Ki pályázhat az Új Közlekedési Múzeum megépítésére?

Lezárult az Új Közlekedési Múzeum nemzetközi tervpályázatának előminősítési szakasza: a 11 meghívott építésziroda mellett négy újabb pályázó kapott lehetőséget a megmérettetésen való részvételre. Az Északi Járműjavító területén megvalósuló fejlesztésre kiírt pályázatra világszerte összesen 90 érvényes részvételi jelentkezés érkezett - közölte kedden A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A múzeum a pályázat 2018 augusztusi kiírását megelőzően tizenegy hazai és külföldi építészirodát kért fel a részvételre. Az előminősítés során a meghívottak mindegyike referenciákkal igazolta, hogy megfelel az előírt alkalmassági követelményeknek.

A fennmaradó négy helyre bármely tervező jelentkezhetett, aki teljesítette ugyanezen szakmai kritériumokat. A világ minden tájáról és Magyarországról beérkezett 90 érvényes részvételi jelentkezés közül az előminősítési szakasz végén a múzeum négy sikeres jelentkezőt választott ki – a beadott referenciák rangsorolása alapján –, akik csatlakozhatnak a tervezési szakaszba bejutó tizenegy meghívotthoz.

A nemzetközi tervpályázat eredményhirdetése 2019 első negyedévében várható, a beadott pályamunkákat rangos hazai és külföldi szakemberekből álló bírálóbizottság értékeli Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója elnökletével, a zsűri társelnöke dr. Makovényi Ferenc, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja.

Hogy legyen mit olvasni, íme a 15 iroda ismertetése:

3H Építésziroda
Az 1994-ben Csillag Katalin és Gunther Zsolt által alapított magyar építésziroda történelmi környezetben megvalósuló, az építészeti örökséget újraértelmező munkái közül említést érdemel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelenleg megvalósítás alatt álló zugligeti campusfejlesztése, a pannonhalmi apátsági bazilika belső terének rekonstrukciója, valamint a szegedi Dóm új felújítása és látogatóközpontja.

Amanda Levete Architects Ltd.
Az AL_A brit építésziroda alapítója, Amanda Levete a rangos RIBA Stirling Prize birtokosa. A 2016-ban átadott lisszaboni MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology) múzeumot fennállása első másfél évében 750 ezer látogató kereste fel, és portugál főváros új építészeti ikonjává vált. Az AL_A közelmúltbeli munkái közül kiemelkedik a londoni Victoria and Albert Museum földalatti bővítése és a párizsi Galeries Lafayette nagyáruház rekonstrukciója.

Atelier Brückner GmbH
A német Atelier Brückner építésziroda az elmúlt két évtizedben több mint egy tucat múzeumi projektben vett részt világszerte. A müncheni BMW Museum átalakítását 19 szakmai díjjal ismerték el, Zwickauban az Audi egykori „ősgyárában” elhelyezett autómúzeumot kortárs épületszárnnyal bővítették. Az Atelier Brückner tervezhette meg a brüsszeli Európai Parlament látogatóközpontját, a Parlamentariumot, valamint a Svájci Nemzeti Régészeti Múzeum rekonstrukcióját.

Bjarke Ingels Group
A dán Bjarke Ingels Group, vagyis a BIG a 2010-es években lett a világ egyik legismertebb építészeti irodája, amely különösen az innovatív és fenntartható megoldások alkalmazásáról ismert. A billundi Lego House hatalmasra nagyított lego építőkockákra emlékeztető épülete játékosságával fogja meg a látogatót, de ők tervezték meg a Dán Tengerészeti Múzeum új épületét, valamint a városi köztér fogalmát merészen újraértelmező koppenhágai Superkilen parkot is.

Caruso St John Architects
A brit építészirodát 1990-ben alapította Adam Caruso és Peter St John, 2016-ban elnyerték a Stirling Prize szakmai díjat a londoni Newport Street Gallery épületegyütteséért, amelyet védett ipari épületek átalakításával hoztak létre. Ugyancsak a történelmi környezet és a kortárs múzeumi elvárások összeegyeztetése volt a feladatuk a Tate Gallery Millbank-projektjénél, valamint a V&A Museum Bethnal Green-i Gyermekmúzeumának áttervezése során.

CÉH Zrt. + Foster & Partners
A brit Foster & Partners építésziroda évtizedek óta a világ építészeti élvonalához tartozik, olyan „landmark” minőségű alkotásokkal, mint a berlini Reichstag rekonstrukciója, a British Museum nagy udvarának átalakítása, a washingtoni Smithsonian Institution udvarának lefedése, vagy éppen a londoni Imperial War Museum átalakítása. Az új Közlekedési Múzeum tervpályázatán magyar partnerükkel, a CÉH Zrt-vel közösen indulnak.

