hirdetés
hirdetés

20 millió forintja van és ingatlanba fektetne?

Míg a főváros egyes kerületeiben már csak egy kisebb méretű garzon vásárolható 20 millió forintból, a külsőbb kerületekben elérhető akár egy 65 négyzetméteres ingatlan is ebből az összegből – derül ki a Duna House ingatlanpiaci elemzéséből. A vidéki településeken ennél többször nagyobb lakást vagy házat is lehet venni a megadott keretösszegből.

hirdetés

A Duna House az elmúlt fél év valós ingatlantranzakciós adataira alapozva kiszámította, hogy az egyes településeken 20 millió forintból, megközelítőleg mekkora méretű ingatlan vásárolható. A módszertan egyszerű: megnéztük az elmúlt fél évben hogy alakult egyes településeken a lakások és a házak átlagos négyzetméterára, és ez alapján kiszámítottuk, hogy a fent említett összegből mekkora alapterületű ingatlan lenne elérhető. Budapest értékei kiemelkedőek, a rendelkezésre álló összegből csupán 39 négyzetméteres lakás, vagy 58 négyzetméteres ház vásárolható a fővárosi átlagérték alapján. Az egyes kerületek közötti különbségek miatt azonban nem mindegy hol vásárolunk. Az V. kerületben például csak egy 23 négyzetméteres lakásra elegendő a 20 millió forint, míg a XX. kerületben akár 80 négyzetméteres ház is elérhető.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Lakások

A nagyobb megyeszékhelyek közül Miskolcon vásárolható az adott összegből a legnagyobb lakás, amely akár 132 négyzetméteres is lehet. A vizsgálatba bevont települések közül további négy helyen érhető el 100 négyzetméter-, míg további öt településen 80 négyzetméter feletti ingatlan. A vizsgálat városok közül Budapest után Székesfehérváron kapjuk a legkisebb lakást a 20 millió forintból: itt átlagosan 68 négyzetméteres ingatlanra elég ez az összeg, amely több mint másfélszerese a fővárosi értéknek. Székesfehérvárral közel azonos árak jellemzik a kecskeméti, a veszprémi és a debreceni használtlakás piacot is.

A 20 millió forintból vásárolható lakások mérete

Házak

Házak esetében kisebb a különbség Budapest és a drágább vidéki városok között. Velencén 10-, Siófokon pedig 17 négyzetméterrel nagyobb ház érhető el, mint a fővárosban. A skála másik végén lévő településeken azonban kastély méretű ingatlanok is kifutják 20 millió forintból. Dombóváron akár a 200-, további hét településen pedig a 100 négyzetmétert is meghaladhatja a vásárolt ingatlan nagysága.

A 20 millió forintból várásolható házak mérete

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai