Nem Budapest és Gödöllő nyert

Wroclaw rendezheti a 2017-es Világjátékokat. A bő öt év múlva sorra kerülő eseményért versenyben volt Budapest és Gödöllő közösen, illetve Fokváros is.

A kandidálók szerdai prezentációi után csütörtökön délben a lausanne-i Olimpiai Múzeumban Ron Fröhlich, a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) elnöke jelentette be a lengyel város sikerét a magyar, illetve a dél-afrikai pályázattal szemben - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) sajtószolgálata.

"Pályázatunk segítségével sikerült bemutatnunk, hogy Budapest és Gödöllő méltó helyszíne lenne a Világjátékoknak, hiszen hazánk sportnemzet, és a létesítmények, infrastrukturális feltételek is megfelelőek. Emellett minden jelentős hazai szereplő beállt a főpolgármester mellé az ügy érdekében - nyilatkozta Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök, aki az eredményhirdetésnél és a magyar pályamunka bemutatásánál is jelen volt Lausanne-ban. - A bejelentés során hivatalos indoklást nem kaptunk, az ezt követő informális beszélgetésekben azonban világossá vált számunkra, hogy a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos külföldi hisztériakeltés nem tett jót a pályázatnak, és az IWGA számára vélhetően az sem volt elfogadható, hogy 2017-ben a Magyar Olimpiai Bizottság európai ifjúsági olimpiai fesztivált szeretne rendezni, hiába hangsúlyoztuk a döntéshozóknak, hogy a MOB támogatja a Világjátékokra benyújtott pályázatot."

A magyar küldöttségben Szeneczey mellett Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, Gémesi György, az NSSZ elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, egyben Gödöllő polgármestere, és Szántó Éva, az NSSZ főtitkára volt jelen az eseményen.

Gémesi Szeneczeyhez hasonlóan nyilatkozott a verseny elvesztésének okairól: "A szerdai prezentáció jól sikerült, de az ott feltett kérdések már utaltak arra, hogy melyek lehetnek a negatív döntés okai. A magyarországi gazdasági és politikai helyzetről szóló hírek aggodalmat kelthettek a döntéshozókban, és ugyan a kormány garanciát vállalt a rendezésért, folyamatos kérdés volt, hogy hazánk valóban képes-e finanszírozni a Világjátékokat. A másik ok a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2017-es európai ifjúsági olimpiai fesztiválra benyújtott pályázata lehetett, mivel Ron Fröhlich korábban hangsúlyozta: feltétele a rendezésnek, hogy az esemény előtt és után két-három hónappal ne legyen másik jelentős világverseny Magyarországon. Ezért nem pályázott hazánk az atlétika-vb és a vizes-vb 2017-es megrendezésére. Két évet dolgoztunk ezért az ügyért, nagyon tanulságos időszak volt."

Lengyelország első alkalommal lehet rendező.

A Világjátékokon azon sportágak, illetve versenyszámok képviselői indulnak, amelyek nem szerepelnek az olimpia programján.

Legutóbb 2009-ben Tajvanon rendezték meg az olimpián kívüli sportágak világversenyét, 2013-ban pedig a kolumbiai Cali lesz a házigazda.

A Világjátékok eddigi, illetve kijelölt helyszínei:
1981 - Santa Clara (Egyesült Államok)
1985 - London (Nagy-Britannia)
1989 - Karlsruhe (Németország)
1993 - Hága (Hollandia)
1997 - Lahti (Finnország)
2001 - Akita (Japán)
2005 - Duisburg (Németország)
2009 - Kaohsziung (Tajvan)
2013 - Cali (Kolumbia)
2017 - Wroclaw (Lengyelország)

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.