David Chipperfield Architects
David Chipperfield brit építész 30 éves pályafutása során a legrangosabb szakmai elismerések – köztük a Stirling Prize, a Deutscher Architekturpreis és az Európai Unió Kortárs Építészeti Díja – birtokosa lett. Az általa tervezett múzeumok közül világhírű a berlini Neues Museum minimalista rekonstrukciója, de az 1950-es évekből származó esseni Museum Folkwang bővítése, a zürichi Kunsthaus és a Neue Nationalgalerie jelenleg zajló átalakítása is figyelmet érdemel.

Diller Scofidio + Renfro
Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio és Charles Renfro építészirodája 1979-es alapítása óta sorra nyeri el a legjelentősebb amerikai múzeumi projekteket, leghíresebb alkotásuk mégis egy rendhagyó park: az elhagyott magasvasútból kialakított New York-i High Line. Munkásságukból kiemelkedik a bostoni Institute of Contemporary Art, a New York-i Museum of Modern Art (MOMA) jelenleg is tartó, több fázisból álló bővítése, valamint a moszkvai Kreml szomszédságában található Zarjadije park.

Eisenman Architects/Beyer Blinder Belle
Peter Eisenman a kortárs amerikai építészet nagy öregjének számít, akinek munkássága évtizedeken és stílusokon ível át. Berlini Holokauszt-emlékmű monumentális és megrázó alkotás, amely a gonosz banalitását tette átélhetővé egy történetileg különösen terhelt helyszínen. A Beyer Blinder Belle cég az átgondolt műemléki helyreállítások specialistája, legyen szó akár a New York-i Ellis Islandről, az Amerikába irányuló bevándorlás múzeumáról, vagy a Grand Central pályaudvar felújításáról.

Építész Stúdió Kft.
Az Építész Stúdió Kft. tervezőcsapata 2010-ben a pécsi EKF-évre felépített Kodály Központ koncert és konferenciaközponttal az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb, a szakma és a közönség által egyaránt elismert kortárs kulturális épületét alkotta meg. Munkáik közül említést érdemel a Széll Kálmán tér rekonstrukciója, amely a korábban lepusztult csomópontot ismét színvonalas városi köztérré változtatta, valamint a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium finom eszközökkel kivitelezett bővítése.

gmp International GmbH
A gmp Architekten, vagyis Gerkan, Marg und Partner 1965 óta az egyik legtekintélyesebb német építésziroda, amely világszerte rengeteg nagyszabású kulturális fejlesztésben vett részt. Munkáik közül említésre méltó a pekingi Kínai Nemzeti Múzeum rekonstrukciója, Berlin új Főpályaudvara, a vietnámi Hanoi Museum, a mannheimi Kunsthalle kibővítése és az 1969-es drezdai Kulturpalast modernizációja.

KÖZTI Zrt.
A KÖZTI Zrt. majdnem hét évtizedes múltra tekinthet vissza a hazai középületek tervezésében. Ha csak az elmúlt évtized gazdag terméséből válogatunk, kiemelhetjük a megvalósult munkák közül a Várkert bazár műemléki helyreállítását, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt csarnokát, a Kossuth Lajos tér átfogó rekonstrukcióját, valamint a jelenleg építés alatt álló új Puskás Ferenc Stadiont.

Lacaton & Vassal Architectes
Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal francia építészek minden sztárallűrtől mentes, nem hivalkodó, finoman elegáns alkotásaikkal váltak ismertté. Ismertebb munkáik közé tartozik az 1937-es párizsi Palais de Tokyo kiállítási palota átalakítása, valamint a régi hajóraktárból kialakított FRAC Dunkerque. Több franciaországi szociális lakásépítési projekt mutatja, hogy az építészet társadalmi felelősségét kiemelt fontosságúnak tartják.

Reichen et Robert & Associés / Ralph Appelbaum Associates / PLANT Atelier Kis Péter
A Bernard Reichen és Philippe Robert francia építészpáros komoly tapasztalatokkal rendelkezik egykori ipari épületek kulturális hasznosításában. Ismertebb munkáik közé tartozik a párizsi Grande halle de la Villette vágóhídcsarnok kulturális célú rekonstrukciója és a Le Havre-i Docks Vauban kikötőegyüttes átalakítása. Az új Közlekedési Múzeum tervpályázatán partnerségre léptek az elsősorban kiállítástervezőként ismert Ralph Appelbaum céggel, valamint Kis Péter magyar építészirodájával.

Schmidt Hammer Lassen Architects / Perkins+Will / BuroHappold Engineering / JAC Studios
Az 1986-ban alapított dán Schmidt Hammer Lassen építésziroda legismertebb alkotásai Skandináviában találhatók, de Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és a Távol-Keleten is több jelentős kulturális fejlesztés fűződik a nevükhöz, így a koppenhágai Dán Királyi Könyvtár fekete gyémántnak becézett épülete, a látványos belső terű Malmö Live koncertterem és a kanadai Halifax Central Library. Az új Közlekedési Múzeum tervpályázatán az amerikai Perkins+Will építészirodával, a BuroHappolddal és a dán JAC Studiosszal alkotnak partnerséget.


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.