Mesemúzeum nyílik kedden Budapesten

Mesemúzeum és Meseműhely nyílik kedden Budapesten, ez az első olyan intézmény, amelynek a mese áll a középpontjában.

Az I. kerületi Döbrentei utcában található, három egységből álló múzeumban egy állandó és egy időszaki kiállítás, valamint műhelyfoglalkozásoknak, színházi és bábelőadásoknak helyet adó fogadótér kapott helyet.

Az intézmény alapötlete Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőtől származik, a 250 éves, barokk épületet a Budavári Önkormányzat biztosította és újította fel 2010-ben mintegy 220 millió forintból, a 200 négyzetméteres múzeum kialakítása 40 millió forintba került, az önkormányzat a felújításra a Városrehabilitációs Alapból nyert támogatást. A szakmai hátteret a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nyújtja.

A nagyközönség az új intézményt keddtől látogathatja, az ünnepélyes megnyitót szeptember 30-án, vasárnap tartják.

A múzeumot bemutató pénteki sajtótájékoztatón Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta: az intézmény egyedülálló és hiánypótló, a kiállítás létrejöttét a tárca Alfa pályázata tette lehetővé.

Megjegyezte: két kisgyermek édesanyjaként tudja, mennyire fontos szerepet töltenek be a mesék, hiszen növelik a szókincset, fejlesztik a személyiséget, a gyerekek érzelmi világát.

"A meséknek fontos társadalompolitikai szerepük is van, hiszen a mesélő és a hallgatóság között mindig intenzív kapcsolat alakul ki, vagyis a mesék képesek generációkat összekötni" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy az irodalom, az olvasás megkedveltetéséhez a meséken keresztül vezet az út.

Hammerstein Judit köszönetet mondott a Budavári Önkormányzatnak, hogy felkarolta a mesemúzeum ötletét, valamint a PIM-nek is, hogy szaktudásának legjavát adta. Kitért arra is, hogy a kiállítás létrejöttét az Emmi Alfa pályázata tette lehetővé, amely arra szolgál, hogy az önkormányzati múzeumok kiállításaikat fejleszthessék. A pályázaton 23 millió forintot nyert el a mesemúzeumra az önkormányzat, de további 3,5 millió forintnyi önrészt is hozzátett.

"Jó hír, hogy a 2013-as költségvetésben mintegy 300 millió forint fog rendelkezésre állni az Alfa pályázatra, ez a 2012-es támogatási keretnek majdnem a duplája" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója elmondta, hogy a mesemúzeum működtetése az ő feladatuk lesz, ehhez számítanak szponzorok és az önkormányzat támogatására is.

Helmich Katalin múzeumpedagógus, a koncepció kitalálója elmondta, hogy keddenként, szerdánkét és péntekenként bejelentett iskolai és óvodai csoportokat várnak, a csütörtök, a szombat és a vasárnap pedig a családoké. Szerveznek író-olvasó találkozókat, színházi előadásokat, drámafoglalkozásokat, de lehetőség nyílik - például születésnapok alkalmával - a múzeumi tér kibérlésére is.

Az alapkoncepció az volt, hogy a ház minden szegletét töltse be a mese. Ez már a ház kapujában elkezdődik, ahol a több mint 200 éves épület történetével ismerkedhetnek meg a látogatók - fogalmazott Helmich Katalin, hozzátéve, hogy az udvaron a kút az "élet vizét" szimbolizálja, amellyel a gyerekek meglocsolhatják az "égig érő fát". A műhelyben létrehoztak egy olvasó-, egy hallgató és filmkészítő kuckót, ezenkívül egy színpadot is. A mesemúzeum könyvállományát a Pagony és a Móra Könyvkiadó adta össze.

Az állandó kiállítás a Magyar tündérmese világa címet viseli, amelynek keretében a látogatók bejárhatják a mese útját, találkozhatnak a tündérmesék állandó szereplőivel, átvághatnak a sűrű, sötét erdőn, a próbák után pedig egy trónszék várja őket - ismertette a tárlatot a múzeumpedagógus. Az időszaki kiállításon a magyar mesegyűjtés első száz évét ismerhetik meg az érdeklődők.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a tervek szerint más intézményekkel közösen évente néhány nagyobb rendezvényt is fognak tartani, például mesefesztivált, könyv- és játékvásárt, vers- és mesemondó találkozót.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal, amiről ritkán esik szó

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal, amiről ritkán esik szó 

Bár egész Európában piacvezető a szállodai és kiskereskedői textilpiacon - így Magyarországon is a német alapítású JAB Anstoetz KG, mégis, van néhány olyan téma, amelyről ritkán esik szó a cég kapcsán.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?