30 éve tevékenykedik: megtartotta éves közgyűlését a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ)

A közgyűlést Caesar Éva, a MISZ elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében emlékeztetett arra: hagyomány szerint idén lesz 30 éve annak, hogy a szövetség megkezdte tevékenységét, ám az alapító okirat és a bírósági bejegyzés 1990-ben keletkezett. Így az év során végzendő kutatómunka, fotók és anyagok gyűjtése után 2020-ban kerül sor a kerek évforduló megünneplésére.

A Hotel Bara rendezvénytermében tartott találkozón jelen volt Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője, a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal (FTK) koordinátora, aki elismeréssel szólt arról a tevékenységről, amelyet a MISZ fejt ki a budapesti turisztikai kerekasztal tagjaként. Köszönetet mondott azért, hogy a szövetség felkérte a MISZ Kárpát-medencei Kerekasztalának fővédnökévé. Mint mondta, ez a friss kezdeményezés kiemelten fontos, lehetőséget teremt arra, hogy a határainkon túl dolgozó kollégák is kapcsolódjanak az anyaországhoz, folyamatos legyen az együttműködés és az információcsere. Kiemelte azt is, hogy a BFTK támogatja a MISZ törekvéseit a szakma hátrányainak leküzdésében. E téren szükségesek a jogszabályi módosítások és egy turizmusra vonatkozó törvény megalkotása – ebben kiemelt szerepet kell kapnia az idegenvezetés keretfeltételeinek – mutatott rá.

Felszólalásában kiemelt helyet kapott a jogosulatlan idegenvezetés. Szankcionálni kell ezt a gyakorlatot, hiszen abban, hogy a minőségi vendég minőségi szolgáltatást kapjon, kulcsszerepe van a jól képzett hazai idegenvezetőknek. Az anomáliák orvoslásában kész ő maga is közreműködni – mondta. Rámutatott arra is: enyhíteni kell a belváros egyes zónáinak „idegenforgalmi túlterhelését”, és szükség van egyfajta turisztikai rendőrség felállítására – mindehhez elengedhetetlen a nemzetközi joggyakorlat tanulmányozása. Bán Teodóra ismertette azokat az Idegenvezetők Világnapjára (február 24.) tervezett programokat, amelyek a BKIK és a BFKT együttműködésében, az idegenvezetők bevonásával valósulnak meg, és említést tett arról is, hogy a BFTK az Utazás kiállításon a Budapest Európa sportfővárosa mottóval jelenik meg egy 400 nm-es standon.

Elnöki beszámolójában Caesar Éva elsőként arról az örvendetes tényről számolt be, hogy a szövetség tagjainak száma 2017 óta 140-ről 181-re növekedett. Mint elmondta, a MISZ részt vesz minden fontos, a szakma működését érintő fórum és szervezet, így a döntés-előkészítéssel foglalkozó budapesti turisztikai kerekasztal és a BKIK munkájában. Ennek kapcsán a szövetség tavaly kidolgozott egy javaslatcsomagot annak érdekében, hogy megszűnjenek a hazai idegenvezetők munkáját nehezítő, sőt ellehetetlenítő körülmények. A javaslatcsomag, miután azt a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal megvitatta, bekerült az FTK Stratégiai Nyilatkozatába, annak egyik pontjaként. 

Mint Caesar Éva rámutatott, az országimázst rombolja például az a körülmény, hogy sok esetben a külföldi csoportoknak az őket szállító autóbuszok vezetői vagy a csoportok vezetői nyújtanak idegenvezetést Magyarországon. Míg sok országban rendkívül szigorúan – akár 5-6 ezer euróra is – megbüntetik az engedély nélküli idegenvezetést, idehaza jelentősek a joghézagok, több problémára az új jogszabályok sem térnek ki. Úgy gondolja, a helyzet rendezéséhez elengedhetetlen az MTÜ támogatása, illetve egy új, átfogó törvény megalkotása a turizmusról. Több országban – a terület jelentőségét tükrözve – önálló minisztérium irányítja a turisztikai tevékenységet; véleménye szerint kívánatos lenne ezt a gyakorlatot nálunk is bevezetni.

Ami az idei terveket illeti, reményeik szerint folytatódik a kapcsolatépítés a határokon túli idegenvezetőkkel – a tavaly útjára indított együttműködésben immár tíz partnerszervezet vett részt Erdélyből, a Felvidékről, a Délvidékről és Ukrajnából. Mint mondta, szeretnék szorosabbra fűzni az együttműködést a visegrádi országok szakszövetségeivel is.

A közgyűlés elfogadta az elnöki beszámolót, majd Antalóczy Györgyné könyvvizsgálói beszámolóját. Ezután Németh Kinga vázolta a Budapest Szakosztály előző évi tevékenységét és idei terveit, Békési Tamás, az országos illetékességgel rendelkező Budapest Főváros Kormányhivatala osztályvezetője pedig az idegenvezetői tevékenység szabályozását – annak múltját és jelenét, illetve a megoldásra váró problémákat – ismertette.

A rendezvény alkalmából került sor Az Év Idegenvezetője díj átadására. Ezt az elismerést 2018-ben több mint ezer szavazattal Gulyás Miklós (Proko Travel) érdemelte ki, a 2. és a 3. helyezett Mayer Péter (Fehérvár Travel) és Gyémánt Balázs szabadúszó idegenvezető, az OTP Travel jelölte lett. Bemutatkoztak Az Év Idegenforgalmi Ígéretei is. Dobrocsányi Diána, Metykó Melinda és Pardi Dóra a Xantus János kéttannyelvű gimnázium turisztikai szakán végezett, jelenleg a II. Rákóczi Ferenc gimnázium esti tagozatán idegenvezető hallgatók. Az elnökség javaslatára mindhárman egyéves tagsági viszonyt kapnak a MISZ-ben.


Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?