Buszparkolás, futás, kerékpározás

Ismét teltházas MUISZ-vacsorára gyűlt össze az utazási irodai szakma május 29-én az érdekes elnevezésű Neked Csak Dezső-ben, ebben a 32 sörcsapos pultos sörszalonban, ahol a hagyományos cseh lágersörök mellett a magyar és külföldi craft beer-szcéna legkiemelkedőbb főzdéinek söreivel is kínálják a vendégeket.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, dr. Erdei Bálint a legutóbbi MUISZ-vacsora óta történtekről számolt be. Többek között arról, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) napirendjén van az utazási irodákra vonatkozó ellenőrzési rendszer átnézése. Ők élve az egyeztetések nyújtotta lehetőségekkel, hogy a terveikről és a gondjaikról beszéljenek, folyamatosan bombázzák ötleteikkel az MTÜ-t, többek között az áfa-kérdésben, vagy abban, hogy meg kell oldani, hogy a statisztikák segítségével bővebb információt kapjanak például arról, hogy honnan, kik, milyen motiváció alapján érkeznek hozzánk.

Az ellenőrzés kapcsán említette, hogy a hatóságnak a mostaninál nagyobb humán erőforrásra van szüksége; „pénzt, paripát és fegyvert” kell adni számukra, és meg kell állapítani az utazási irodákat ellenőrző hatóság jogköreinek határait. Azaz a jogosulatlan szervezőket ugyanannyit ellenőrizzék, mint teljesen legálisan működőket.

Ígéretes egyeztetést folytatnak a turistabusz-közlekedésről. A jövő héten szakértőkkel egy buszos körutat terveznek, megnézik hol és hogyan lehet parkolni Budapesten. A belátható jövőben lesz átmeneti megoldás arra, hogy a Hősök terén több busz állhasson meg rövid időre.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos: "Az aktív kikapcsolódás fejlesztései" címmel adott tájékoztatást. Elmondta, hogy 2010 óta 27 erdei szállást építettek, és 79-et újítottak fel, 39 kilátó született, és 31-et újítottak fel, 25 új és 18 felújított látogatóközpont várja a kirándulókat. Az erdei iskolák terén is van újítás, 13-al többel gyarapodtunk, 176 erdei pihenőhely született és a Kék túra vonalán 9 új kilátóval lettünk gazdagabbak. Megállapította, hogy a kerékpáros turizmus átalakult, kiszélesedett a célcsoport, a gyerekek és a versenyzők közt egyre több a nyugdíjas. Foglalkoznak az iskolások kerékpáros közlekedési képzésével. Átlag felett költöttünk a kerékpáros utak létrehozására és a fejlesztésre – mondta.

Új, egységes táblarendszer kidolgozásán dolgoznak, és égető szükség van egy statisztikai rendszerre, mert az nem elfogadható, hogy onnan tudják hányan kerékpároznak arra, hogy Kiskörén a gátőrök strigulázzák az átmenőket.

Beszélt még a hazai vadvízi kajakozás lehetőségeiről, amelyre most készülnek a tervek, és szó esett a vízi megállóhelyek fejlesztésén és a nyaralóhajózás bevezetésén. A kormánybiztos szólt még a sípályák fejlesztéséről, valamint a kisvasutak megújításáról is.

Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője, versenyigazgató: "Futóturizmus Budapesten” címmel tartotta meg tájékoztatóját, amelyben kiemelte, hogy nemcsak egészséges életre nevelő, szemléletformáló hatásuk van a futóversenyeknek, hanem jelentős gazdasági hasznot és jó külföldi médiavisszhangot is jelentenek. 2010 óta majdnem háromszorosára nőtt a külföldi futók létszáma, a legtöbben. Franciaországból, Olaszországból, Nagy-Britanniából érkeznek, de az utóbbi években a szlovák és a lengyel futók száma is megugrott, akiknek fontos, hogy Magyarországon megfelelő ár-érték arányt találnak.

Évek óta folyamatosan nő a BSI futóversenyeire érkező külföldiek száma, 2016-ban 68 ezer vendégéjszakát jelentett ez a magyar turizmusnak. A futóversenyek belföldi és külföldi turisztikai potenciáljuk révén a főváros egyik kiemelt eseménysorozatává váltak az elmúlt három évtizedben. A BSI az utóbbi években a kelet- és dél-európai régiós kommunikációra potenciális új piacként tekint, és nagy hangsúlyt fektet, ennek eredménye, hogy egyre többen jelentek meg horvát, szerb, macedón és bosnyák futók is. Egy kis statisztika: a külföldről érkező futók száma 2000-ben 1100 volt, 2017-ben pedig 10 ezer 200.

Az utóbbi három futóverseny: a Telekom Vivicittá Városvédő Futás, a Vizz Air Budapest Félmaraton, és a SPAR Budapest Maraton a hazai GDP-hez 3,2 milliárd forinttal járult hozzá – állapította meg Kocsis Árpád.


LOT: gépbeszerzések - a Boeingtől nem kértek ajánlatot

LOT: gépbeszerzések - a Boeingtől nem kértek ajánlatot 

A társaság akár 110 gépet is vásárolhat 2028-ig.
Nyáron ismét vonatozhat a horvát tengerpart felé

Nyáron ismét vonatozhat a horvát tengerpart felé 

Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről.
Közvetlen buszjárat Zürich-be

Közvetlen buszjárat Zürich-be 

Napi közvetlen járatot indít a FlixBus márciustól Svájc legnagyobb városába.
Mongóliába utazna? Nem lesz akadálya

Mongóliába utazna? Nem lesz akadálya 

Aláírták a Mongólia és Magyarország közötti légiközlekedési kapcsolatokról szóló megállapodást.
Változás a vasúti közlekedésben - több járatot is érint

Változás a vasúti közlekedésben - több járatot is érint 

A MÁV korlátozza a vasúti forgalmat a Déli pályaudvar és Kelenföld között.
Érdemes az ünnep előtt megvenni a jegyeket, változik a menetrend

Érdemes az ünnep előtt megvenni a jegyeket, változik a menetrend 

A MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat.
Járattörlések csütörtökön az Austrian Airlines-nál

Járattörlések csütörtökön az Austrian Airlines-nál 

A pilóták és légiutas-kísérők gyűlése miatt az Austrian Airlines járatainak közel egyharmada nem közlekedik csütörtökön.
Két napos sztrájk Németországban

Két napos sztrájk Németországban 

Kedden és szerdán a Lufthansa légiutas-kísérői tiltakoznak. Budapesti járatindulásokat is érint a munkabeszüntetés.
Rádupláz a RegioJet Budapest és Bécs között

Rádupláz a RegioJet Budapest és Bécs között 

Április 4-étől a két főváros közötti RegioJet-vonatok száma napi nyolcra emelkedik.
Így számítják ki egy repülőút karbonlábnyomát

Így számítják ki egy repülőút karbonlábnyomát 

Repülőjegy-vásárláskor egyre gyakrabban jön velünk szembe az az adat, hogy mennyi karbonlábnyomot hagyunk magunk után az adott utazással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.