Meglepő magyar bor értékelés

A magyar borszakma nagy bánata, hogy nemzetközi szinten nem sikerül a nagy áttörés, a külföldi szaksajtó és a véleményformáló borítészek csak ritkán veszik észre a magyarországi nedűket. Hiába a sok aranyérem a nagy borversenyekről, ezek sem hozzák meg a várt hatást, talán azért sem, mert a kifinomult értők számára az efféle megmérettetések nem igazán iránymutatóak - adta hírül az InfoRádió.

Most azonban talán megindult valami: két fontos borember, akik elnyerték korábban a sommelier világbajnoki címet, mintegy 60 magyar bor értékelését közölték honlapjukon. A német Markus del Monego és a svéd Andreas Larsson véleményére odafigyelnek a világban, fontos eredmény, hogy lapjukban (Tasted Journal) egyre több magyar bor szerepel, ráadásul magas pontszámokkal. A két szakember a 100 pontos rendszerben értékel, ha itt egy bor 86-87 pontot kap, az már komoly eredmény, a magasabb pontszám még értékesebb.

Az értékelt magyar borok pontszámai (nem teljes lista):

Balassa István: Tokaji Furmint Villő 2011, 90 pont
BB Chapel Hill pezsgő, 86,5 pont
Bock Cuvée 2009, 89,5 pont
Bock Libra 2009, 90 pont
Csányi Pincészet: Kővilla Válogatás Cuvée, 88,5 pont
Degenfeld Pincészet: Aszú 3 puttonyos 2008, 93,5 pont
Disznókő: Aszú 5 puttonyos 2007, 93,5 pont
Dúzsi Tamás: Óvörös 2009, 87 pont
Dúzsi Kékfrankos Rosé 2012, 86 pont
Dúzsi Pentaton 2009, 88 pont
Dúzsi Görögszó 2009, 88 pont
Gál Szőlőbirtok: Kunsági Kékfrankos Rosé 2012, 85 pont
Gál Szőlőbirtok: Balaton-felvidéki Chardonnay 2011, 86,5
Gere Attila: Kopar 2009, 89 pont
Gere Attila: Attila 2007, 92 pont
Gere Attila: Solus 2008, 90 pont
Gróf Buttler: Egri Kadarka Nagy-Eged 2011, 86,5 pont
Karádi-Berger: Furmint Narancsi 2009, 87,5
Malatinszky: Cabernet sauvignon 2006, 88,5 pont
Oremus: Aszú 5 puttonyos 2006, 97,5 pont
Patricius: Aszú 6 puttonyos 2006, 96 pont
Sebestyén Csaba: Grádus 2008, 87 pont
Sebestyén Csaba: Görögszói Merlot 2009, 89,5 pont
St. Andrea: Boldogságos 2011, 90 pont
St. Andrea: Örökké 2011, 88 pont
St. Andrea: Hangács Bikavér 2009, 89 pont
St. Andrea: Merengő Bikavér 2009, 88 pont
Szent István korona (Törley): Irsai Olivér 2012, 87 pont
Szent Tamás: Mád 2012, 88,5 pont
Szent Tamás: Tokaji Furmint száraz 2011, 90 pont
Takler Regnum 2007, 91 pont
Takler Szenta-völgyi Kékfrankos 2008, 89,5 pont
Törley: Etyek-Budai Chardonnay 2012, 86 pont
Vesztergombi Ferenc: Turul 2011, 87 pont
Vylyan Cabernet franc 2009, 90,5 pont
Vylyan Pinot noir 2009, 89,5 pont

Forrás: InfoRádió


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.