetelése is. Mindezekkel párhuzamosan új elektromos hálózatokat és klímarendszereket építettek ki, korszerűsítették a biztonsági, vagyonvédelmi, informatikai rendszereket, új személy- és teherlifteket állítottak be, valamint a modern műtárgyszállításnak megfelelő „expedíciós folyosókat” is kialakítottak. Mindeközben a múzeum teljes akadálymentesítése is megtörtént.

A múzeum kiállításainak újrarendezésével párhuzamosan zárnak be a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményeinek egyes állandó tárlatai. Mint azt az intézmény közölte, a Szépművészeti kiállítási koncepciója – visszatérve az eredeti, alapításkori alapelvekhez - gyökeresen átalakul: több évtizedes távollét után a magyar művészeti anyag hazatér, így a múzeum ezt követően az egyiptomi és a görög-római művészet mellett a 18. század végéig együtt mutatja be az egyetemes és a magyar művészet történetét. A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének kiállítása - ideiglenesen, az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig - felköltözik a Várba, ahol így az elmúlt több mint két évszázad magyar és nem magyar képzőművészeti alkotásai együtt lesznek láthatók 2019 elejétől. A szintén Liget-projektes Új Nemzeti Galéria épülete a tervek szerint 2021 végére készül el.

Ez év végéig elkészül a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületegyüttese is, amely a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300.000 műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít hátteret. Szintén itt kap majd otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is, amely a Szépművészetiben és a Nemzeti Galériában zajló tudományos munkájához nyújt segítséget.

A látogatók két szakaszban vehetik majd birtokba a megújult intézményt és az új kiállításokat. Októberben a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny nagy része, valamint az ott található kiállítások nyílnak meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz majd látogatható.


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.