Lezárják a Batthyány téri metróállomást

Hétfőre prognosztizálják Budapesten a Duna tetőzését 895 centiméterrel, „plusz, mínusz öt centiméter”. A jelenlegi állás szerint 930 centiméterig meg tudjuk védeni a várost, beleértve a Római-partot és a Margit-szigetet is – mondta pénteki tájékoztatóján Tarlós István, Budapest főpolgármestere. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hozzátette: a vízügyi igazgatóságtól kapott legfrissebb adatok szerint a határon, Nagybajcsnál minden idők legnagyobb szintjével, 872 centiméterrel lépett be a Duna Magyarországra, és ott körülbelül 910 centiméteres tetőzést várnak. 

Tarlós István elmondta: normál állapotban a Duna vízhozama Budapestnél másodpercenként mintegy 2500 köbméter, jelenleg 7500-8000 köbméternél tartunk, és felmehet akár 10 ezer köbméterig is. A városon normál esetben naponta mintegy 200 millió köbméter víz halad át a Duna medrében, ennek most hozzávetőlegesen a négyszerese fog áthaladni.

Északról délre haladva a budapesti helyszínekről szólva a főpolgármester közölte: 

A Barát-pataknál, Budakalász határában megindult az átemelés, lezárták a patakot, nem lesz visszaduzzasztás, a helyzet kezelhető.

A Római-parton 40 árvízvédelmi kaput már bezártak, ma további hármat fognak bezárni. A védművet nem kellett megmagasítani, annak koronaszintje 940 centiméter körül van. A lényeg a töltés talpának megtámasztása, ezt az FCSM munkatársai 10 ezer köbméter agyagmaggal oldják meg.

Az Aranyhegyi pataknál a Pók utcai lakótelepet 150 folyóméter hosszú szakaszon több ezer homokzsákkal levédték, az FCSM és a honvédség emberei a helyszínen vannak, elegendő élő erő van ott ahhoz, hogy a lakótelepet oldalról is megvédjék.

Az Óbudai Gázgyár területe nincs veszélyben, a felújítás alatt álló, esztergomi vasúti töltést visszazárták, több ezer tartalék homokzsákot helyeztek készültségbe. Az esztergomi vasútvonal folytatásában, a Bécsi úthoz közeli jobbkanyarnál egy 200 m-es – árvízvédelmi szempontból érzékeny – szakaszt biztonsági okból szintén levédték tömörített homokzsákokkal.

A Margit-szigetet 930 centiméterig meg tudjuk védeni – hangsúlyozta Tarlós István, aki péntek reggel az FCSM vezérigazgatójával járta végig a szigetet. Hozzátette: belvíz persze lesz a szigeten, a felújítás alatt lévő szökőkutat is levédték, a szigeten nappal 500, éjjel 400 ember dolgozik, civil már nem mehet be. A szigeten körülbelül 500 ezer homokzsákot építettek be, 900 méteren már elkészült a ma 1400 folyóméter hosszan kialakítandó, úgynevezett tengeri kígyó. Ez azt jelenti, hogy 70 db 20 méteres – 90 cm átmérőjű – tömlőt raknak le ikerpárban, egymással átfedésben. Egy ilyen elem tömege 13 tonna, először levegővel töltik meg, aztán vízzel, és hevederes kötéssel helyezik el őket egymás mellett.

A Batthyány téren 2013. június 7-én, pénteken 12 órától a metróállomást lezárják, amelyen a szerelvények át fognak haladni. A korlátozás életbe lépésétől a H5-ös HÉV-ek Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd budai hídfőig, a felszíni hév-állomásig közlekednek és onnan indulnak vissza. A Batthyány tér felé közlekedőknek a sűrített menetrenddel közlekedő 86-os, valamint a 160-as és 260-as autóbuszokat ajánlják, ezen felül HÉV-pótló buszokat indítanak a Szentlélek tér H és a Batthyány tér M+H között.

A H5-ös HÉV-pótló buszokra Batthyány tér M+H felé az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:

  • Szentlélek tér H: HÉV-pótló megállóhely az Árpád híd alatt
  • Serfőző utca: 29-es autóbuszok megállóhelye
  • Tímár utca H: 29-es autóbuszok megállóhelye
  • Szépvölgyi út H: 29-es autóbuszok megállóhelye
  • Margit híd, budai hídfő H: 9-es autóbuszok megállóhelye
  • Batthyány tér M+H: a végállomás területén

A H5-ös HÉV-pótló buszokra Szentlélek tér H felé az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:

  • Batthyány tér M+H: a végállomás területén
  • Margit híd, budai hídfő H: 86-os autóbuszok megállóhelye
  • Szépvölgyi út H: 29-es autóbuszok megállóhelye
  • Tímár utca H: 29-es autóbuszok megállóhelye
  • Szentlélek tér H: HÉV-pótló megállóhely az Árpád híd alatt

A Margit hídi felszíni állomás peronjának teljes hosszában a kerékpárút ideiglenesen megszűnik. Kérik, hogy a biciklivel erre közlekedők fokozottan figyeljenek az itt megnövekedett utasforgalomra való tekintettel, és az adott szakaszon gyalogosan tolják át kerékpárjukat.

Sűrűbben közlekednek az M2-es és az M3-as metrók (napközben 4 percenként), az 1-es, a 4-es, a 6-os, a 17-es, a 18-as villamosok, valamint a 9-es és a 86-os buszok. Sűrítik az 1-es villamosokat: a reggeli csúcsidőben további 4 szerelvény közlekedik az 1-es villamosok vonalán a Bécsi út végállomás és a Lehel utca között, a legterheltebb Árpád hídi szakaszon biztosítva további férőhelyeket. 

Az Erzsébet híd alatt a támfal 19 folyóméteres szakaszon hiányzó részét – a hajdani rakparti lehajtó – helyét homokzsákokkal megbízhatóan levédték.

A Műegyetemen, amely kavicsteraszon helyezkedik el, és ezért alulról vizet kap, folyamatosan szivattyúznak. A terület nem levédhető, de a szivattyúzással megbízható védelemről tudnak gondoskodni.

A XXII. kerületben a Háros-horgásztelepen a hullámtérben 200 embert érinthet a kiköltöztetés és az áramkikapcsolás. Eddig 30-an kérték a kitelepítést, ők önkormányzati lakásokba kerültek, erről Szabolcs Attila kerületi polgármester gondoskodott erről. Homokzsákokkal a horgásztelep is megvédhető. 

Az esetleges evakuálásokról szólva a főpolgármester hangsúlyozta: a számokat mértéktartóan kell kezelni. A lakótelep egyes részeit is belekalkulálva legfeljebb 55 ezer embert érinthet az evakuálást, de valószínűtlen, hogy erre sor kerülne. Az esetleges evakuálás a katasztrófavédelem feladata, amely felkészült erre – emelte ki Tarlós István.

A csepeli szivattyútelep 912 cm-ig védhető, és biztonságosnak mondható. A 4-es metró elöntésének gyakorlatilag nulla a valószínűsége. A Dagály strandot délben lezárják, sajnos ugyanis nem védhető meg. 

A főpolgármester jelezte, hogy a turistáknak kiadott egy angol nyelvű tájékoztatót a közlekedési információkról, az aktuális árvízi helyzetről, a szállodák és a fesztiválok helyzetét is érintve.

Tarlós István köszönetet mondok a kormánynak, a Belügyminisztérium dolgozóinak,a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, kiemelten a budapesti helyőrségnek, a tűzoltónak, és a rengeteg önkéntesnek, akik fegyelmezetten és odaadóan vesznek részt a munkákban. Az árvízi helyzetről a főpolgármester szombaton is sajtótájékoztatót tart.

Forrás: MTI Fotó


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.