Kár!

Reméljük, olvasóink közül többen is figyelemmel kísérték a múlt héten zajlott Tour de Hongrie (Tdh) magyar kerékpáros körversenyt. Szerintünk sok látványos szakasz volt, látványos helyszíneken; kár, hogy a Tdh fináléjának korábban már otthont adó Budapest akkor maradt ki, amikor az esemény komolyabb, nemzetközi médiahátteret kapott. Vélemény következik.

„A zárónapon, Budapesten – a tervek szerint Újbudán, a Duna partján, éppen ott, ahonnan az első, 1925-ös Tour de Hongrie mezőnye útjára indult – látványos körpályás versennyel fejeződik be a hatnapos Tour de Hongrie” — közölték lelkesen és bizakodón a magyar kerékpáros körverseny szervezői 2018. február 27-én. Ekkor már néhány hónapja tudtuk, hogy a TdH kategóriát ugrott; a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, UCI 2.1-essé minősítette, ami a mezőny nemzetközibbé válása, pénzdíjak növelése és ranglistapontok nagysága mellett azt is jelenti, hogy a versenyt több - akár külföldi - tévécsatorna is közvetíti. Élőben vagy felvételről. Azaz szakaszhossztól függően órákon át turizmusmarketingelhető Magyarország és benne Budapest.

Az idézett februári tervek közlésekor még nem tudhatták a szervezők, amit 2018. június 27-én, alig másfél hónappal a siófoki prológ előtt Eisenkrammer Károly főszervező jelentett be: „Az elmúlt évekkel ellentétben a versenyt augusztusi időpontban rendezzük meg, és az augusztus 20-i ünnepi események miatt nem sikerült megállapodnunk a Fővárossal a közterületek használatáról.” Ágazati pletykák szerint az amúgy a 20-i hacacáré előtt egy nappal véget ért TdH be nem engedése mögött valamiféle személyes torzsalkodás állhat. Még szomorúbbak lennénk, ha ez tényleg így lenne.

A TdH szervezői által befutónak megálmodott helyszín a 20-i hosszú hétvégén egyebek mellett színpaddal volt tele. Miért nem lehetett a 20-i eseményekbe integrálni a TdH utolsó szakaszának befutóját? „A harmadik versenynapon Velence és Székesfehérvár közötti etapra kerül sor, a nemzetközi mezőny célba érkezése a fehérvári Királyi Napok egyik fő eseménye lesz.” - idézzük ismét a közelmúltat. Most már mindegy, de Budapest a befutó helyszíneként talán a TdH-t közvetítő csatornákon csinálhatott volna magának némi járulékos vendégéjszaka-generáló marketinget. Olyat, amilyet biztosan látnak a városatyák is, ha olykor az Eurosporton a Tour de France-ra, Giro-ra vagy Vuelta-ra hangolnak. Vagy akár az Eurosport által már egy ideje közvetített lengyel körversenyre (dwa bratanki…)

És amilyet láthattunk múlt héten kis hazánkból. Kereshetnénk fanyalognivalót az M4-es kommentátorok munkájában, de szerintünk a magasabb UCI-kategória adta közvetítési lehetőségek által megkívánt, rangos körversenyeken már megszokott település-ismertetői feladatnak igyekeztek a lehető legjobban megfelelni. Munkájukat segítették egészen látványos légi és földi felvételek, amiktől kedve kerekedik a nézőnek, hogy bringára pattanva fedezze fel az érintett településeket. Így az utolsó szakasz befutójának a budapesti „nem” után helyet adó Kazincbarcikát is.

Tegyük a szívünkre a kezünket: (ezúton is elnézést a Barcikát a képernyőn tényleg lelkesen és kedvcsináló módon bemutató polgármestertől) hányunknak jut eszébe, hogy ellátogasson a sokak emlékében úgy hagyott iparvárosként élő borsodi településre? A TdH befutójának közvetítése közelebb hozta a megújulni akaró egykori iparvárost, de biztos nem vették volna zokon a derék helyiek, ha idén „csak” egy szakaszt zárnak náluk.

Hátha jövőre Budapest örömmel fogadja az akkor még – reméljük - mindig nemzetközileg közvetített Tour de Hongrie-t. Ezt a szervezők is remélik: "Fontos azonban megjegyezni, hogy számunkra a jövőben is kiemelt fontosságú lesz az, hogy a versenyt a Fővárosba hozzuk, és Budapestet is megmutassuk médiapartnereinken keresztül a világnak. Ezért már az idei verseny után megkezdjük az egyeztetéseket az illetékesekkel, hogy elkerüljük az ideihez hasonló ütközéseket, problémákat” - közölték a szervezők a „rémhírt” követő közleményükben. Hajrá!

Múltidézés: 1925. június 27-én, hajnali négykor, a Gellért-szálló előtt gyűltek össze az akkor porfelhőlovagoknak nevezett kerékpáristák az első magyar körversenyre. Ezt követően két év kihagyással a II. Világháborúig minden évben megrendezésre került a verseny. 1945-1965 között volt, nem volt. 1962-ben volt; történetének leghosszabb távján, 1392 kilométeren. 1993-ban vették fel újra a körverseny fonalát, ami néha nem is annyira kör, mint például az idei. Majd hat év után, kis szünetet követően 2001. július 12. óta, a korábban szintén országutista Eisenkrammer Károly által felkarolva van Tour de Hongrie-nk. Az ideit a harminckét esztendős Manuel Belletti nyerte.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?