Szocsi már az olimpia lázában ég

50 milliárd dollár költenek fejlesztésekre a Fekete-tenger partján fekvő orosz üdülőhelyen, Szocsiban, ahol 2014. február 7. és 23. között rendezik meg a XXII. Téli Olimpiai és Paralimpiai Játékokat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szocsi 2007-ben Salzburgot és a dél-koreai Pjancsangot megelőzve nyerte el az olimpia rendezési jogát. A Szovjetunió idején egyetlen egyszer, 1980-ban volt Moszkvában Nyári Olimpia.

Szocsi számára komoly kihívást jelent a téli olimpia megrendezése: a sportlétesítményeken túl a közlekedési és turisztikai infrastruktúrát is fejleszteni kellett. Dimitrij Kozaknak, a játékokért felelős miniszter helyettesnek a repülőtér valamint a 47 helyszín elérhetőségét kellett utakkal, gyorsvasúttal javítani. A városközpont és a repülőtér közötti német kooperációban épített gyorsvasút már üzemel, a városban és közvetlen környékén 27.000 új hotelszoba is épült. A repülőtéri munkák ellenben komoly késsel indultak, ezt állapította meg az év elején Putyin elnök is, amikor utasított a repülőtér beruházás késedelmének behozására.

Mint az olimpiák történetében mindig - most is az éppen soron lévő lesz a „legdrágább” rendezvény. A tervezett fejlesztések összértékét eredetileg 30 milliárd dollárra becsülték, de az összeg végül az 50 milliárdot is meg fogja haladni.

A relatíve kis forgalomra tervezett repülőtérnek az 1990 előtti időkben a legfontosabb feladata az volt, hogy a mindenkori állami és pártvezetés helyi dácsáinak gyors megközelítését biztosítsa. A létesítmény üzemeltetését – három másik, Krasznodar kerületi légi kikötővel együtt - 2002-ben a svájci Basel Aero vette át. Az orosz származású svájci vezérigazgató, Szergej Licsarjev indította el a fejlesztéseket, amelyek végén az Adler-Szocsi repülőtér alkalmas lesz a régió egyre bővülő légi szállítási feladatainak ellátására.

Az évi 2 milliós utaskapacitást jövőre hárommillióra emelik, új VIP terminál készült, az utashidak és a repülőgép állóhelyek számát a duplájára növelik, az év végéig. Távlati terveik között szerepel a repülőtér évi utaskapacitásának növelése 6,7 millióra. Átadás előtt áll már három repülőtéri szálloda, a játékok után pedig a repülőtér szomszédságában egy Forma-1-es pályát is építenek.

A szállodai fejlesztésekkel kapcsolatban a Horwath HTL Russia and Hungary tanácsadócég ügyvezetője, Michael O’Hare kiemelte, hogy a mostani infrastrukturális beruházások sora hosszú távon katalizálni fogják a régió turizmusát. (Lásd az alábbi videót.)

Marius Gomola, a Horwath HTL magyarországi ügyvezető igazgatója szerint a sokféle, különleges beruházás hatására valódi nemzetközi turisztikai célponttá válik Szocsi és környéke.

A már átépített, 57.000 négyzetméteres új utasterminál kapacitása 1.600 fő/nap, ha néhány hét múlva teljesen elkészül, akkor akár 3.800 utast is kiszolgálhat. A forgalmi előtér 35 repülőgép állóhelyes lesz és az utasok gyorsabb mozgatását 10 új beszállóhíd segíti.
Szocsi vonzáskörzetébe Krasznojarszk, Jekatyerinburg, Szentpétervár, Kijev és Jereván hozza a legtöbb belföldi, míg a Lufthansa, Turkish Airlines a legtöbb külföldi utast. Még ebben a naptári évben a Fly Dubai is járatot indít Szocsiba.

Jelenleg az Aeroflot, az UTair, a S/Sibir és a Transaero orosz légitársaságok belföldi járatai átlagosan 70%-os töltéssel üzemelnek Szocsiba. Ugyanakkor már az idén 35%-os cargoforgalom-növekedést prognosztizálnak.

A Basel-Aero felmérése szerint a meglévő két pálya, a navigációs berendezések modernizálása után a tervezett megnövekedett forgalmat ki tudja majd szolgálni.

Szerencsére a repülőtér 32 kilométerre van a várostól, így zajproblémával, valamint éjszakai repülési tilalommal nem kell számolni. A fel- és leszállást segítő navigációs berendezések modernizálása viszont elengedhetetlen, hogy a tenger közeli fekvés miatt az esetleges köd és csapadék ne okozzon fennakadást.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.