hirdetés
hirdetés

Új trópusi üvegházzal várja a szegedi füvészkert a látogatókat

Az Egyetemi Tavasz programsorozat keretében, a Föld napjához kapcsolódva hivatalosan is megnyitotta kapuit szombaton az új trópusi üvegház a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében - tájékoztatta az intézmény igazgatója az MTI-t.

hirdetés

Németh Anikó elmondta: a régi, korszerűtlen trópusi üvegház helyén alakították ki a két részből álló, több mint 500 négyzetméteres és legalább 7,5 méteres belmagasságú új üvegházat, melynek egyik felében a melegebb, nagy páratartalmat igénylő növények, másikban a száraz környezetet kedvelő, sivatagos vidékhez alkalmazkodott növények kaptak helyet. A beruházás csaknem 250 millió forintból valósult meg.  

Tündérrózsák és rovarfogó növények

Az üvegházban az 50 éves növények nagy része a helyén maradt, azonban számos látványelemmel bővült a bemutatótér. Az újonnan épült, több szintes tórendszerben és környékén a trópusi folyók, tavak vízi- és vízparti növényei tekinthetők meg: tündérrózsák, papiruszsás, vízijácint, vízidara és brazil óriáslapu. Mint Németh Anikó elárulta, az amazonasi tündérrózsa nevelésével is megpróbálkoznak. A rovarfogó növények, a kancsókák, kürtvirágok is ebben az üvegházban kaptak helyet. 

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Helyet kaptak a kaktuszok

A füvészkert igen gazdag páfránygyűjteménye is a növények számára ideálisabb helyre költözött, egy 2,5 méter magas, vízfolyásos zöld falon csodálhatóak meg a harasztok törzsének képviselői. Az üvegház szélén körbefutó, szintén újonnan kialakított galériáról egy egészen más perspektívából, szinte a lombkoronaszint magasságából lehet rácsodálkozni a trópusi gyűjteményre. A beruházásnak köszönhetően az eddig hely hiányában nem látogatható kaktuszgyűjtemény is megnyílt a nagyközönség előtt.

Öko-labirintus és kukafestés

A gyűjtemény növényanyagát különböző témák köré csoportosítva - haszonnövények, esőerdők növényei, növényi alkalmazkodás formái, orchideák, veszélyeztetett növényfajok - ismerhetik meg az érdeklődők, így garantáltan számos érdekességet megtudhatnak a trópusi tájak feltűnő sokféleségéről. A tájékozódást és ismeretszerzést információs táblák segítik - tette hozzá az igazgató. A szombat délelőtti megnyitó rendezvényen köszöntőt mondott az egyetem rektora, Szabó Gábor és a Föld napja-programban közreműködő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Makrai László. 

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Föld napjához kapcsolódó szombati rendezvény középpontjában a szelektív hulladékgyűjtés állt. A füvészkertben a gyerekek láthattak interaktív bábelőadást Lim-lom mese címmel, lesz kukafestés, Öko-Labirintus, zsákban futás és hulladékteke is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai