Környezettudatosan élni menő

Egyre többen csatlakoznak a WWF Magyarország által indított Föld Órája kihíváshoz. Bolygónk megóvása és a fenntarthatóság követendő példa lett, mindenki a maga módján tesz környezetéért, és ezt büszkén mutatja meg a közösségi médiában. Idén Budapest fényeinek lekapcsolását élőben megtekintheti bárki a Facebookon keresztül.

A WWF Föld Órája idén március 30-án 20:30 és 21:30 között lesz - az emberek jelentős részének azonban már nem csak ez az egy óra számít. Hiszen tudjuk, hogy a 60 perc sötétség szimbolikus: felhívja a figyelmet arra, hogy itt az ideje mindenkinek környezettudatos döntéseket hoznia életében.

"A WWF Magyarország egy négyhetes kihívássorozatot indított, mely során bárki számára kivitelezhető fenntarthatósági tippeket ad a táplálkozás, a hulladékcsökkentés, a háztartás és az energiatakarékosság terén. Így mindenki kiválaszthatja azt, amit a saját életébe be tud illeszteni. A kihívás már negyedik hete terjed a közösségi média felületein #földórája2019 hashtaggel, és a posztok egyértelművé tették: a fenntartható életmód hazánkban is egyre menőbb" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Így is lehet!

Sokan húsmentes ételek fotóit osztják meg a hashtaggel - hiszen a hús ipari előállítása több szempontból is rendkívül környezetterhelő -, de több poszt született arról is, ahogy nejlonzacskó helyett vászonszatyrot, fonott kosarat vagy többször használatos zöldség- és gyümölcstartó zsákot használnak a magyarok. Mások megmutatták, hogy a műanyag fogkefét bambuszra cserélték, de olyan is akadt, aki még a hidegben is bringára pattant autózás helyett, továbbá van, aki kissé formátlan, ám kifogástalan minőségű gyümölccsel üzeni: ha nem csak a tökéletes, szimmetrikus darabokat választjuk, azzal csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást. De a környezetbarát tisztítószerek, eldobható műanyagpalack helyett a csapvízzel töltött kulacs, a mosható pelenka, a pálmaolajmentes termékek és a szelektív hulladékgyűjtés is előtérbe került - ezek a lépések nem csak környezettudatosak, hanem menők is.

A Föld Órája kihívás mellé olyan ismert emberek álltak, mint Varga Livius, a Quimby énekese, Till Attila műsorvezető, Kovács Lehel színész és Rakonczay Gábor extrémsportoló.

Március 30-án 20:30-kor, a Föld Óráján Budapest fényei is kihunynak. A hivatalos lekapcsolást egy dunai hajóról közvetíti élőben a WWF Magyarország Facebook oldalán, amelynek így bárki részese lehet. A ceremóniát megelőzően Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője mesél a Föld Órája történetéről és a bolygó egészségi állapotáról, majd egy kerekasztal-beszélgetés során a résztvevők azt járják körül, hogy milyen pszichológiai gátak állnak a fenntartható életmód útjába, és mit lehet tenni ez ellen. A beszélgetésen jelen lesz Dr. Purebl György pszichiáter és egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese, Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője, Kump Edina környezetkutató és hulladékcsökkentési szakértő, a Hulladékmentes.hu alapítója, valamint Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Mozgósítás világszerte

Pekingtől Bogotáig, Új-Delhitől Nairobiig számos országban vonják be a helyieket a Föld Órája akcióba. Bhutánban például az iskolákat buzdították arra, hogy támogassák a tanulók fenntartható életmóddal kapcsolatos kreatív és újító elképzeléseit. A helyi WWF kihívást indított, a nyertes iskola pedig lehetőséget kapott egy klímatudományi központ és időjárás-állomás létrehozására, hogy ezzel edukálják és érzékenyítsék a fiatalokat az éghajlatváltozással kapcsolatban.

A WWF Indonézia arra sarkallja az embereket, hogy videóban mondják el, miért fontos számukra a természet- és környezetvédelem. Amellett, hogy a videók a közösségi média felületein terjednek, az ország elnökének, illetve városi és helyi vezetőknek is elküldik azokat - arra kérve őket, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és mind nemzeti, mind helyi szinten kerüljenek napirendre a természetvédelemmel kapcsolatos ügyek.

A WWF Namíbia iskolákkal működik együtt annak érdekében, hogy az élővilág megőrzését innovatív elképzelésekkel érjék el, a franciaországi WWF pedig egy olyan mobilapplikációval rukkol elő, amely számos helyzetben emlékezteti a felhasználókat arra, hogy fenntarthatóbb döntéseket hozzanak.

Természetesen idén is lehet csatlakozni a Föld Órájához vállalatként, önkormányzatként és intézményként hazánkban is: regisztrálni a foldoraja.hu weboldalon lehet, ahova bárki feltöltheti saját kezdeményezését és rendezvényét.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány munkájának eredményeként például számos étterem ad gyertyafényes vacsorát. "Fenntartható Vendéglátóhelyeink számára fontos a környezetvédelem, így örömmel csatlakoznak olyan akciókhoz, mint a Föld Órája. Idén tizenegy budapesti és két vidéki helyszínen is vacsorázhatnak gyertyafény mellett az érdeklődők. Az éttermek listáját a közösségi média felületeinken találhatják" - mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?