hirdetés
hirdetés

Többet költöttünk belföldi nyaralásra tavaly

Tavaly mintegy 10 százalékkal többet költöttünk belföldi nyaralásra, mint 2009-ben - tájékoztatta a Turizmus Online-t a szallas.hu szálláskereső portál.

hirdetés

Tavaly mintegy 10 százalékkal többet költöttünk belföldi nyaralásra, mint 2009-ben. A magyarok negyede azonban csak egy éjszakát töltött otthonától távol, és a fürdővárosok vonzóbbak voltak Európa Kulturális Fővárosánál – derül ki a legnagyobb magyarországi szállásfoglaló portál, a szallas.hu adataiból.

A szallas.hu statisztikái szerint tavaly átlagosan 43 ezer forintot költöttünk belföldi szállásfoglalásra, ami 8,6 százalékos növekedést jelent a 2009-es évhez képest. Bár az oldalon a legdrágább megrendelés értéke meghaladta a másfél millió forintot, az egész éves statisztika kevésbé kedvező képet rajzol ki arról, hogy mennyit költöttünk 2010-ben belföldi szállásokra. Az oldal felhasználóinak csak 14 százaléka foglalt 100 ezer forintnál nagyobb értékben, a többség (66 százalék) az 50 ezer forintnál olcsóbb ajánlatokat választotta.

A belföldi nyaralásra fordított idő tavaly óta nem változott: átlagosan 2,6 éjszakát töltöttünk távol az otthonunktól. A szallas.hu statisztikái szerint a foglalások 24 százaléka csak egy éjszakára szólt, és mindössze a felhasználók 3,8 százaléka keresett legalább egy hétre szálláshelyet. „Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy az emberek életritmusa átrendeződött, így inkább több alkalommal, de rövidebb időre mennek belföldön pihenni, a 6 vagy több éjszakás pihenéseket rendszerint külföldön töltik” – mondja Varga Zoltán, a szallas.hu ügyvezetője.

A kulturális főváros csak a tizedik

Pécs a statisztikák szerint csak a tizedik legnépszerűbb város volt tavaly, Budapest mellett többek között Zalakaros, Miskolctapolca, Sárvár, Sopron és Hévíz előzte meg az online szállásfoglalások tekintetében. Ez arra enged következtetni, hogy a fürdővárosok nagyszámú wellness hotel és kulturális kínálata vonzóbb a belföldön nyaralók számára, mint Európa Kulturális Fővárosának programjai – tette hozzá Varga Zoltán.

A szallas.hu foglalási adataiból az is kiderül, hogy bár a legnépszerűbb város 2010-ben Hajdúszoboszló volt, a megyéket vizsgálva azonban Somogyba és Zalába utaztak a legtöbben. „A Balaton partján és az Őrségben is sok a népszerű kistelepülés, utóbbi terület különösen jól kihasználta a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket” – magyarázza Varga Zoltán.

A belföldi turizmusnak leginkább az augusztus 20-ai hosszú hétvége kedvezett, minden huszadik szállásfoglalás erre az időpontra esett. A portál statisztikái szerint az ünnepek közül még a szilveszter hoz kiemelkedő forgalmat a szállásadóknak, legkevésbé viszont május elsején és karácsonykor mozdulunk ki.

Így számolták ki

A szallas.hu Magyarország piacvezető szálláskereső oldalaként naponta mintegy 20 - 50 000 látogatóval rendelkezik (szezontól függően). A fenti statisztikák több mint 50 000 foglalás alapján készültek. Bár a minta nem reprezentatív, jól tükrözi a belföldi szállásokra vonatkozó online foglalási tendenciákat.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai