hirdetés

Mától törvényes fizetőeszköz az új 500 forintos

A Magyar Nemzeti Bank megújított 500 forintos címletű bankjegyet bocsát ki 2018. július 4-től - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

hirdetés

Bár az új 500-as júliustól hivatalos fizetőeszköz, forgalomba csak jövő februárba kerül, az átmeneti időszakban a jegybank - hasonlóan a korábbi gyakorlathoz - támogatást nyújt a készpénzt elfogadó automaták üzemeltetőinek az új címlet elfogadására és a kereskedelmi partnereket is tájékoztatja az új bankjegy megkülönböztető jegyeiről, hogy a bankjegyek valódisága könnyen ellenőrizhető legyen.

felső kép forrása: Magyar Közlöny, alsó kép: Kottász Adél

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben megkezdett bankjegycsere programja hamarosan lezárul, a bankjegysorozat utolsó elemeként megújul az 500 forintos is. 2018. július 4-től, szerdától válik törvényes fizetőeszközzé a megújított 500 forintos bankjegy, majd ezt követően kezdődik meg a készpénzforgalom szereplőinek felkészítése az új 500 forintosok forgalomba kerülésére. 

forrás: Magyar Közlöny

A régi címletekkel 2019. október 31.-ig lehet fizetni. A régi 500-as bankjegyet a bankok és a posta a bevonástól még 3, az MNB pedig 20 évig térítésmentesen cseréli újra.

forrás: Magyar Közlöny

A 2014-ben megkezdett bankjegycsere programnak köszönhetően a forgalomban lévő bankjegyek 83 százaléka lett lecserélve. A fennmaradó részt a még forgalomban lévő 10 ezer forintosok, a szintén már lecserélt, de még forgalomban lévő 1000 forintosok és a most cserére szánt 500 forintosok teszik ki. A március óta forgalomba került ezer forintosok 68 százalékát már lecserélték, idén novembertől a régi ezresekkel a kereskedelmi forgalomban már nem lehet fizetni.

 

(forrás: MTI, Magyar Közlöny)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai