Sorry Frankreich, ez van!

20 év után ismét a szász főváros, Drezda ad otthont a Germany Travel Martnak (GTM). A DZT, Német Turisztikai Hivatal, évente visszatérő legnagyobb eseménye, a beutaztató workshop GTM 44. alkalommal került megrendezésre. Nyolcadik éve folyamatosan növekszik a német turizmus. Az ország az európai listák élén áll. Sőt, a beutazások számát tekintve továbbra is megelőzi a szomszédos Franciaországot. „Sorry Frankreich, ez van” — így Petra Hedorfer, a DZT vezérigazgatója, de bocsánatkérőn, mosolyogva egyből a sajtótájékoztató plénumának francia szekciójára nézett.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rövidre zárhatnánk az egész történetet azzal, hogy csuda jól megy Németországnak: turisztikai hivataluk élén dolgoznak a szakmai érdemeik alapján megbízott vezetők, teszik a dolgukat, pénzt és időt nem sajnálva tartják az egész világgal a kapcsolatot kiterjedt külképviselői hálózatukon keresztül. Az eredményeken, mint mindig, ez most is meglátszik. Kevés az az ország, ahonnan csökkenés mutatható ki. Ha stagnálás látszik, mint egyebek mellett Hollandia esetében, akkor inkább egy érett piacról beszélünk. A 11,2 millió holland vendégéj 0,5%-ot esett tavaly a bázisév 2016-hoz képest. Összességében mintegy 84 millió vendégéjszakát hoztak a külföldiek Németországnak tavaly, 3,6%-kal meghaladva a bázis év értékét. Petra Hedorfer szerint mindebből 1-2 millió vendégéj írható a sharing economy jelenség számlájára.

20,9 millió éjt hoztak a tengerentúli piacok. A sort nem meglepő módon az USA vezeti. Tavalyi teljesítményét 8.8 százalékos növekedés mellett 505 ezerrel tornázta fel. Ennél kicsit alacsonyabb arányban — 8,3% — slankították vendégéjszakáik számát az Öböl országai; 169 ezerrel kevesebbet háltak itt. Izrael is éppen a karcsúsodó küldő piacok egyike: -6,1%, - 61 ezer vendégéj.

Európa 61,3 millió éjszakával továbbra is őrzi küldő piaci elsőbbségét. Legnagyobbat Oroszország és Ausztria ugrotta 2016-hoz képest. De a kettő között második helyen a bort velünk együtt ivó lengyel barátaink szerepelnek 10,4%-os növekedéssel, 274 ezerrel több vendégéjszakát hozva német szomszéduknak. Ránk sem panaszkodhatnak a frankfurti központban: 8,5% növekedés, plusz 60 266 vendégéj. Bámulatos! — jegyeztük meg Petra Hedorfernek, aki a növekedést a légi összeköttetés bővülésével, az OTA-k piaci térnyerésével és a bloggerek, véleményvezérek és természetesen a budapesti DZT-képviselet áldozatos munkájának hatásával indokolta.

Szamárság lenne magunkat a lélekszámban jóval nagyobb Lengyelországgal összehasonlítani. Az azonban már elgondolkodtató, hogy a Németországban megnyíló európai turista bukszákból kiömlő költés 15%-át a lengyelek hagyták a kasszákban; 5,4 milliárd eurót. Negyvenkettő százalékkal voltak bőkezűbbek, mint tavaly. A miértre válaszolva Petra Hedorfer elmondta, hogy a közel 50 milliós országból már csak a lélekszám alapján is sokan jönnek, sokat költenek. Különösen a határmenti régiókban jelentős a forgalom. A derék svejciek „csak” 4 milliárdot csepegtettek északi szomszéduk zsebébe. „Németországról az ipar, az üzleti élet jut még ma is sokaknak eszébe. De nana, nem addig van az!” — emelte fel ujját a vezérigazgató. Az európai beutak 23%-a üzleti motivációjú, míg 21% baráti és családi látogatás, 56% szabadidős, nyaraló. Zömük több mint 4 éjszakát tölt az országban. Tengerentúlról 28% az üzleti utak aránya, érthetően alacsony, 9% az Európában maradt retyerutya meglátogatása és 63% a szabadidős turizmus.

Mi lesz idén? — kérdezte a sajtótájékoztató több száz fős publikumára nézve Petra Hedorfer. Válaszában utalt a UNWTO további növekedést látó előrejelzésére. Saját országában a vendégéjszakák 3-4% bővülését várja. Amihez vitán felül hozzájárul az idei gasztronómia éve. (Az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkról a Turizmus & Vendég következő számában számolunk be. Aki előfizetőnk, elolvashatja.)

„A közelben mindig van egy bauhaus-épület” — hívta fel a sajtótájékoztató közönségének figyelmét a Bauhaus 100 éves évfordulóját népszerűsítő DZT-kisfilm. Nem idén kezdték el ezt a tematikus évet sem előkészíteni a németek. A turizmusmarketing fejeiben vélhetően már a 2009-es 90. évfordulón is létezett a terv. Akkor nem épült éves tematika az évfordulóra, de egyebek mellett a GTM túráinak egyik kiemelt szereplője volt a — mint azt a film narrátora is kijelenti — a világ valaha látott legnagyobb hatású stílusa. A profin összerakott film egy centivel sem hosszabb annál, ami fel tudja piszkálni az ember fantáziáját annyira, hogy el akarjon oda menni és megcsodálni.

Ha már kisfilm, nem kívánunk a német vasút, Deutsche Bahn-nak ingyen reklámot csinálni, de pedagógiai jelleggel valahol mégis ezt tesszük. A vasút hatékonyságát a Forma 1 sztár, Nico Rosberg asszisztálásával mutatják be másfél percben. A srác kocsival, repülővel, vasúttal teszi meg a Müchen-Berlin távot. Akinek inge, és ötletet tud belőle meríteni, nézze meg!

A 84 millió külföldi vendégéj és az ezzel járó nagy számú érkezés hallatán az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés: nem fenyegeti Németországot a túlturistásodás veszélye? Petra Hedorfer egyértelmű nemmel és a desztináció egész éves voltával nyugtat: „Rendelkezünk a megfelelő kapacitásokkal, és Németország nem egy napos tengerpart, ahol pár hónapig tart a szezon.”


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.