Összehangolt járőrözéssel védik a budapesti turistákat

A Budapesti Rendőr-főkapitányság – a Fővárosi Önkormányzat támogatásával – kiemelt feladatának tekinti a Magyarországra érkező turisták személy- és vagyonbiztonságának megteremtését, a turisztikai szezont speciálisan jellemző jogsértések megelőzését, megakadályozását és ezek gyors felderítését. 

Idén is nagy figyelmet fordítanak a kifejezetten ebben az időszakban jelentkező bűncselekmények – pl. tiltott szerencsejáték szervezés, nagy értékű gépjárművekre elkövetett trükkös lopások, a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken tiltott kéjelgés, zseblopás – visszaszorítására, felderítésére, írják lapunknak eljuttatott közleményükben. 

A főváros turisztikailag frekventált területein (Budai vár és a Citadella, valamint ezek környéke, a történelmi Belváros területe, a Margitsziget, a Hősök tere, a Városliget, a metróvonalak mélyállomásain, valamint aluljárókban) a rendőri szervek fokozott és összehangolt bűnügyi, közrendvédelmi, idegenrendészeti ellenőrzésekkel és visszatérő járőrözéssel biztosítják a közrend fenntartását, a személy- és vagyonbiztonságot. A rendőrök napközben a Hősök terén álló információs centrumban többnyelvű tájékoztatóanyagokkal segítik a látogatókat.

Idén is a Készenléti Rendőrséggel közös járőrszolgálatokkal erősíti a fővárosi rendőrség többek között a Budapest I., Batthyány teret, a II., Széna teret, az V. Ferenciek terét vagy a X., Örs vezér teret. A mozgóőri szolgálat felállításának köszönhetően folyamatosan biztosítható a visszatérő rendőri jelenlét a kiemelt területeken. Ezenkívül a turisták által leginkább látogatott városrészeken a Készenléti Rendőrök lovas rendőrei dolgoznak a zöldövezetekben (pl. Városliget, Népliget, Városmajor), valamint a Budai Várban kerékpáros rendőreik is szolgálatba állnak. 

A Fővárosi Önkormányzat tavaly támogatást nyújtott a Készenléti Rendőrségnek, amely 2012-ben létrehozta a kerékpáros járőrszolgálatot, amely Budapest frekventált, turisták által leglátogatottabb helyein kezdte meg működését. Idén a korábbinál nagyobb támogatási összegnek köszönhetően emelhető a járőrök létszáma, és kiterjesztik a kerékpáros szolgálatot a turisztikai elő- és utószezonra is, a járőrök a Hősök terén, a Várban és a Citadellán is szolgálatot teljesítenek. 

A BRFK továbbra is szoros együttműködésben áll a polgárőr egyesületekkel. A nyári szezonban is összehangolják a napi szolgálatellátást az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében. A turisztikailag frekventált területeken a járőrözéshez a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (korábbi nevén a közterület-felügyelet) és a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szövetség munkatársai is csatlakoznak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság „szállodai kapcsolattartó rendszert” működtet, amelynek lényege, hogy minden rendőrkapitányságon kijelölt munkatárs kapcsolatot tart a kerületében működő hotelek, panziók biztonsági szolgálatával, recepcióvezetőivel. Ennek köszönhetően a szállodaegységek közvetlenül hívhatják a BRFK-t, így a rendőrség gyorsabban tud reagálni a turistákat ért esetleges atrocitásokra, jogsértésekre. 

A zökkenőmentes ügyintézésre tekintettel a turisztikai idény alatt a frekventált kerületek rendőrkapitányságain működő panaszfelvételi helyeken idegen nyelvet beszélő rendőrök teljesítenek szolgálatot, valamint áldozatvédelmi referensek segítik szükség esetén a sértetté vált külföldieket. 

A fővárosi közlekedésrendészeti szakemberek az autópályák, autóutak ki- és bevezető szakaszait visszatérően ellenőrizni fogják, illetve a trükkös lopások megelőzését motoros- és gépkocsizó járőrszolgálatokkal biztosítják. Péntekenként és vasárnaponként a nagyobb torlódások elkerülése érdekében a járőrök az autópályák ki- és bevezető szakaszainak forgalmát segítik majd munkájukkal. 

A turisták számára a BRFK által összeállított, felvilágosítást nyújtó magyar- és idegen nyelvű promóciós kiadványok készültek. A kiadvány alapkoncepciója az, hogy a Budapestre látogatók rövid ismertető segítségével tájékozottabbak lehessenek fővárosunkban. Megismerhetik a tömegközlekedés, a pénzváltás, az éttermi fogyasztások alkalmával felmerülő bűnügyi veszélyeket, továbbá egy külön részben pontos tájékoztatást kaphatnak a Magyarországon használatos rendőrségi egyenruháról, illetve áldozatvédelmi lehetőségekről. A szóróanyagok Budapest idegenforgalmilag frekventált kerületeiben a rendőrkapitányságokat felkereső turisták rendelkezésére állnak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.