hirdetés
hirdetés

Tisztább Tiszáért

Magyar és ukrán szakemberek tartottak szakmai egyeztetést a kárpátaljai Visken a tisztább Tiszáért, hogy közelebb kerüljenek a folyó hulladék-problémájának megoldásához. 

hirdetés

Eddig két Tiszai Kerekasztal került megrendezésre, mindkettő a Tisza partján (2016-ban Szolnokon, 2017-ben Vásárosnaményban). A program célja a tiszai hulladék-szennyezéssel kapcsolatos információk, kapcsolati rendszerek, valamint a rendelkezésre álló tudás feltérképezése, a károk felmérése, szemléletformálás és pályázati lehetőségek feltárása. A kerekasztalon ukrán és magyar szakmapolitikai döntéshozók, vízügyi és hulladékgazdálkodási hatóságok, zöldipari vállalatok, kutatók, környezet-, és természetvédelmi civil szervezetek képviselői vettek részt. Olyan környezeti nevelési tudásmegosztás, szakmai, vállalati, hatósági együttműködés kialakítása volt a cél, amelynek során a környezet állapotát megőrizni és javítani lehet. Felvetettek olyan, Magyarországon és Nyugat-Európában működő lokális megoldási alternatívákat, amelyek az ukrán hulladékprobléma kezelésében is segíthetne.

Gyakori a hulladék a tisza mentén forrás: III. Kerekasztal a tiszta Tiszáért videó

Bár az ország lakossága húsz éve folyamatosan csökken, a háztartási hulladék mennyisége egyre nő, s 2016-ban elérte a 49 millió köbmétert (250-300 kg/fő/év). A meglévő kapacitások nem elegendőek a megfelelő kezeléshez. Egyes településekre nehéz az eljutás (drága logisztika), ami lokális és alternatív megoldások lehetőségét, szükségességét vetik fel. Hosszú távon mindenképp fontos szerepet kap a megelőzés, valamint a környezeti nevelés

A találkozó második napján a résztvevők és a PET Kupa önkéntesei – a „Tiszta Kárpátalja” programhoz kapcsolódóan -, egy súlyosan szennyezett Tisza parti helyszínt tisztítottak meg a folyami hulladéktól Visk határában.

(forrás: humusz.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai