hirdetés
hirdetés

Szépkorúak Turisztikai Centruma jött létre Miskolcon

2011 novemberében a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány (3. KEMA) és az EuroMiskolc Travel az időskorúak szervezett utaztatása érdekében hozta létre a Szépkorúak Turisztikai Centrumát Miskolcon.

hirdetés

"Az elmúlt években a 60-74 évesek szabadidő-felhasználása átrendeződött: szabadidejük jelentős részét, 60%-át - ez napi 5 óra – TV nézéssel töltik el. Szabadidejük 14%-át töltik társaságban, kevés időt olvasással, testedzéssel, kirándulással, túrákkal, utazással. A „Szépkorúak Turisztikai Centruma” ezeken az arányokon kíván változtatni, alakítani a szellemi, fizikai, mentális frissesség megőrzése terén, osztotta meg az információt a Turizmus Online-nal Dr. Dobos László, a 3. KEMA Kuratórium elnöke. 

Az idős emberek elszigeteltségének csökkentését, a korai demenciák elkerülését, a nemzedékek egymásra találását, a közös élmények megélését is elő kívánja segíteni a központ. Az EuroMiskolc Travel Utazási Iroda által működtetett, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvánnyal közösen létrehozott „Szépkorúak Turisztikai Centrumát” megalapozó „Együttműködési Megállapodás” részleteiben is meghatározza a SzTC célját, közös feladatait. Az időskorúak klubjaitól, nyugdíjas klubokból beérkezett turisztikai felmérő lapok igényei és lehetőségei alapján az SzTC összeállította középtávú és a 2013. évre szóló tervét.

"Nem titkolt célunk, hogy a miskolci, megyei, régiónkban lakó időskorú embertársainkkal szeretnénk megismertetni szép hazánkat és a határainkon túli országokat. Ugyanakkor az ország más tájairól és az országhatárokon kívül élő idős társainkat, családjainkat szeretnénk Miskolcra, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe és régiónkba csalogatni gazdag turisztikai attrakciókkal" - mondta Szilágyi Mónika, az EuroMiskolc Travel ügyvezetője.  

A Szépkorúak Turisztikai Centruma figyelmet fordít az időskorú önkéntesek felkészítésére is. Nekik gyakorlati feladatokat biztosítanak a Centrum munkájában, amelyre a jelentkezés önkéntes. Az önkéntes munka kiterjed az időskorúak turisztikai-utazási lehetőségeinek szervezési, előkészítő és javaslattevő feladataira, az ötletek, javaslatok begyűjtésére. A segítők a minőségi időskori utaztatás érdekében rendszeres elégedettségi méréseket is végeznek, melyek eredményeit az Utazási Iroda Vezetésével egyeztetik. Az élmények továbbadására alkalmi klubokat is szerveznek, az élménybeszámolók fotókkal együtt pedig a Centrum honlapjára is felkerülnek. Tervben van az is, hogy hazai és nemzetközi hálózatot is létrehoznak a szépkorúak utaztatására.

Jelenleg a honlap kialakítása folyik, a javaslatokat, véleményeket a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  e-mail címen várják. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai