hirdetés
hirdetés

Konferencia a közösségi köztérfejlesztésről

A Studio Metropolitana július 7-én tartotta IVS mini konferencia-sorozatának első rendezvényét. A Holdudvarban megrendezett esemény előadásai a közösségi köztérfejlesztés és a tematikus utcák témái köré csoportosutak.
hirdetés

A konferencián a REevolutio Consulting tanácsadója, Hajdu Henrietta a tematikus utca program jelentőségét szemléltette külföldi példákon keresztül. A konferencia első felének központi témája a Studio Metropolitana által kezdeményezett 10+3 köztér program bemutatása volt. A szervezet a fejlesztési tervek kialakítása során kiemelt hangsúlyt fektet a térhasználók, az érintettek megkérdezésére, valamint a társadalmasítás folyamatára. A prezentációkat követő kerekasztal beszélgetésen a résztvevők a tervezési munka folyamatában a helyi közösségépítő akciók – mint például a gyermekprogramok, virágültetés, személyes elbeszélgetések – fontosságára hívták fel a figyelmet.

A konferencia második része az ugyancsak a közösségi igényeket szem előtt tartó tematikus utca programról szólt. Cselovszki Zoltán, az V. kerület főépítésze a Budapest Főutca program tervezetét ismertette, amelynek célja a belváros gyalogosbaráttá, élhetővé tétele. A konferencia keretében az érdeklődők megtudhatták, miért jó, ha egy munkahelynek saját közlekedési terve van, hogyan javulhatna a tizenegyedik kerületi Bartók Béla út kulturális arculata, valamint már működő tematikus projektekről – így például a Ráday utcai fesztiváléletről, a FalkArt fórum sikeréről, valamint a Nyitott Udvar programról – is különleges beszámolókat hallhattak.

A REevolutio Consulting a fővárossal és a Studio Metropolitanával közösen hívta életre a tematikus utca programot, amelynek keretein belül a formai tervezéssel szemben a használat meghatározása válik elsődlegessé. Hajdu Henrietta, a REevolutio tanácsadója a Holdudvarban tartott konferencián elmondta, hogy a program célja, hogy a várostervezés során élhető, fenntartható, használható és szerethető helyek jöjjenek létre. Legfontosabb feladat minden érintett szereplő – például térhasználók, helyi vállalkozások, civilek – közös gondolkodásra hívása fórumok, művészeti workshopok és egyéb eszközök segítségével. A településfejlesztési tanácsadó a kezdeményezés sikerességét már működő külföldi példákkal támasztotta alá.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai