Nincs több haladék a Citadella jogtalan használóinak

Az állam hétfő reggel visszavette jogos tulajdonát, az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított Citadellát. Az ingatlan vagyonkezelője, az MNV Zrt. a rendőrség segítségét kérte, mert korábban több alkalommal sem sikerült megegyeznie a jogtalan használókkal a terület visszaadásáról. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MNV Zrt. azért ragaszkodik a visszavételhez, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a Világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek. A jogszabály előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A hatósági helyszíni szemlék azonban megállapították, hogy az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre. A Citadellán lévő reklámok és feliratok többsége elhelyezésével és látványával megbontja a világörökségi helyszín egységes megjelenését és esetenként károsítja a várfalakat is.

Felszólítás az átadásra

Az MNV Zrt. 2014 márciusában felszólította a Citadella bérlőit, hogy április 30-ig kiürítve adják át a területet. Arról is tájékoztatta őket, hogy ha az átadási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, akkor az MNV Zrt. végrehajtást kezdeményez ellenük. Jelentősen lelassította a terület átvételét az a tény, hogy a kerület jegyzője 2013. november 5-én ideiglenes használati engedélyt adott a Citadella bérlőinek. Amint ez az MNV Zrt. tudomására jutott, azonnal eljárást indított a XI. kerület Újbuda Önkormányzata vagyonkezelői szerződésének megszüntetésére. Az Önkormányzat vagyonkezelői joga 2014. január 17-én megszűnt.

A Világörökséghez tartozó Citadella kálváriájának végére pont kerül a mostani akcióval. Az MNV Zrt. végrehajtás keretében, a rendőrség segítségével visszavette a területet a jogtalan használóktól. Ezáltal ismét lehetőség nyílik arra, hogy olyan vagyonkezelési szerződéssel kerüljön a Citadella használatba, amely hírnevéhez méltó. A Citadella használata, bemutatása és fejlesztése a Világörökségről szóló törvény szerint csak egységes kezelési elvek alapján, átláthatóan, a világörökségi címhez méltó módon történhet. A terület konkrét vagyonkezelő felé történő átadása egyeztetés alatt van, az ezzel kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak.

A Citadella-ügyről az Origo is részletesen beszámolt korábban, amit ide kattintva olvashat el.

Citadella - Gastro-Top Kft.: az eljárás törvénytelen

Törvénytelennek nevezte a Citadellánál folyó eljárást a létesítmény éttermét üzemeltető cég ügyvezetője hétfőn. A Citadellát reggel rendőrök zárták le, az oda érkezőkkel azt közölték, hogy végrehajtási eljárás van folyamatban, a területre nem lehet bemenni.

A helyszínen Magyar Istvánné, a Citadellán működő éttermet üzemeltető Gastro-Top Kft. ügyvezetője újságírók előtt törvénytelennek nevezte az eljárást.

Elmondta: 2013 októberében határozat született, amely a 2014 decemberében hatályba lépő világörökségi törvényre hivatkozva rendelkezik arról, hogy a Citadella használóinak el kell hagyniuk a területet, mert azt birtokba kívánja venni a MNV Zrt.

Magyar Istvánné szerint ez 2013. november 11-én maradéktalanul teljesült, a használók birtokba adták az MNV Zrt.-nek a Citadellát, az MNV pedig vagyonkezelésbe a XI. kerületi önkormányzatnak adta azt tovább. Az önkormányzat ezt követően hasznosítási szerződést kötött a területre.

Az ügyvezető szerint ennek ellenére folyik a mostani eljárás, és úgy vélte, a 2013. november 11-én történt végrehajtást akarják újrafoganatosítani, amire nincs magyarázat. Magyar Istvánné közölte: bírósághoz fordulnak.

Az ügyvezető az újságíróknak átadott egy levelet, amelyet Márton Péter, az MNV vezérigazgatója írt Hammerstein Juditnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkárának. Ebben Márton Péter azt írta: "2013. november 11-én a határozatban felsorolt valamennyi, a birtokba adásra kötelezett mind a hat használó birtokba adta az ingatlant az MNV Zrt.-nek". Tudatta azt is, hogy "az ingatlan új vagyonkezelője - Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata - használóktól történő birtokbavétellel egy időben az ingatlant birtokba át is vette".


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.